Κοροναϊός: Σχοινάς και Κυριακίδου καλούν για συντονισμό των προσπαθειών για φθινόπωρο και χειμώνα
Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να δώσουν προτεραιότητα στη χορήγηση μιας πρόσθετης αναμνηστικής δόσης εμβολιασμού κατά του κοροναϊού για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού την ερχόμενη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο.
Η Κομισιόν προτρέπει τα κράτη μέλη να θεσπίσουν τις απαραίτητες στρατηγικές και δομές, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού και της επιτήρησης κατά της COVID-19, ώστε να ανταποκρίνονται σε μελλοντικές εστίες με γρήγορο και διαρκή τρόπο.
Διαβάστε επίσης: Παγώνη για επικαιροποιημένα εμβόλια: Ποιοι και γιατί πρέπει να εμβολιαστούν ξανά
Ο κύριος στόχος των δράσεων που προτείνει η Επιτροπή είναι να αυξηθεί η απορρόφηση εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμοσμένων και νέων εμβολίων, και να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες προστατεύονται καλά.
Ο αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχινάς, ανέφερε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια προετοίμασαν την ΕΕ να αντιμετωπίσει ένα ακόμη κύμα COVID-19 αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα. Οι ενέργειές μας τώρα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της πανδημίας και το επίπεδο ανοσίας που μπορεί να δημιουργηθεί στον πληθυσμό».
Και προσέθεσε ότι «τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν τον συντονισμό των προσπαθειών ετοιμότητας σε ολόκληρη την ΕΕ, ενόψει του επόμενου κύματος και της περαιτέρω ανάπτυξης των προγραμμάτων εμβολιασμού. Η ανάληψη δράσης τώρα θα περιορίσει την πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τις διαταραχές των οικονομιών και τις προκλήσεις για την κοινωνία».
«Η πανδημία είναι ακόμα μαζί μας»
Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνει ότι «η πανδημία είναι ακόμα μαζί μας. Πρέπει να δράσουμε τώρα, από κοινού, με συντονισμένο και διαρκή τρόπο, για να βοηθήσουμε να αποφευχθεί άλλη μία έκρηξη σοβαρών κρουσμάτων COVID-19. Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό όλα τα κράτη μέλη να διαθέτουν ισχυρές στρατηγικές εμβολιασμού για να προετοιμαστούν για το φθινόπωρο και τον χειμώνα, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας των πρόσφατα εγκεκριμένων προσαρμοσμένων αναμνηστικών εμβολίων».
Η κυρία Κυριακίδου σημείωσε ότι «τα κενά εμβολιασμού πρέπει να καλυφθούν ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας. Είναι επίσης σημαντικό», προσέθεσε, «να δημιουργηθούν ανθεκτικά συστήματα επιτήρησης για την παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού, να τεθούν σε εφαρμογή στρατηγικές για την επανεισαγωγή αποτελεσματικών μέτρων δημόσιας υγείας εάν χρειαστεί και να ενισχυθεί η ικανότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Για να το πούμε ξεκάθαρα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια άλλη προκλητική σεζόν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κύριες δράσεις για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19
Ειδικότερα, η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να:
* Βελτιώσουν την απορρόφηση του πρώτου κύκλου εμβολιασμού και την πρώτη αναμνηστική δόση μεταξύ των επιλέξιμων ατόμων. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για ομάδες πληθυσμού με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών συνεπειών και για χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.
* Δώσουν προτεραιότητα στη χορήγηση μιας πρόσθετης αναμνηστικής δόσης για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, ιδίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και άλλα επιλέξιμα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου.
* Συνδυάσουν εκστρατείες εμβολιασμού κατά της COVID-19 και της γρίπης, αλλά και ο εμβολιασμός να συνοδεύεται με τακτικά ενημερωμένη και σαφή επικοινωνία.
* Διασφαλίσουν σαφή επικοινωνία προς τους πολίτες σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού.
Την 1η Σεπτεμβρίου, με βάση τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η Επιτροπή ενέκρινε τα προσαρμοσμένα εμβόλια στην Όμικρον από την BioNTech Pfizer και τη Moderna στην ΕΕ.
Άλλα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ενόψει της διάθεσης νέων και προσαρμοσμένων εμβολίων για την COVID-19 περιλαμβάνουν:
– Ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών εμβολιασμού που διευκρινίζουν ποια εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των νέων και προσαρμοσμένων εμβολίων, θα πρέπει να χορηγούνται σε ποιες πληθυσμιακές ομάδες.
– Εξασφάλιση επαρκούς υλικοτεχνικής ικανότητας για τη χορήγηση των εμβολίων αμέσως μόλις παραδοθούν νέα και προσαρμοσμένα εμβόλια.
Άλλες ενέργειες πέρα από τον εμβολιασμό
Η επιτήρηση των αναπνευστικών ιών, όπως η γρίπη, η COVID-19 και άλλοι, είναι απαραίτητη για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξαπλώνεται και εξελίσσεται ο ιός.
Ανάλογα με τις επιδημιολογικές καταστάσεις, οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, για παράδειγμα οι μάσκες προσώπου ή ο περιορισμός του μεγέθους των συγκεντρώσεων, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, παραμένουν κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των κρατών μελών.
Είναι σημαντικό όλα τα κράτη μέλη να είναι έτοιμα να επαναφέρουν μέτρα δημόσιας υγείας με βάση σαφή όρια. Οποιαδήποτε μέτρα εφαρμόζονται στα σχολεία θα πρέπει να προσαρμόζονται στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και την ηλικιακή ομάδα και να περιορίζονται στο ελάχιστο για να αποφευχθεί οποιαδήποτε διακοπή της εκπαίδευσης.
Η ανακοίνωση υπογραμμίζει επίσης τη σημασία των ισχυρών συστημάτων και ικανοτήτων υγειονομικής περίθαλψης σε όλα τα κράτη μέλη. Η ετοιμότητα των συστημάτων υγείας για επιδημίες μολυσματικών ασθενειών πρέπει να βελτιωθεί. Πρέπει επίσης να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την υποστήριξη της καλής ψυχικής υγείας των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και του συνολικού πληθυσμού.
Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται επίσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για να συγκεντρώσουν ενημερωμένα στοιχεία σχετικά με τις καταστάσεις μετά την COVID-19 και να βελτιώσουν την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας, έτσι ώστε ο μακροχρόνιος κοροναϊός (long Covid) να μπορεί να αναγνωριστεί καλύτερα, ειδικά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Επιπλέον, οι συνεχείς προσπάθειες για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 παραμένουν ζωτικής σημασίας, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα αγαθά.
Στο πλαίσιο ταξιδιών από τρίτες χώρες, η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει σύντομα αναθεώρηση της σχετικής σύστασης του Συμβουλίου, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η μεταβαλλόμενη επιδημιολογική κατάσταση, ο αυξημένος εμβολιασμός σε όλο τον κόσμο και οι εξελίξεις των απαιτήσεων εισόδου στα κράτη μέλη.
Τέλος, για τον τερματισμό της πανδημίας, παραμένει ζωτικής σημασίας η υποστήριξη των προσπαθειών για την καταπολέμηση της COVID-19 παγκοσμίως.
Η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται με διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσει την ταχεία ανάπτυξη, την κλιμάκωση και τη δίκαιη διανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο.
- Ανασυγκρότηση στην Κουμουνδούρου – Προχωρά το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» κόμμα Κασσελάκη
- Αγρίνιο: «Θόλωσα και την πυροβόλησα» – Τι είπε στους αστυνομικούς ο 30χρονος
- Γουόλτ Ντίσνεϊ: Ο μαγικός κόσμος των κινουμένων σχεδίων
- ΗΠΑ: Δεκαπέντε χρόνια κάθειρξη στον υποσμηνία Τζακ Τεσέιρα για διαρροή απορρήτων
- Τα ζώδια σήμερα: Η ηρεμία… μετά την καταιγίδα
- Περί κλίματος, Ντόναλντ Τραμπ και… άλλων δαιμονίων