Η Λιζ Τρας ως πρωθυπουργός τρομάζει τα LGBTQ+ άτομα – Αυτοί είναι οι λόγοι
Η Λιζ Τρας ανακοινώθηκε ως η επόμενη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου – θα είναι ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;
Η Τρας αναδείχθηκε ως πρώιμο φαβορί πριν από μήνες, καθώς τα πολιτικά σκάνδαλα του Μπόρις Τζόνσον συσσωρεύονταν – θεωρήθηκε ως έμπειρη διάδοχος που δεν θα είχε πρόβλημα να κερδίσει ευρεία υποστήριξη από το κόμμα της.
Δεν υπήρξε μεγάλη έκπληξη τη Δευτέρα (5 Σεπτεμβρίου) όταν ο σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της Επιτροπής 1922 των βουλευτών, ανακοίνωσε ότι η Τρας κέρδισε τον αντίπαλό της Ρίσι Σουνάκ και θα γίνει η επόμενη ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος.
Η είδηση, αν και ήταν ευρέως αναμενόμενη, θα αντιμετωπιστεί αναμφίβολα με κάποια ανησυχία από τις ομάδες υπεράσπισης των ΛΟΑΤΚΙ+. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κούρσας για την ηγεσία, τόσο η Τρας όσο και ο Σουνάκ έχουν υποστηρίξει ότι οι τρανς γυναίκες δεν είναι γυναίκες.
Υπάρχει επίσης το ιστορικό της ως Υπουργός Γυναικών και Ισότητας. Κατά τη διάρκεια της θητείας της η Τρας κατήργησε τη μεταρρύθμιση του νόμου περί αναγνώρισης φύλου. Απέτυχε επίσης να απαγορεύσει τη θεραπεία μετατροπής παρά τις πολυάριθμες υποσχέσεις της να το πράξει.
Τα δικαιώματα των τρανς αναδείχθηκαν γρήγορα σε καυτό θέμα στην κούρσα για την ηγεσία των Τόρις – υποψήφιες όπως η Σουέλα Μπρέιβερμαν και η Πένυ Μόρντοντ στήριξαν τις εκστρατείες τους στις αντιτράνς απόψεις τους, ενώ ο Σουνάκ δήλωσε από νωρίς ότι θα απαγόρευε στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται στον αθλητισμό, αν γινόταν ο επόμενος πρωθυπουργός.
Εν τω μεταξύ, η Λιζ Τρας φάνηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει σιωπηλή σε θέματα LGBTQ+. Συγκεκριμένα, δεν απάντησε σε ερωτήσεις των συντηρητικών ΛΟΑΤ+ – στις οποίες απάντησαν οι συνυποψήφιοί της – και αρχικά φάνηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να επικεντρωθεί στην οικονομία και τους φόρους αντί για τα τρανς ζητήματα.
Το 2019, λίγο αφότου έγινε υπουργός γυναικών και ισότητας, η Λιζ Τρας υποσχέθηκε ότι θα απομακρυνθεί από τις «πολιτικές ταυτότητας» της αριστεράς.
Χλευάστηκε, δε, ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν πρότεινε το Γραφείο Γυναικών και Ισότητας να μετονομαστεί σε «Υπουργείο Ελευθερίας».
Η Τρας συνέχισε από τότε αυτή την πορεία. Έχει σταθερά δανειστεί από το εγχειρίδιο του Μπόρις Τζόνσον στις επιθέσεις εναντίον της woke κουλτούρας.
Σε μια στήλη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, η Τρας υποστήριξε ότι οι προσπάθειες για την προώθηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων ισοδυναμούν με το να πηδάνε οι άνθρωποι στο «άρμα του «woke»».
Είναι πιθανό ότι η Τρας γνώριζε ότι η τοποθέτησή της ως κεντρικού προσώπου στον «πόλεμο κατά της woke κουλτούρας» των Συντηρητικών θα τη βοηθούσε να συγκεντρώσει κάποια υποστήριξη στο κόμμα.
Ήταν τον Οκτώβριο του 2021 όταν η Τρας κατέστησε απολύτως σαφές ότι αντιτίθεται στην έννοια του αυτοπροσδιορισμού – και ότι τάσσεται υπέρ ενός μοντέλου σύμφωνα με το οποίο τα τρανς άτομα θα πρέπει να αποδεικνύουν την ταυτότητα του (ότι είναι αυτό που λένε ότι είναι) πριν τους χορηγηθεί νομική αναγνώριση.
Μιλώντας στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, είπε: «Δεν θα ήταν σωστό να έχουμε αυτοπροσδιορισμό χωρίς ελέγχους. Είναι σαφής η διαδικασία της ιατρικής κατανόησης του πώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία και αυτοί οι ιατρικοί έλεγχοι είναι σημαντικοί».
Η Τρας δήλωσε ότι έχει «απόλυτο σεβασμό για τα τρανσέξουαλ άτομα». Ωστόσο, δήλωσε επίσης ότι συμφωνεί με τη βουλευτή των Εργατικών Ρόσι Ντάφιλντ, η οποία δήλωσε ότι «μόνο οι γυναίκες έχουν τράχηλο».
«Η Ρόσι Ντάφιλντ έχει δίκιο ότι οι γυναίκες έχουν τράχηλο», είπε. «Αλλά περισσότερο από αυτό, έχει επίσης δίκιο να μπορεί να εκφράσει την άποψή της… όταν προσπαθούμε να κρύψουμε τα πράγματα κάτω από το χαλί και δεν μπορούμε να έχουμε μια ανοιχτή, ειλικρινή και λογική συζήτηση, νομίζω ότι αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τη βρετανική πολιτική».
Τον Απρίλιο του 2021, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι είχε διαλύσει τη δική της συμβουλευτική ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ μετά την παραίτηση ορισμένων μελών της.
Ο σάλος ξέσπασε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2021, όταν η Jayne Ozanne, μια ακτιβίστρια κατά της θεραπείας μετατροπής και μέλος της επιτροπής, παραιτήθηκε με εντυπωσιακό τρόπο, επικαλούμενη ένα εχθρικό περιβάλλον για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Τις ημέρες που ακολούθησαν, παραιτήθηκαν και άλλα μέλη της επιτροπής.
Η κυβέρνηση απάντησε με την επίσημη διάλυση της Συμβουλευτικής Ομάδας ΛΟΑΤ τον Απρίλιο. Η Λιζ Τρας έστειλε επιστολή στα εναπομείναντα εννέα μέλη για να τα ευχαριστήσει για τις υπηρεσίες τους. Υποσχέθηκε ότι θα συγκροτηθεί νέα επιτροπή, αλλά εννέα μήνες μετά, τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί.
Ήταν μια απογοητευτική στιγμή για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που εξακολουθούσαν να τρέφουν την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα άλλαζε τα πράγματα και θα βελτίωνε τη ζωή των queer ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αρκετοί ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές δήλωσαν ότι η πρωθυπουργός Λιζ Τρας θα πρέπει να «ακούει τις πραγματικές εμπειρίες των μελών της κοινότητας» για να χτίσει μελλοντικές πολιτικές.
Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
*Με στοιχεία από pinknews.co.uk
- Αναγκαστική αλλαγή για τον Ολυμπιακό – Ο Πιρόλα πήρε τη θέση του Κάρμο
- Στο Καραϊσκάκη για το Ολυμπιακός-ΑΕΚ ο Μπαρτζώκας (pics)
- Ασταμάτητος ο Ολυμπιακός – Νέα μεγάλη ευκαιρία των «ερυθρόλευκων» με τον Κωστούλα
- Οι Radiohead στο μουσείο: Νέα έκθεση αποκαλύπτει την άλλη πλευρά του Τομ Γιορκ
- Νέα καλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό με τον Ελ Κααμπί
- Ραγκούσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται rebranding