Αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων για όσους έχουν νοσήσει από Covid-19
Νέες επιστημονικές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις του Covid-19 στην καρδιά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, άλλοτε επιβεβαιώνοντας και άλλοτε αμφισβητώντας προηγούμενα ευρήματα
- Σαρωτικοί έλεγχοι για το αφορολόγητο των γονικών παροχών
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Όλη η αλήθεια για τον ξυλοδαρμό της 41χρονης που χαροπαλεύει – Βίντεο «καίει» τον δράστη
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Του Βασίλη Γιόγιακα*
Ύστερα από δυόμισι χρόνια και εκατοντάδες εκατομμύρια μολύνσεις από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 γνωρίζουμε πλέον ότι ο Covid-19 μπορεί να προκαλέσει βλάβη όχι μόνο στους πνεύμονες αλλά επίσης στην καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά, τον εγκέφαλο, το γαστρεντερικό σύστημα κ.α.. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, γνωρίζουμε ότι ο Covid-19 μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή λειτουργία με διάφορους τρόπους προκαλώντας επιπλοκές όπως ταχυπαλμίες, αρρυθμίες, θρόμβους στους πνεύμονες και τα πόδια, εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι ασθενείς με καρδιαγγειακό πρόβλημα είναι πιο πιθανό όχι να μολυνθούν από τον κορωνοϊό αλλά – εφ’ όσον μολυνθούν – να έχουν αυξημένη πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών και νοσηλείας. Θεωρείται επίσης ότι μια καρδιαγγειακή πάθηση μπορεί να επιδεινωθεί από τον Covid-19.
Νέες επιστημονικές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις του Covid-19 στην καρδιά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, άλλοτε επιβεβαιώνοντας και άλλοτε αμφισβητώντας προηγούμενα ευρήματα. Σε μία από τις πιο εκτεταμένες, πρόσφατες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις του Covid-19 στο καρδιαγγειακό σύστημα (δημοσιεύθηκε πριν περίπου 6 μήνες στο έγκυρο περιοδικό Nature Medicine) ασθενείς με Covid-19 στις ΗΠΑ οι οποίοι έλαβαν εντατική φροντίδα λόγω οξέων συμπτωμάτων εμφάνισαν δραματικά αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης 20 καρδιαγγειακών προβλημάτων μέσα στον επόμενο χρόνο μετά τη νόσηση. Μάλιστα για προβλήματα όπως το καρδιακό οίδημα και οι θρόμβοι στους πνεύμονες ο κίνδυνος είναι τουλάχιστον 20πλάσιος σε σχέση με τα άτομα που δεν μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό. Ακόμα και οι ασθενείς χωρίς οξεία συμπτώματα που δεν χρειάστηκε να νοσηλευθούν εμφάνισαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, με την αύξηση να κυμαίνεται από 8% στα εμφράγματα μέχρι 247% στις καρδιακές λοιμώξεις. Με λίγα λόγια, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «ουσιαστικός» κίνδυνος εκδήλωσης προβλημάτων στην καρδιά έως και ένα χρόνο μετά τη νόσηση.
Πρόσφατες μελέτες στη Μεγάλη Βρετανία καταλήγουν σε ανάλογα συμπεράσματα: σύμφωνα με έρευνα βασισμένη σε στοιχεία από το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας (το NHS), άτομα που νοσηλεύθηκαν με Covid-19 έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα μέσα σε 8 μήνες από τη νοσηλεία τους. Σε άλλη έρευνα βρέθηκε ότι ο κίνδυνος συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος σε ασθενείς με Covid-19 έως 4 μήνες μετά τη νόσηση. Μια τρίτη μελέτη βασισμένη σε ιατρικά δεδομένα 430.000 ασθενών με Covid-19 έδειξε ότι οι διαγνώσεις καρδιακών παθήσεων εξαπλασιάστηκαν τον πρώτο μήνα μετά τη νόσηση, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αποτελεί η πνευμονική εμβολή (ωστόσο η αύξηση των διαγνώσεων αυτών σε σχέση με τους μη ασθενείς Covid-19 παύει να παρατηρείται μετά τους 3 μήνες από τη νόσηση).
Αν και μένει να απαντηθούν πολλά σχετικά ερωτήματα όπως ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από παθήσεις σχετικές με την καρδιά και για πόσο χρόνο ο κίνδυνος είναι αυξημένος, η ιατρική κοινότητα συστήνει προσοχή, ειδικά στα άτομα με αυξημένους παράγοντες κινδύνου. Οι ήδη πάσχοντες είναι σημαντικό να έχουν εμβολιαστεί για τον Covid-19 αλλά και να κάνουν το εποχικό εμβόλιο της γρίπης, το οποίο μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφράγματος. Είναι αυτονόητο να συνεχίζουν την τακτική παρακολούθηση της υγείας τους και την φαρμακευτική αγωγή που συστήνει ο καρδιολόγος τους. Να επιμείνουν σε κάποιας μορφής τακτική φυσική δραστηριότητα και υγιεινή διατροφή. Να μάθουν να αναγνωρίζουν συμπτώματα καρδιαγγειακού επεισοδίου και να ανατρέχουν δίχως καθυστέρηση σε ιατρική βοήθεια αν έχουν οξύ σύμπτωμα ή ενδείξεις ραγδαίας επιδείνωσης. Και σε αυτή την περίπτωση, η πρόληψη, η παρακολούθηση, η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη αντιμετώπιση παραμένουν οι καλύτεροι σύμμαχοι.
* Ο Βασίλης Γιόγιακας είναι ιατρός καρδιολόγος, βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις