Σερένα και Βένους Γουίλιαμς: Η μία είναι το «αφεντικό» και η άλλη ο «βράχος»
Από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν στο τένις τη δεκαετία του 1990, η κληρονομιά τους είναι η σύνδεσή τους. Η μία είναι το γιν στο γιανγκ της άλλης. Έντονα διαφορετικές στη διάθεση, αλλά δεμένες μεταξύ τους με έναν ιστορικό, αδελφικό δεσμό.
Η Σερένα Γουίλιαμς, φυσικά, ήταν το αδιαμφισβήτητο αστέρι αυτού του Αμερικανικού Open, αφού ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει τη ζωή της μακριά από το τένις μόλις χτυπήσει την τελευταία της μπαλιά στο τουρνουά αυτό. Αγαπημένη αθλήτρια αποθεώθηκε σε όλη της την πορεία «στάζοντας διαμάντια και φως για το κύκνειο άσμα της» όπως έγραψαν κάποιοι θαυμαστές της.
Η Βένους Γουίλιαμς, στα 42 της χρόνια η πρωτοπόρος και μεγαλύτερη από τις δύο, έχει εγκατασταθεί πρόθυμα στο παρασκήνιο από τότε που η Σερένα ενδύθηκε τον μανδύα της πιο διάσημης και καταξιωμένης αδελφής.
Δεδομένου της ηλικίας της και της παγκόσμιας κατάταξή της να έχει κολλήσει στον αριθμό 1500, αυτό μπορεί κάλλιστα να σηματοδοτεί και το φινάλε της.
Η Βένους μπήκε στο γήπεδο για τον αγώνα του πρώτου γύρου αυτή την εβδομάδα με την αγαλματένια, «ζενική ηρεμία» που είναι το σήμα κατατεθέν της εδώ και χρόνια. Κατά τη διάρκεια μιας ήττας με πολλά λάθη που παίχτηκε μπροστά σε ένα σιωπηλό, μισογεμάτο Arthur Ashe Stadium, η στάση της Βένους δεν άλλαξε ποτέ. Σχεδόν σε κάθε στιγμή της ήττας της, 6-1, 7-6 (7-5), από την Βελγίδα Άλισον Φαν Ούιτβανκ η εικόνα της «αριστοκρατικής συμπεριφοράς» με το πηγούνι ψηλά και τους ώμους πίσω παρέμεινε άθικτη.
Είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι μεταξύ των δύο αδελφών, η Βένους εμφανίστηκε πρώτη στην παγκόσμια σκηνή. Ως 17χρονο αστέρι έφτασε στον τελικό το 1997.
«Ήταν μια τόσο εκπληκτικά μεγάλη καριέρα που ο κόσμος έχει χάσει την αίσθηση του πότε ήταν στο απόγειό της», δήλωσε η Αμερικανίδα τενίστρια Λίντσεϊ Ντέιβενπορτ, η οποία έχασε από τη Βένους στον αγώνα πρωταθλήματος του US Open του 2000 (η Βένους κέρδισε ξανά το 2001). «Ήταν τόσο δυνατή, σέρβιρε με 120 μίλια την ώρα, ήταν παντού πάνω μου με κάθε χτύπημα, κατέβαζε τα πάντα».
Αυτές οι μέρες έχουν περάσει. Αυτό που δεν έχει μειωθεί ποτέ είναι η ακλόνητη αλληλεξάρτηση που μοιράζονται η Βένους και η Σερένα.
Στις αρχές της εβδομάδας, η 40χρονη Σερένα περιέγραψε τη Βένους ως «βράχο μου» και μίλησε για το πόσο σημαντικό ήταν να είναι η Βένους μέρος του εορτασμού αυτής της τελικής εβδομάδας. Για πρώτη φορά από το 2018 και πιθανότατα για τελευταία φορά, οι δύο τους θα παίξουν σε τουρνουά διπλού Grand Slam. Με μια πονηρή λάμψη στα μάτια, η Βένους είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε άλλη επιλογή στο θέμα. Ήταν ιδέα της Σερένα. «Εκείνη είναι το αφεντικό, οπότε κάνω ό,τι μου λέει», είπε.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, παίζουν επαγγελματικό τένις σε μια αδυσώπητη πορεία που προσφέρει ελάχιστο χρόνο για ξεκούραση και άφθονο χρόνο για να νιώσουν απομονωμένες και μόνες. Πρόκειται για μια σκληρή διαδικασία για κορυφαίους παίκτες, όπως οι αδελφές Γουίλιαμς, οι οποίες για χρόνια έκαναν τη δουλειά τους φτάνοντας στο τελευταίο στάδιο σχεδόν κάθε διοργάνωσης που έπαιζαν.
Το γεγονός ότι είχαν η μία την άλλη όλο αυτό το διάστημα ήταν κάτι περισσότερο από ευλογία, μπορεί να βοήθησε να συνεχιστεί η καριέρα και των δύο πολύ μετά την αναμενόμενη ημερομηνία λήξης.
Οι αδελφές αναμετρήθηκαν 16 φορές σε μεγάλα τουρνουά, σχεδόν πάντα σε τελικούς γύρους. Η Βένους κέρδισε πέντε από αυτούς τους αγώνες. Πόσα Grand Slam θα είχε κερδίσει η Σερένα αν η Βένους δεν ήταν εκεί για να την αποκρούσει; Και το αντίστροφο.
Πόσο διαφορετικά θα έπαιζαν εάν δεν ήταν η μία αντίπαλος της άλλης; Θα ήταν το ίδιο νευρικές;
Οι αδέξιες εμφανίσεις της Σερένα οδήγησαν σε αμήχανες αγκαλιές μετά τον αγώνα. «Όχι, όχι, εσύ, αδερφούλα, πάρε το επόμενο», φάνηκε να απαντά η Βένους. «Απλά δεν μπορώ να παίξω όπως θέλω απέναντί σου».
Συνήθιζαν να παίζουν τόσο άσχημα η μία εναντίον της άλλης, ώστε κάποιοι από τους φίλους του τένις πείστηκαν ότι ο πατέρας τους, ο Ρίτσαρντ, είχε κανονίσει τους αγώνες τους. Όταν η Βένους αποχώρησε με τραυματισμό λίγο πριν από τον ημιτελικό τους στο Indian Wells το 2001, η θεωρία συνωμοσίας έφτασε στο αποκορύφωμά της.
Η Βένους καθόταν στις κερκίδες καθώς η Σερένα αγωνιζόταν με την Κιμ Κλίτζστερς στον τελικό εκείνου του τουρνουά, με το –κυρίως λευκό- κοινό να αποδοκιμάζει οργισμένα και τις δύο αδελφές και, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Γουίλιαμς, να φωνάζει ρατσιστικές προσβολές. Ήταν 20 και 19 ετών τότε.
Από το 2002 έως το 2003, η Σερένα άρχισε να δείχνει ότι ο μοναδικός προορισμός ήταν το απόλυτο μεγαλείο. Εκείνη την περίοδο, βρέθηκαν αντιμέτωπες στους τελικούς τεσσάρων διαδοχικών Grand Slams. Η Σερένα τα κέρδισε όλα.
Μήπως αυτό προκάλεσε ζήλια μεταξύ των αδελφών; Όχι γι’ αυτές τις δύο.
Έχοντας μόλις χάσει από την αδελφή της στο Γαλλικό Open του 2002, η Βένους ήταν τόσο περήφανη και χαρούμενη για τη Σερένα που κατέβηκε από το βάθρο, πήρε μια φωτογραφική μηχανή και ενώθηκε με τους φωτογράφους του Τύπου που έβγαζαν φωτογραφίες τη νεοφώτιστη πρωταθλήτρια.
Η αντιπαλότητά τους στα γήπεδα έγινε μονόπλευρη τα τελευταία δώδεκα χρόνια και αποφασιστικά ευνοϊκή υπέρ της Σερένα, αλλά συνέχισαν και συνεχίζουν πάντα μαζί, πάντα κοντά, με τη Βένους να παραμένει η προστατευτική μεγάλη αδελφή με τους φαρδείς ώμους για να στηριχτεί η μικρή.
