Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Απαράδεκτο να δεχόμαστε απειλές από χώρα – σύμμαχο στο ΝΑΤΟ

Μητσοτάκης: Απαράδεκτο να δεχόμαστε απειλές από χώρα – σύμμαχο στο ΝΑΤΟ

Κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Τουρκία και απάντησε στον Ερντογάν

Μήνυμα ότι ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή συνόρων δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρόεδρο της Σλοβακίας, Zuzana Čaputová, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Διαβάστε επίσης: Η Ε.Ε βάζει στη θέση του τον Ερντογάν – Στην αντεπίθεση η Αθήνα μετά το παραλήρημα του Σουλτάνου

Τόνισε, δε, ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, οι οποίες έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ συζητήθηκαν θέματα διεθνούς, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης μετάβασης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και τόνισε, με αφορμή τη συνεδρίαση των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 9 Σεπτεμβρίου, ότι οι μεγάλες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ενότητα απαιτούν τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Čaputová για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα προκειμένου να καταστεί κόμβος εισαγωγής και μεταφοράς ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, καθώς και για την μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την κ. Čaputová για την παρουσία σημαντικής σλοβακικής δύναμης στην ειρηνευτική δύναμη της Κύπρου UNFICYP και για τη θέση αρχής που τηρεί στο Κυπριακό και θέτει στο επίκεντρο τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία συγκροτεί ιδιωτικό στρατό από τα εγχειρίδια του Κρεμλίνου

Ο διάλογος των δύο ηγετών

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Σλοβακίας είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μεγάλη μου χαρά που σας καλωσορίζω στην Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτής της επίσημης επίσκεψης, η οποία αποτελεί απόδειξη της εξαιρετικής σχέσης των δύο χωρών μας. Προσβλέπουμε στη συζήτησή μας, όχι μόνο όσον αφορά τις διμερείς παραμέτρους της σχέσης μας αλλά και τις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ενωμένη Ευρώπη ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και φυσικά τις δραματικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει αυτός ο πόλεμος στις οικονομίες μας, το αυξανόμενο κόστος ζωής. Την υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας. Όλες αυτές είναι σημαντικές προκλήσεις.

Αλλά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά και να ευχαριστήσω την Σλοβακία διότι πάντα μάς στηρίζετε. Πάντα βρίσκεστε στην πλευρά του Διεθνούς Δικαίου. Σας θεωρούμε αληθινό φίλο και πιστό σύμμαχο της χώρας μας.

Zuzana Čaputová: Σας ευχαριστώ πολύ για τη θερμή υποδοχή. Είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτήν την ευκαιρία να σας συναντήσω κατ’ ιδίαν. Γνωριστήκαμε πριν από μερικές εβδομάδες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Όπως είπατε, οι διμερείς μας σχέσεις είναι σε πολύ καλό επίπεδο αλλά βλέπω ότι υπάρχει προοπτική για ενίσχυση και εμβάθυνση της διμερούς μας συνεργασίας σε πολλούς τομείς και φυσικά στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης. Είχα μια πολύ παραγωγική και χρήσιμη συζήτηση με την κα Πρόεδρο και προσβλέπω και στη δική μας συζήτηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι χαρά μας που έχουμε δύο γυναίκες Προέδρους. Όπως γνωρίζετε, η κα Πρόεδρος είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία της Δημοκρατίας μας. Πιστεύω πως, απ’ αυτήν την άποψη, στέλνουμε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα.

inView

«Το 2100 η Ελλάδα θα έχει λιγότερο πληθυσμό από ό,τι το 1950»

«Θα πρέπει να επανεξετάσουμε το μοντέλο ανάπτυξής μας και να το προσαρμόσουμε στους οικονομικούς μας θεσμούς» λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Υγείας και Γεωγραφίας του Πληθυσμού στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024