Υποκλοπές: Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι πρώην Διοικητές της ΕΥΠ
Tα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να υπάρξει μερική δημοσιοποίηση των πρακτικών
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Οι διοικητές της ΕΥΠ από το 2012 μέχρι τώρα, καθώς και ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, αλλά και ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, θα καταθέσουν σήμερα Πέμπτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποκλοπές.
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας, έθεσε, χθες Τετάρτη, κατά τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, η οποία εξέτασε την οργάνωση της σημερινής απόρρητης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, θέμα «αυτοπροστασίας της διαδικασίας».
Χωρίς κινητά τηλέφωνα στην αίθουσα συνεδρίασης
Όπως ανέφερε ο κ. Τασούλας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ζήτησε από τους εκπροσώπους κομμάτων να βοηθήσουν να μην έχουμε φαινόμενα απευθείας μετάδοσης της απόρρητης διαδικασίας.
Για τη διαδικασία καθ΄ εαυτή, ο κ. Τασούλας είπε ότι πρόκειται για ακρόαση (των προσκεκλημένων) η οποία ουσιαστικά αποτελεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και ότι η Επιτροπή δεν λειτουργεί ως εισαγγελέας Πρωτοδικών. Σημείωσε επίσης ότι τα υπό ακρόαση πρόσωπα θα εισέλθουν όλοι μαζί στην κλειστή συνεδρίαση και ότι θα μιλήσουν/ερωτηθούν με τη σειρά τους.
Στην πρόταση κομμάτων της αντιπολίτευσης να δημοσιευθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης, χωρίς όσα στοιχεία αφορούν στην εθνική ασφάλεια και την άμυνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι από τον κανονισμό προβλέπεται μόνο η έκδοση ενός “πορίσματος”, δηλαδή ενός συμφωνηθέντος κειμένου εν είδει συμπερασμάτων. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος, ωστόσο (η συμφωνία σε ένα τέτοιο πόρισμα) αποτελεί «εντυπωσιακή πρόκληση» είπε ο κ. Τασούλας.
Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι υπήρξε υπόδειξη προς τους βουλευτές, να μην πάρουν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα, εντός της αίθουσας συνεδρίασης της επιτροπής.
Ενώπιον της επιτροπής
Σημειώνεται ότι προσκλήσεις για τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχουν απευθυνθεί στους:
– Χρήστο Ράμμο, πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας,
– Γρηγόριο Δημητριάδη, τέως γενικό γραμματέα Πρωθυπουργού,
– Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, εποπτεύουσα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών,
– Παναγιώτη Κοντολέοντα, τέως Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),
– Θεμιστοκλή Δεμίρη, διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),
– Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών,
– Θεόδωρο Δραβίλλα, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), και
– Ιωάννη Ρουμπάτη, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).
Έχει επίσης προσκληθεί να παραστεί, ο υπουργός Επικρατείας, Γεώργιος Γεραπετρίτης.
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν τους βουλευτές
Από πλευράς κυβερνητικής πλειοψηφίας έγιναν γνωστά τα ονόματα των βουλευτών που θα λάβουν μέρος στις εργασίες της Εξεταστικής.
Από τη Νέα Δημοκρατία θα συμμετέχουν οι:
- Γιάννης Κεφαλογιάννης
- Δημήτρης Μαρκόπουλος
- Λάζαρος Τσαβδαρίδης
- Άννα Μάνη Παπαδημητρίου
- Σταύρος Κελέτσης
- Ιάσων Φωτήλας
- Χάρης Θεοχάρης
- Έλενα Ράπτη
- Μαρία Κεφάλα
- Χριστόφορος Μπουτσικάκης
- Κώστας Καραγκούνης
- Κώστας Κυρανάκης
- Βασίλης Σπανάκης
- Στάθης Κωνσταντινίδης
- Τάσος Χατζηβασιλείου
Γνωστοί έχουν γίνει και οι οκτώ βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα μετέχουν στις εργασίες της επιτροπής.
Οι 8 βουλευτές είναι οι:
- Νίκος Βούτσης
- Σουλτάνα Ελευθεριάδου
- Γιώργος Κατρούγκαλος
- Γιάννης Ραγκούσης
- Θεοδώρα Τζάκρη
- Δημήτρης Τζανακόπουλος
- Άγγελος Τόλκας
- Νίκος Φίλης.
Επίθεση Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη
Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για παρακράτος, ενώ έβαλε στο κάδρο και τον υπουργό Επικρατείας αποκαλύπτοντας ότι δέχτηκε μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο από τον κ. Γεραπετρίτη για να ενημερωθεί για τους λόγους της παρακολούθησής του αμέσως μετά την παραίτηση Δημητριάδη και λίγο πριν αποπεμφθεί ο κ. Κοντολέοντας από την ΕΥΠ.
«Δεν ήθελε η ΕΥΠ μόνο να ακούει. Θέλανε να καταγράφουν και την προσωπική μου ζωή. Αυτό ξέρετε πως λέγεται; Απόπειρα παγίδευσης για εκβιασμό. Δε δέχομαι ούτε την προσωπική μου κοροϊδία, ούτε την κοροϊδία 11 εκατομμυρίων Ελλήνων. Θέλω μια επίσημη ενημέρωση».
Οι σκέψεις του ΠΑΣΟΚ
Το αίτημα και του Νίκου Ανδρουλάκη να ενημερωθεί επισήμως από την ΑΔΑΕ μέσω της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τους λόγους της παρακολούθησής του έδωσε νέες λαβές στην κυβέρνηση να μιλά για συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.
«Με το να επιμένει μονοθεματικά να μιλά για το θέμα αυτό ταυτιζόμενος απόλυτα με τον ΣΥΡΙΖΑ, απλά επιβεβαιώνει αυτό που ολοένα και περισσότεροι πολίτες σκέφτονται: ότι ψηφίζοντας Ανδρουλάκη προκύπτει Τσίπρας».
«Είναι εμφανής η αγωνιώδης προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βρει σωσίβιο στην ανάδειξη του κ. Τσίπρα ως της μόνης εναλλακτικής επιλογής δημιουργώντας ένα δίπολο στα μέτρα του», λέει το ΠΑΣΟΚ.
Η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί την κυβέρνηση για πανικό μετά και την παρέμβαση του ΕΛΚ το οποίο ανέβαλε την ακρόαση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ειδική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την χρήση του Predator στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις