Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μανιάτης: Και στα χειρότερα σενάρια δεν θα επιβαρυνθεί η καθημερινότητα στην Ελλάδα

Μανιάτης: Και στα χειρότερα σενάρια δεν θα επιβαρυνθεί η καθημερινότητα στην Ελλάδα

Τι θα γίνει σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αεριού στην Ελλάδα

Σε περίπτωση μείωσης ή διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία η Ελλάδα είναι απολύτως βέβαιο ότι θα είναι από τις τελευταίες χώρες που θα πληγεί η καθημερινότητα των πολιτών, υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

Όπως είπε και στα χειρότερα σενάρια δεν θα φτάσουμε στο σημείο να πατάς τον διακόπτη και να μη σου ανάβει το ρεύμα. Ο κ. Μανιάτης, είπε επίσης ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει η Ευρώπη θα έπρεπε να το έχει κάνει εδώ κι αρκετούς μήνες.

Για τις απειλές στη Ρωσία

Σε ερώτηση για την ευθεία απειλή της Ρωσίας να διακοπεί η ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ο κ. Μανιάτης είπε ότι «είναι προφανές, το αναμέναμε όλοι ότι κάποια στιγμή θα συμβεί αυτό. Πια θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που διαθέτει και το ισχυρότερο όπλο είναι η πλήρης διακοπή της ροής φυσικού αερίου. Η Ευρώπη φαίνεται ότι έχει προσπαθήσει κι έχει καταφέρει σε αρκετό βαθμό να βρει εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας κυρίως δηλαδή υγροποιημένο φυσικό αέριο αλλά και με αύξηση της τροφοδοσίας μέσω αγωγών από τη Νορβηγία, τη Βόρεια Αφρική και το Αζερμπαϊτζάν».

Τι πρέπει να αλλάξει

«Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε έναν εκβιασμό που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να τον περιμένουμε. Το πρόβλημα κάθε φορά είναι η Ευρώπη να μην αισθάνεται έκπληκτη μπροστά σε εξελίξεις οι οποίες είναι αναμενόμενες. Δηλαδή το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη, δυστυχώς, μείωσε τη δική της παραγωγή φυσικού αερίου από τα 145 δισ. που είχαμε το 2015 τώρα έχουμε μόνο 95. Το έκανε σκόπιμα και προτίμησε να εξαρτηθεί ακόμα περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο» ανέφερε.

«Ακόμα υπάρχει μια σειρά άλλων πραγμάτων που θα έπρεπε να μας γίνουν μαθήματα, ειδικά τώρα που ζούμε τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων πολλών δεκαετιών, έτσι ώστε όσο γίνεται πιο σύντομα να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση διότι έχουμε φτάσει πια στα όρια των νοικοκυριών, στα όρια των επιχειρήσεων και στα όρια των δυνατοτήτων των κρατικών προϋπολογισμών να επιδοτούν», είπε ακόμα ο πρώην υπουργός Ενέργειας και πρόσθεσε ότι:

Έπρεπε να είχε δράσει νωρίτερα η Ευρώπη

«Aυτό που προσπαθεί να κάνει η Ευρώπη θα έπρεπε να το έχει κάνει εδώ κι αρκετούς μήνες. Δηλαδή να γίνει συνείδηση ότι σε τέτοιου είδους κινδύνους όπως ήταν πριν από λίγο καιρό η πανδημία και τώρα είναι το ενεργειακό η μοναδική απάντηση είναι η ενιαία, αποτελεσματική και άμεση κοινή απάντηση. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα που μιλάμε, μετά από τόσους μήνες, το κάθε κράτος – μέλος προσπαθεί μόνο του. Υπάρχουν οι κεντρικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, η οποία θα πληγεί περισσότερο από άλλες χώρες, που συνεχίζουν να αρνούνται παρεμβάσεις δομικού χαρακτήρα για παράδειγμα στα ζητήματα των χρηματιστηρίων ενέργειας, στα ζητήματα του πλαφόν στο φυσικό αέριο».

Ο κ,. Μανιάτης τόνισε ότι: «Οι χώρες του νότου, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, τα λένε αυτά εδώ και καιρό και τα λέμε και όλοι οι άνθρωποι που στοιχειωδώς καταλαβαίνουμε ότι σε εποχές κρίσης δεν μπορεί να έχεις ιερό δισκοπότηρο τον τρόπο που λειτουργούσε σε ομαλές συνθήκες το ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου. Αυτά πρέπει να αλλάξουν».

Περί ηλιακών θερμοσιφώνων

«Η Ευρώπη είναι ένας οικονομικός γίγαντας, αλλά από γεωπολιτική πλευρά εξαιρετικά αδύναμη. Πρέπει να καταλάβει: αξιοποιούμε τους ευρωπαϊκούς γηγενείς ορυκτούς πόρους, προχωρούμε σε νέα μοντέλα για παράδειγμα της εξοικονόμησης ενέργειας. Και στη χώρα μας δυστυχώς είναι ζήτημα αν απασχολεί το 5% της δημόσιας συζήτησης. Το ίδιο συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πια ζούμε σε άλλες συνθήκες οι οποίες δυστυχώς θα συνεχιστούν» σημείωσε. Ακόμα ο κ. Μανιάτης είπε ότι «το 20% της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας στα σπίτια μας είναι ο θερμοσίφωνας. Όταν ξέρω ότι έχω 20-25 ελληνικές εταιρείες ηλιακών θερμοσιφώνων που είναι από τις καλύτερες του κόσμου γιατί εκεί που προχωρώ σε αντικατάσταση των ψυγείων -που μου τα κατασκευάζουν οι Αμερικάνοι, οι Κινέζοι, οι Γερμανοί κλπ- δεν προχωρώ σε ένα ακόμα πιο μεγάλο πρόγραμμα εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων που θα μου μειώσουν την κατανάλωση του σπιτιού μου κατά 20%;».

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024