Θα έφτανε κάποια από τις δύο στα υψηλότερα επίπεδα αν το παράδειγμα της μιας δεν τροφοδοτούσε την άλλη με μια συνεχή ώθηση για βελτίωση; Μην ξεχνάμε ότι η Βένους κέρδισε 7 τίτλους Grand Slam στα μονά και 14 στα διπλά μαζί με τη Serena.
Στη συνέχεια, ας σκεφτούμε όλα όσα έχουν περάσει οι αδελφές μαζί. Η δολοφονία της ετεροθαλούς αδελφής τους Γετούντε Πράις το 2003. Η διάγνωση της Βένους το 2011 με το σύνδρομο Sjogren, μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί κόπωση. Η πνευμονική εμβολή της Σερένα εκείνη τη χρονιά και, αργότερα, οι σχεδόν θανατηφόρες επιπλοκές μετά την εγκυμοσύνη.
Θα έπαιζαν ακόμα αν ήταν σόλο και όχι αδέλφια;
Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα στην καριέρα τους είναι ο τρόπος με τον οποίο είδαμε και τις δύο να ωριμάζουν και να μαθαίνουν τόσο από την επιτυχία όσο και από την αποτυχία.
Η Βένους μίλησε γι’ αυτό μετά την ήττα της στον πρώτο γύρο, όταν ρωτήθηκε για το ρόλο της στο να βοηθήσει τη Σερένα να πάρει την απόφαση ότι ήρθε η ώρα να εγκαταλείψει το τένις. «Είμαστε τεράστια επιρροή η μία στην άλλη» είπε. Συνεχίζοντας, η Βένους πρόσθεσε πως προσπάθησε να απομακρυνθεί και να αφήσει την αποχώρηση της αδελφής της να προκύψει φυσικά χωρίς την παρουσία της –μόνο η Σερένα με τον σύζυγό της, Αλέξις Οχανιάν, και τη μικρή τους κόρη, Ολύμπια. «Αυτή η απόφαση πρέπει να είναι αποκλειστικά δική της και της οικογένειάς της», είπε η Βένους.
Από τη δεκαετία του 1990, όταν πρωτοεμφανίστηκαν στο προσκήνιο, οι αδελφές ήταν «συνώνυμες» – δεμένες μεταξύ τους στο μυαλό της κοινής γνώμης και στην καθημερινή τους πραγματικότητα, ένας σφιχτός κόμπος που δεν λύθηκε ποτέ. Ο χρόνος όμως αλλάζει τα πάντα. Τα νέα μέλη της οικογένειας έχουν σημαντικό ρόλο στην εξίσωση.
Πολύ μετά το τέλος αυτού του τουρνουά, η ιστορία της Σερένα θα συνεχίσει. Το ταξίδι της ως επιχειρηματίας ή ως μητέρα δεύτερου παιδιού ενδεχομένως, θα γίνει γνωστό. Πιθανότατα θα βρεθεί ξανά στο εξώφυλλο της Vogue.
Η Σερένα θα παραμείνει στο προσκήνιο. Και όποτε χρειάζεται τον αδελφικό της βράχο, η Βένους θα είναι εκεί, αυτοσυγκρατημένη και με αυτοπεποίθηση, με μεγαλειώδη παρουσία και φλογερό σερβίς, πιστή όσο δεν πάει.
To τρέιλερ της οσκαρικής ταινίας King Richard (Η Μέθοδος των Γουίλιαμς) που αναφέρεται στη ζωή της οικογένειας:
*Με στοιχεία από nytimes.com
- Γάζα: Το βάρος του αφανισμού
- Τηλεργασία: Βλάπτει, αποκαλύπτει νέα έρευνα – Πόσο και ποιες ηλικίες είναι οι πιο ευάλωτες
- Θεσσαλονίκη: Απόκοσμες εικόνες προκάλεσε η πυκνή ομίχλη
- «Ου Φονεύσεις», σε σκηνοθεσία Άντζελα Μπρούσκου στο ΔΘΠ
- Αντετοκούνμπο: «Να γίνει πνευματική συνήθεια πως όποιο και να είναι το σκορ πρέπει να παλέψεις μέχρι τέλους»
- Τζο Μπάιντεν: Αποφάσισε να εμποδίσει την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel