Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί οι ΗΠΑ μπλόκαραν τις εξαγωγές προηγμένων τσιπ στην Κίνα
Οι νέοι περιορισμοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν ένα στενό αλλά κρίσιμο τμήμα της κινεζικής βιομηχανίας
Η αμερικανική κυβέρνηση ενισχύει την προσπάθειά της να ανακόψει τη ροή υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα απαγορεύοντας σε δύο μεγάλες εταιρείες ημιαγωγών, την Nvidia και την AMD, να εξάγουν στην ασιατική χώρα τους πιο προηγμένους επεξεργαστές για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Η ανακοίνωση της Πέμπτης εξόργισε το Πεκίνο και οδήγησε σε πτώση τις μετοχές των δύο εταιρειών. Όπως φαίνεται όμως οι νέοι περιορισμοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν ένα στενό αλλά κρίσιμο τμήμα της κινεζικής βιομηχανίας, αναφέρει το Reuters.
Διαβάστε επίσης: Τεχνητή Νοημοσύνη – Οι κίνδυνοι για τις δημοκρατίες και τα αυταρχικά καθεστώτα
Η απαγόρευση εστιάζεται σε τσιπ GPU, ή μονάδες επεξεργασίες γραφικών, οι οποίες αναπτύχθηκαν αρχικά για βιντεοπαιχνίδια και παραγωγή βίντεο αλλά πλέον έχουν επεκταθεί σε νέες εφαρμογές όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
Χρησιμοποιούνται για παράδειγμα σε συστήματα AI που αναγνωρίζουν ή κατηγοριοποιούν εικόνες ή εξετάζουν δορυφορικές φωτογραφίες αναζητώντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Δεδομένου ότι οι κατασκευαστές προηγμένων GPS είναι αμερικανικές εταιρείες, οι ΗΠΑ ουσιαστικά ελέγχουν την πρόσβαση στην τεχνολογία.
Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφάλειας έκριναν ότι η απαγόρευση εξαγωγών όχι μόνο έχει νόημα αλλά θα έπρεπε και να είχε επιβληθεί νωρίτερα.
Τα τσιπ GPU «δεν υπόκειντο σε κανένα περιορισμό στην Κίνα και τη Ρωσία, οπότε θεωρώ ότι αυτό το μέτρο κλείνει την απόσταση σε σχέση με το πού θα έπρεπε να βρίσκονται οι έλεγχοι αν θέλουμε να μειώσουμε στα σοβαρά την πρόοδο της Κίνας στην τεχνητή νοημοσύνη» σχολίασε η Έμιλι Κίλκριζ του Center for a New American Security.
To αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου φαίνεται ότι στόχευσε το μέτρο προσεκτικά. Τα μόνα προϊόντα της NVidia που καλύπτονται από την απαγόρευση είναι οι κάρτες γραφικών A100 και Η100, οι οποίες κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια η καθεμία και χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές των εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.
Ομοίως, η AMD ανέφερε ότι το μέτρο επηρεάζει μόνο το ισχυρότερο τσιπ MI250, μια βερσιόν του οποίου χρησιμοποιείται σε υπερυπολογιστή του Εθνικού Εργαστηρίου του Όουκ Ριτζ, το οποίο προσομοιώνει τη συμπεριφορά πυρηνικών όπλων.
Τα προηγμένα αυτά τσιπ μπορούν να πραγματοποιούν υπολογισμούς για εφαρμογές AI σε μεγάλη κλίμακα και με υψηλή ασφάλεια. Λιγότερο ισχυρά τσιπ ΑΙ λειτουργούν σχετικά γρήγορα σε μικρότερο βαθμό ακρίβειας και είναι αρκετά για εφαρμογές όπως η αναγνώριση προσώπων σε φωτογραφίες, εφαρμογές όπου το κόστος ενός σποραδικού λάθους είναι χαμηλό. Είναι όμως ανεπαρκή για εφαρμογές όπως ο σχεδιασμός μαχητικών αεροσκαφών.
Το μόνο άλλο προϊόν που ανταγωνίζεται την NVidia και την AMD είναι το τσιπ Ponte Vecchio της Intel, το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για προσομοιώσεις πυρηνικών όπλων στο Εθνικό Εργαστήριο «Αργκόν», δεν έχει κυκλοφορήσει όμως ακόμα.
«Αυτή τη στιγμή δεν επηρεάζεται η λειτουργία μας» ανέφερε η Intel. «Παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις