Η περίπτωση του δισεκατομμυριούχου Γουόρεν Μπάφετ: Αγόρασε τις πρώτες του μετοχές στα 11
«Η αγαπημένη μας χρονική περίοδος είναι το για πάντα» λέει ο άνθρωπος που η καθαρή αξία της περιουσίας του ανέρχεται σε 78,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από τον Αύγουστο του 2020, γεγονός που τον καθιστά τον 7ο πλουσιότερο άνθρωπο παγκοσμίως.
Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι Αμερικανός επενδυτής, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος. Είναι επίσης αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος και αναμφισβήτητα ο πιο πολυσυζητημένος επενδυτής της αγοράς μετοχών της εποχής μας.
Η καθαρή αξία της περιουσίας του ανέρχεται σε 78,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από τον Αύγουστο του 2020, γεγονός που τον καθιστά τον 7ο πλουσιότερο άνθρωπο παγκοσμίως.
Ο Μπάφετ έδειξε το επιχειρηματικό του ταλέντο σε νεαρή ηλικία. Αγόρασε τις πρώτες του μετοχές σε ηλικία μόλις 11 ετών και επένδυσε σε διάφορες επιχειρήσεις ενώ μεγάλωνε. Γεννήθηκε από τη Λέιλα και τον βουλευτή Χάουαρντ Μπάφετ το 1930. Ο πατέρας του ήταν επίσης ιδιοκτήτης μιας μικρής χρηματιστηριακής εταιρείας, η οποία ασκούσε μεγάλη έλξη στον νεαρό Γουόρεν. Περνούσε πολλές ώρες ακούγοντας τη φλυαρία των επενδυτών και την αγωνιώδη εργασία τους, γεγονός που τελικά τον τράβηξε προς αυτήν.
Πήγε στο δημοτικό σχολείο Rose Hill στη Νεμπράσκα και αργότερα αποφοίτησε από το Woodrow Wilson High School το 1947. Η φωτογραφία του στην επετηρίδα του τελευταίου σχολείου έγραφε: «Μου αρέσουν τα μαθηματικά, μελλοντικός χρηματιστής».
Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που έκανε στη Νέα Υόρκη με τον πατέρα του, συνέφαγε με τον Ολλανδό Ατ Μολ, έναν εντυπωσιακό χρηματιστή της Wall Street. «Μετά το γεύμα, ήρθε ένας τύπος με ένα δίσκο, που είχε πάνω του διάφορα είδη από φύλλα καπνού. Ο κ. Μολ διάλεξε τα φύλλα που ήθελε και εκείνος του έφτιαξε ένα πούρο. Και τότε σκέφτηκα: Αυτό είναι, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό. Ένα πούρο κατά παραγγελία», θυμάται ο Μπάφετ για την ημέρα που έμελλε να καθορίσει την υπόλοιπη ζωή του.
Ο Μπάφετ προσελκύστηκε από νωρίς από τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις και εργάστηκε σε διάφορες περιστασιακές δουλειές. Στο δεύτερο έτος της φοίτησής του, ξεκίνησε μια επιχείρηση με έναν φίλο του. Αγόρασαν ένα φλιπεράκι και το εγκατέστησαν σε ένα τοπικό κουρείο. Μέσα σε λίγους μήνες, είχαν στην κατοχή τους αρκετά φλιπεράκια, τα οποία τοποθετήθηκαν σε τρία κουρεία σε όλη την Ομάχα. Αργότερα ο Μπάφετ πούλησε την επιχείρηση σε έναν βετεράνο του πολέμου για 1200 δολάρια.
Ο Γουόρεν ήθελε να μπει στην επιχείρηση αμέσως μετά το σχολείο, αλλά ο πατέρας του επέμενε να τελειώσει την εκπαίδευση. Έτσι, δέχτηκε απρόθυμα να ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και αργότερα πήρε μετεγγραφή στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, από όπου αποφοίτησε μετά από τρία χρόνια με πτυχίο στις επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Columbia Business School, γνωρίστηκε με τους Μπέντζαμιν Γκράχαμ και Ντέιβιντ Ντοντ, δύο φημισμένους αναλυτές ασφαλείας. Παρέμειναν φίλοι για όλη τους τη ζωή. Και οι δύο άνδρες είχαν μεγάλη επίδραση στον νεαρό Γουόρεν.
Ο Γκράχαμ ονομάστηκε ο πρύτανης της Γουόλ Στριτ. Ήταν ο πρωτοπόρος της έννοιας της επένδυσης σε αξία, η οποία αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της επενδυτικής φιλοσοφίας του Μπάφετ. Ο Μπάφετ δήλωσε αργότερα σε μια συνέντευξή του ότι η παρακολούθηση των μαθημάτων του Γκράχαμ για την ανάλυση τίτλων και η ανάγνωση του βιβλίου του, The Intelligent Investor, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωσή του ως επενδυτή.
Ο Μπάφετ ξεκίνησε την καριέρα του ως πωλητής επενδύσεων και αργότερα ενώθηκε με τον Γκράχαμ για να σχηματίσουν μια επιχείρηση συνεργασίας. Ξεκίνησε μια εταιρεία, την Buffet Partnership, το 1956. Το 1962, είδε μια άμεση επενδυτική ευκαιρία σε μια εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Αγγλίας με την επωνυμία Berkshire Hathaway. Τη μετέτρεψε σε μια διαφοροποιημένη εταιρεία χαρτοφυλακίου. Σήμερα είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hathaway. Από το 1970, είναι επίσης ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας. Ο Warren έγινε δισεκατομμυριούχος όταν η Hathaway άρχισε να διαπραγματεύεται μετοχές κατηγορίας Α το 1990. Κατά ειρωνικό τρόπο, η απόκτηση της Berkshire είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες τύψεις του Μπάφετ.
Ο Μπάφετ ασχολείται με διάφορες φιλανθρωπικές δραστηριότητες- μεγάλο μέρος των κερδών του πηγαίνει σε διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Επίσης, δεσμεύτηκε να διαθέσει το 99 τοις εκατό του πλούτου του σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες, κυρίως μέσω του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates. Ίδρυσε επίσης το Giving Pledge μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς, όπου οι δισεκατομμυριούχοι μπορούν να δεσμευτούν ότι θα δωρίσουν τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας τους σε σκοπούς κοινωνικής πρόνοιας.
Ο Γουόρεν Μπάφετ στήριξε τον θεμέλιο λίθο της επένδυσης σε αξία. Εντόπισε πιθανές συμφωνίες χαμηλής αξίας και τις μετέτρεψε σε μεγάλες- ένα κλασικό παράδειγμα είναι η Berkshire Hathaway. Επένδυσε στην Berkshire γνωρίζοντας ελάχιστα για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τελικά έστρεψε την προσοχή της εταιρείας. Η Berkshire είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους χαρτοφυλακίου με επιχειρηματικά συμφέροντα σε πολλές εταιρείες.
- Φουντώνει η πολιτική κόντρα με αφορμή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του