Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή στη Βρετανία ενέκρινε σήμερα (3/9) την ενισχυτική δόση του δισθενούς εμβολίου κατά της COVID-19 της Pfizer/BioNTech, για τα παιδιά άνω των 12 ετών και για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία (The Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) η απόφαση στηρίχθηκε σε στοιχεία μιας κλινικής έρευνας, που έδειξε ότι η ενισχυτική δόση με το ζεύγος εμβολίου Pfizer/BioNTech προκαλεί μία δυνατή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά της παραλλαγής Όμικρον, αλλά και του αρχικού στελέχους.

Η Κομισιόν καλεί για συντονισμό των προσπαθειών για φθινόπωρο και χειμώνα

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού την ερχόμενη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο.

Η Κομισιόν προτρέπει τα κράτη μέλη να θεσπίσουν τις απαραίτητες στρατηγικές και δομές, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού και της επιτήρησης κατά της COVID-19, ώστε να ανταποκρίνονται σε μελλοντικές εστίες με γρήγορο και διαρκή τρόπο.

Ο κύριος στόχος των δράσεων που προτείνει η Επιτροπή είναι να αυξηθεί η απορρόφηση εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμοσμένων και νέων εμβολίων, και να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες προστατεύονται καλά.

«Τα τελευταία δύο χρόνια προετοίμασαν την ΕΕ να αντιμετωπίσει ένα ακόμη κύμα COVID-19 αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα», τόνισε ο αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Επιπλέον, συμπλήρωσε πως οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καθορίσουν το μέλλον της πανδημίας.

«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν τον συντονισμό των προσπαθειών ετοιμότητας σε ολόκληρη την ΕΕ, ενόψει του επόμενου κύματος και της περαιτέρω ανάπτυξης των προγραμμάτων εμβολιασμού. Η ανάληψη δράσης τώρα θα περιορίσει την πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τις διαταραχές των οικονομιών και τις προκλήσεις για την κοινωνία», δήλωσε ο κ. Σχοινάς.