Κοροναϊός: «Ξεφουσκώνει» η φούσκα των τεστ στην Κίνα
Ποιες οι δυσκολίες που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει η κινεζική οικονομία ενόψει των νέων lockdown
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Yawen Chen, Reuters
Tα τεστ κορονοϊού παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη ζωή των Κινέζων: και αυτό είναι κάτι που μπορεί να σας επιβεβαιώσει ο καθένας στην πρωτεύουσα Τσενγκντού της επαρχίας Σιτσουάν. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που προσπαθούν να ακολουθήσουν τις εντολές του Σι Τζινπίνγκ, ώστε να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η εξάπλωση του κορονοϊού εντός των συνόρων της χώρας, επιβάλλοντας lockdown στην πόλη των 21 εκατομμυρίων κατοίκων και υποβάλλοντας, κάθε 24 ώρες, τους κατοίκους σε δωρεάν, αλλά υποχρεωτικά, τεστ ανίχνευσης κορονοϊού.
Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν έναν νέο «εφιάλτη» για τους κατοίκους, αλλά συνεπάγονται και περισσότερες πωλήσεις για τις τοπικές εταιρείες, οι οποίες παρέχουν τεστ και κινητά εργαστήρια σε κυβερνητικούς αγοραστές.
Διαβάστε επίσης – Ανάλυση-βόμβα: Γιατί οδηγούμαστε σε σύγκρουση ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας
Από την αρχή της πανδημίας έως τον Απρίλιο του 2022, η κυβέρνηση της Κίνας δήλωσε ότι έχουν διεξαχθεί σχεδόν 12 δισεκατομμύρια τεστ, με τον αριθμό αυτό, πιθανότατα, να έχει διπλασιαστεί από τότε, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Soochow Securities. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στην απότομη αύξηση των πωλήσεων εταιρειών, όπως η 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων Daan Gene, τα κέρδη της οποίας εκτινάχθηκαν κατά 130%, το πρώτο εξάμηνο.
Η Dian Diagnostics, κέρδισε 1,9 δισεκατομμύρια γιουάν (275 εκατομμύρια δολάρια) από τη διεξαγωγή 150 εκατομμυρίων τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε 30 επαρχίες κατά την ίδια χρονική περίοδο. Τα καθαρά περιθώρια κέρδους μεταξύ των 17 εισηγμένων εταιρειών που αναλύθηκαν από το Breakingviews ανήλθαν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 24%.
Δεδομένου του άγχους που έχει επιφέρει η πολιτική «μηδενικής ανοχής» του Σι σε άλλα τμήματα της οικονομίας, οι μετοχές τους έχουν, απροσδόκητα, υπεραποδώσει. Η Easy Diagnosis, με έδρα τη Γουχάν, έχει σημειώσει άνοδο 264%, τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ η Daan έχει σημειώσει άνοδο 197%.
O αυξανόμενος ανταγωνισμός, τα ανώτατα όρια τιμών και οι καθυστερήσεις πληρωμών έχουν κάνει πολλούς μετόχους να αρχίσουν να αποκομίζουν κέρδη, ενώ, παράλληλα, μεγάλο μέρος του κλάδου παρουσιάζει χαμηλότερες επιδόσεις από τον δείκτη αναφοράς CSI300. Η Guangzhou Kingmed Diagnostics έχει υποχωρήσει κατά 40%, από την αρχή του έτους.
Αλλαγές πολιτικής
Η κατάσταση αυτή αντανακλά τις αλλαγές πολιτικής. Ο αριθμός των παρόχων τεστ διάγνωσης κορονοϊού, τα οποία έχουν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, έχει αυξηθεί από επτά, στις αρχές του 2020, σε περισσότερους από 30 το 2021, με εκατοντάδες μικρότερες εταιρείες να διεκδικούν επιπλέον άδειες. Αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου κόστους.
Στη Σαγκάη και σε ορισμένες άλλες πόλεις, οι αρχές αρνούνται, σήμερα, να πληρώσουν περισσότερα από 28 γιουάν ανά τεστ, παρόλο που κάποτε πλήρωναν περίπου 200.
Η πληρωμή έχει αρχίσει, επίσης, να αποτελεί πρόβλημα. Οι δημοσιονομικές πιέσεις, υποπροϊόν μιας ευρύτερης προσπάθειας διόρθωσης της αγοράς ακινήτων και, μιας, γενικότερα, «πεσμένης» επιχειρηματικής δραστηριότητας εξαιτίας των διαφόρων lockdown, φαίνεται να έχει προκαλέσει καθυστέρηση πληρωμών από ορισμένους δήμους. Το κλινικό εργαστήριο Labway της Σαγκάης, για παράδειγμα, ανέφερε άλμα 189% σε ετήσια βάση στους εισπρακτέους λογαριασμούς της, κατά το πρώτο εξάμηνο. Η εν λόγω καθυστέρηση ενδεχομένως να επιδεινωθεί, δεδομένου ότι το Πεκίνο απαγόρευσε πρόσφατα στις κυβερνήσεις να αξιοποιούν τα ταμεία ιατρικής ασφάλισης για την αγορά τεστ.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα χαλαρώσει την προσέγγιση της χώρας του περί «μηδενικής ανοχής», γεγονός που συνεπάγεται συνεχή τεστ. Ωστόσο, η περίοδος των εύκολων κερδών ίσως να έχει χαθεί για πάντα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις