Λήστεψε τράπεζα για να… σηκώσει καταθέσεις του
Ενοπλος Λιβανέζος εισβάλλει σε τράπεζα, κρατά ομήρους και γίνεται λαϊκός ήρωας - Χρειαζόταν τα χρήματα για να πληρώσει τα νοσήλια του άρρωστου πατέρα του
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Δεν πρόκειται για μια ανατολίτικη εκδοχή του Συνδρόμου της Στοκχόλμης. Δεν είναι οι όμηροι που υποστηρίζουν (και ενίοτε ερωτεύονται) τον απαγωγέα τους. Είναι οι απλοί πολίτες που διαδηλώνουν έξω από τράπεζα για να στηρίξουν τον ένοπλο «ληστή» που κρατά προσωπικό και πελάτες του καταστήματος ως ομήρους!
Το περιστατικό δεν είναι πρωτοφανές για τον Λίβανο, που κάποτε ήταν η πιο πλούσια και φιλελεύθερη χώρα της Μέσης Ανατολής και η Βηρυτός είχε το προσωνύμιο «Παρίσι της Μέσης Ανατολής».
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και τον περασμένο Ιανουάριο. Και τότε δικαιώθηκε ο ένοπλος εισβολέας σε τράπεζα. Και την περασμένη Πέμπτη δικαιώθηκε ο Μπασάμ αλ Σεΐχ Χουσεΐν, ο οποίος εισέβαλε σε κατάστημα της Federal Bank στο προάστιο Χαμρά της Βηρυτού κρατώντας ομήρους όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί με το αίτημα να του επιτραπεί να… κάνει ανάληψη από τον λογαριασμό του.
Ο ένοπλος καταθέτης είχε περί τα 210.000 δολάρια στην τράπεζα. Είχε ζητήσει επανειλημμένως να σηκώσει περί τις 10.000 δολάρια για να πληρώσει για τη νοσηλεία του άρρωστου πατέρα του στο νοσοκομείο. Η τράπεζα αρνείτο διότι εδώ και δύο χρόνια ισχύει όριο αναλήψεων 70 δολαρίων τον μήνα, προκειμένου να προστατευθεί ο τραπεζικός τομέας και κατ’ επέκταση η λιβανέζικη οικονομία από μια ομαδική φυγή κεφαλαίων.
Πρόκειται για μια οικονομία κατεστραμμένη βέβαια και για μια κοινωνία κατεστραμμένη επίσης, αφού το 80% του λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι από τον Οκτώβριο του 2019 το εθνικό νόμισμα του Λιβάνου έχει χάσει το 90% της αξίας του έναντι του δολαρίου και ως εκ τούτου πάμπολλες συναλλαγές γίνονται με συνάλλαγμα, κυρίως σε δολάρια.
Η λαϊκή οργή
Εν πάση περιπτώσει, μόλις έγινε γνωστό ότι κάποιος ταμπουρώθηκε στη Federal Bank για να κάνει ανάληψη όχι από ξένους λογαριασμούς αλλά από τον δικό του, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και φώναζε απαιτώντας τη δικαίωση του ενόπλου.
Οι πολίτες θύμιζαν στους αστυνομικούς και τους στρατιώτες που ακροβολίζονταν για να επέμβουν ότι οι μισθοί τους (όπως και όλων των δημοσίων υπαλλήλων) είχαν μειωθεί στο… ένα εικοστό από το επίπεδο που βρίσκονταν το 2020.
«Ο άνθρωπος δεν είναι ληστής. Ζητάει αυτό που του ανήκει. Οι αγαπημένοι μας ηγέτες έχουν στείλει τα δισεκατομμύριά τους στις ελβετικές τράπεζες με τη βοήθεια της Κεντρικής Τράπεζας και εμάς μας έχουν αφήσει να υποφέρουμε. Ολοι στον Λίβανο θέλουν να κάνουν αυτό που κάνει τώρα ο απελπισμένος αυτός άνθρωπος», δήλωσε στον ρεπόρτερ της βρετανικής «Guardian» ο Χασάν Μουλά, ένας συμπολίτης του «ληστή», που έσπευσε για να του συμπαρασταθεί.
Αργά το απόγευμα και υπό την πίεση της λαϊκής οργής η τράπεζα συμφώνησε να δώσει στον Χουσεΐν 30.000 δολάρια, αφού ο ίδιος είχε παίξει πολύ καλά το παιχνίδι του και είχε αρνηθεί τραπεζική «προσφορά» 10.000 δολαρίων. Ηταν βέβαια μια απόφαση πολιτική και όχι της Federal Bank…
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις