Το «colpo grosso» των G7 για το ρωσικό πετρέλαιο
Την επιβολή πλαφόν στην τιμή που καταβάλλουν διυλιστήρια και traders και άλλα μέτρα συζητούν οι υπουργοί Οικονομικών των 7 ισχυρότερων χωρών
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Γιος και γαμπρός αλληλοκατηγορούνται για τη δολοφονία του 66χρονου - Πώς περιγράφουν το άγριο έγκλημα
- Με αλλεπάλληλες μαχαιριές η δολοφονία στο ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Ομολόγησε ο 35χρονος
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Τον περιορισμό των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέσω της επιβολής πλαφόν στην τιμή που πληρώνουν γι’ αυτό διυλιστήρια και traders θα θέσουν σήμερα επί τάπητος οι υπουργοί Οικονομικών του G7. «Πιστεύουμε ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να περικόψουμε ουσιαστικά τα έσοδα του Πούτιν από τις πωλήσεις πετρελαίου, αλλά και για να μειώσουμε ταυτόχρονα τις τιμές ενέργειας στις διεθνείς αγορές», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.
Παρότι οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία μειώνονται διαρκώς, τα έσοδά της αυξάνονται λόγω των υψηλών διεθνών τιμών. Τον Αύγουστο οι εξαγωγές υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά. Αλλά τον Ιούνιο η αξία των εξαγωγών είχε αυξηθεί κατά 700 εκατ. δολάρια σε μηνιαία βάση, έχοντας εκτιναχθεί κατά 40% υψηλότερα από τον μέσο όρο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.
Μπλόκο και στη μεταφορά
Στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας θα εξετάσουν και άλλες εναλλακτικές για να πλήξουν τον Πούτιν. Μεταξύ αυτών τη δυνατότητα να θέσουν προσκόμματα στη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου. Οι υπουργοί ΗΠΑ και Βρετανίας Τζάνετ Γέλεν και Ναντίμ Ζαχαουί αντίστοιχα συζήτησαν κατ’ ιδίαν την Τετάρτη τη δυνατότητα αυτή και επίσης τις ανάγκες περισσότερης οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία.
«Την ώρα που ο πόλεμος της Ρωσίας ανεβάζει τις τιμές ενέργειας παγκοσμίως, νομίζω ότι η συγκράτηση των τιμών αποτελεί το προσφορότερο εργαλείο που διαθέτουμε για να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό και να διασφαλίσουμε τη σταθερή ροή πετρελαίου στις αγορές με τις χαμηλότερες τιμές», δήλωσε η Γέλεν. Η αμερικανίδα υπουργός πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε τα έσοδα της Μόσχας και τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επιθετικών επιχειρήσεών της στην Ουκρανία.
«Ο περιορισμός της τιμής εξαρτάται εν πολλοίς από την άρνηση των λονδρέζικων γραφείων ναυτασφαλίσεων και χρηματοδοτήσεων πετρελαϊκών φορτίων να κλείνουν συμβόλαια πάνω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο τιμής», σημειώνει σε ρεπορτάζ του το Reuters. Ο Ζαχαουί εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη Γέλεν ότι οι δυτικοί σύμμαχοι θα επιβάλουν αποτελεσματικά όρια για να περιοριστούν τα έσοδα της Ρωσίας και να συγκρατηθούν οι τιμές. «Η επιτυχία του μέτρου όμως απαιτεί τη συνεργασία της ευρύτερης δυνατής συμμαχίας χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας, της Τουρκίας και της Νότιας Αφρικής», πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός.
Απειλεί η Ρωσία
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία διαμήνυσε μέσω του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Αλεξάντερ Νόβακ ότι «σκοπεύει να σταματήσει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που αποφασίσουν να περιορίσουν το κόστος του πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία».
Ο ελιγμός του Πούτιν
Επενδύει σε «φιλικά» νομίσματα η Μόσχα
Εναν ελιγμό στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, που θα της επιτρέψει να συγκρατήσει την κούρσα του ρουβλίου και ταυτόχρονα να παρακάμψει τις επιπτώσεις από το «πάγωμα» εκ μέρους της Δύσης σχεδόν των μισών αποθεμάτων της σε συνάλλαγμα στο εξωτερικό (περίπου $300 δισ.), επεξεργάζεται η Μόσχα.
Με πρωτοβουλία της διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρας Ναμπιούλινα η Ρωσία σκέπτεται να διαθέσει ρούβλια για να αγοράσει γουάν και άλλα «φιλικά» νομίσματα συνολικής αξίας 70 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής να πουλήσει σε 3 έως 5 χρόνια τα διαθέσιμα σε κινεζικό νόμισμα για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις. Η είδηση έδωσε χθες ώθηση στην ισοτιμία του γουάν και της ινδικής ρουπίας έναντι του δολαρίου.
Πηγή: Έντυπη Έκδοση «Τα Νέα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις