Αφιέρωμα μνήμης για τη Μικρά Ασία στον θερινό κινηματογράφο Αλέκος Χρυσοστομίδης στο Κερατσίνι
Ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων με ειδική αναφορά στη λογοτεχνική παράδοση για την Μ. Ασία
- Πέθανε η 18χρονη που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο στο Αγρίνιο – Και δεύτερο παιδί θρηνεί η οικογένεια
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή παρουσιάζει από τις 8 έως τις 12 Σεπτεμβρίου ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων με ειδική αναφορά στη λογοτεχνική παράδοση για την Μ. Ασία στον θερινό δημοτικό κινηματογράφο Αλέκος Χρυσοστομίδης.
Πρόγραμμα
8 Σεπτεμβρίου
«Γυρεύω τον παλιό μου κήπο….Μνήμες Μικράς Ασίας, 100 χρόνια μετά» | Μουσικό-θεατρική παράσταση
100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και η Μνήμη των χαμένων Πατρίδων παραμένει ζωντανή στη συνείδηση και στην καρδιά των Ελλήνων.
Δύο μουσικές φωνές, το κλαρινέτο του Μανούσου Πλουμίδη και το φλάουτο του Νίκου Κατριτζιδάκη, ενώνονται με μια θεατρική φωνή, του Περικλή Μοσχολιδάκη, για να μιλήσουν στην καρδιά για τη Μικρασία.
Διαβάστε επίσης: Ακίρα Κουροσάβα: Η ζωή του Ιάπωνα μαέστρου – «Δεν έχω την πολυτέλεια να μισώ κανέναν»
Σύγχρονοι συνθέτες γράφουν πρωτότυπη Μουσική, φτιαγμένη ειδικά για την παράσταση, πάνω στα κείμενα των λογοτεχνών και των ποιητών που έγραψαν για τον μικρασιατικό πολιτισμό και την καταστροφή του.
Οι φωνές μπλέκονται αρμονικά, συνεργάζονται, συμπληρώνουν η μία την άλλη, για να θυμίσουν, να γλυκάνουν, να δώσουν την άλλη διάσταση, αυτήν της Τέχνης, για να μιλήσουν για την ακομμάτιαστη πατρίδα της καρδιάς που χάθηκε, αλλά εξακολουθεί να κυκλοφορεί ολοζώντανη στον βίο μας, στις συνειδήσεις και στα όνειρά μας.
9 Σεπτεμβρίου
«Στάχτη στο μελτέμι…Ιώνιας γης» | Θεατρική παράσταση
Πρόκειται για τις παράλληλες ιστορίες δύο οικογενειών που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους το καλοκαίρι του 1922 αναζητώντας καταφύγιο στην Ελλάδα. Η οικογένεια Ζαμπέτογλου από την κοσμοπολίτισσα Σμύρνη και η οικογένεια Θεοχαρίδη από το όμορφο Αϊβαλί. Στις αποσκευές τους μαζί με τα λιγοστά τους υπάρχοντα, κουβαλούν και την πίστη τους τα έθιμα, τις μνήμες, τις μυρωδιές, τα τραγούδια και τους χορούς τους.
Κι εκεί ανάμεσα, σαν φιγούρα αρχαίας τραγωδίας, στέκεται η γριά- Σουλτάνα, η μισότρελη γριά που μέσα από τα οράματά της, προμαντεύει τα μελλούμενα. Ο θίασος αποτελείται από 11 μέλη. Την διασκευή του έργου και τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Στέλιος Καλαθάς.
Τα κοστούμια και τα σκηνικά επιμελείται ο Μιχάλης Σδούγκος, σχεδιασμός φώτων Νίκος Γκούμας, φωτογραφία Άρτεμις Σκούλικα, χορογραφίες Γιάννης Γκούλτας, υπεύθυνη παραγωγής Σοφία Ρίζου.
10 & 11 Σεπτεμβρίου
Διήμερο λογοτεχνίας αφιερωμένο στους Μικρασιάτες συγγραφείς και ποιητές
Οι Μικρασιάτες λογοτέχνες που έγιναν μάρτυρες αυτής της ολέθριας για τον ελληνισμό περιόδου, καταγράφουν, σχολιάζουν και περιγράφουν στα έργα τους με τον πιο πειστικό τρόπο όσα άκουσαν και έζησαν οι ίδιοι, ενώ ο απόηχος τους φτάνει μέχρι τις μέρες μας.
Επιμέλεια: Εταιρεία Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
10 Σεπτεμβρίου: Νίκος Δέδες (πιάνο), Βιβή Καλφαδοπύλου (τραγούδι)
11 Σεπτεμβρίου: Σταυρούλα Καμακάρη (πιάνο), Όλγα Καμηλάρη (τραγούδι), συμμετέχει η Χορωδία Semitono – υπό τη διεύθυνση της δασκάλας μουσικής – Όλγας Καμηλάρη.
2 Σεπτεμβρίου
«Ο Καραγκιόζης και τα έθιμα της Μ. Ασίας» | Θέατρο σκιών από τον θίασο σκιών Μελισσηνού
Πληροφορίες
Ημέρες μνήμης για την Μικρά Ασία
Cine Αλέκος Χρυσστομίδης
Πάρκο Ανδρέα Παπανδρέου (Σελεπίτσαρι) – 2104316943
Είσοδος ελεύθερη
Ώρα έναρξης των εκδηλώσεων | 20.30
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις