Εκλογικός νόμος: Συναγερμός στη ΝΔ λόγω της άρνησης Ανδρουλάκη για κυβερνητική συνεργασία
Νέο στοιχείο είναι ότι πλέον δεν γίνεται λόγος για απλή επαναφορά του μπόνους που προέβλεπε ο νόμος Παυλόπουλου, αλλά και για αλλαγή στο πλαφόν με αύξηση του ποσοστού εισόδου στη Βουλή στο 5%
Η άρνηση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα τροφοδοτεί τη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στο εσωτερικό της ΝΔ, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη.
Ομοβροντία παρεμβάσεων
Μάλιστα σήμερα υπήρξε ομοβροντία παρεμβάσεων από βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης που προσδιόρισαν συγκεκριμένα το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας και εν ολίγοις υποστήριξαν ότι η δήλωση Ανδρουλάκη που κλείνει την πόρτα σε κυβερνητική συνεργασία με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, είναι η μεταβλητή που έχει αλλάξει τα δεδομένα από την πρόσφατη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν χωρίς νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος που πρωτοστατεί στο άνοιγμα της συζήτησης για την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου, με σαφήνεια υποστήριξε ότι αυτή είναι αναγκαία λόγω της «αντιθεσμικής» στάσης του Νίκου Ανδρουλάκη.
Το ΠΑΣΟΚ παρασύρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Η αλλαγή ηγεσίας στο τρίτο κόμμα και η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κυρίου Ανδρουλάκη ότι δεν θα συναινέσει σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, κάτι που είναι πρωτάκουστο θα έλεγα, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο που έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλάζει άρδην τα δεδομένα. Από τη στιγμή που ο αρχηγός του τρίτου κόμματος υιοθετεί αυτήν την αντιθεσμική συμπεριφορά, η μόνη θεσμική απάντηση από πλευράς της κυβέρνησης νομίζω είναι η συζήτηση και πάλι του εκλογικού νόμου που θα δίνει την δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης με τα ποσοστά που αυτό συνέβαινε στο προηγούμενο διάστημα, με τον νόμο Παυλόπουλου» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.
Την άποψη αυτή για την αλλαγή των δεδομένων λόγω της στάσης του ΠΑΣΟΚ υιοθετούν και εκφράζουν δημόσια υπουργοί της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης τόνισε ότι από τον περασμένο Μάρτιο και τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος «υπάρχει πολιτική μεταβολή, διότι το τελευταίο αυτό χρονικό διάστημα ο τρόπος με τον οποίον συμπεριφέρεται το σύνολο της αντιπολίτευσης, και αυτό δεν αφορά μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση, δείχνει μία απόλυτη αδυναμία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, εάν τυχόν χρειαστεί πολιτικά να υπάρξει τέτοια συνεννόηση».
Ο κ. Βορίδης πρόσθεσε ότι από την «τοξική ρητορική» του ΣΥΡΙΖΑ και τη λογική «δεν συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ» «παρασύρεται πλέον και το ΠΑΣΟΚ» και μάλιστα ανέφερε με νόημα γύρω από τον προσανατολισμό της ΝΔ για τις κυβερνητικές συνεργασίες ότι «δεν συζητάω για λοιπές δυνάμεις εντός του κοινοβουλίου».
Αδυναμία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων
«Έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, κανείς δεν μπορεί να συνεννοηθεί με κανέναν και μάλιστα δεν διαμορφώνεται και ένα πεδίο διαλόγου και λεκτικής δυνατότητας συνεννόησης [….] Το ΠΑΣΟΚ με τον τρόπο που πολιτεύεται το τελευταίο διάστημα προφανώς προσχωρεί σε μία ανταγωνιστική προσέγγιση της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ, ποιος θα πει τα πιο πολλά, ποιος θα πει τα πιο χοντρά» πρόσθεσε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε:
«Έτσι δεν διαμορφώνεται ένα πεδίο που επιτρέπει να ελπίζει κανένας, ότι αν τυχόν χρειαστεί να υπάρξει μία συνεννόηση η χώρα να μπορεί να κυβερνηθεί. Αν τορπιλίζεται το πολιτικό κλίμα, εν συνεχεία τέτοιου είδους συνεννόηση δεν υπάρχει, ούτε όμως η χώρα μπορεί να μείνει ακυβέρνητη».
Για να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να θέλει και ο Ανδρουλάκης
«Πρώτο και κυρίαρχο ζήτημα στη χώρα είναι να έχει σταθερή κυβέρνηση» δήλωσε από την μεριά του και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τα σενάρια για εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου.
«Πάγια άποψή μου στην πολιτική μου διαδρομή είναι ότι το πρώτο και κυρίαρχο ζήτημα στη χώρα είναι να έχει σταθερή κυβέρνηση. Αυτό δεν εξαρτάται από την παρούσα συγκυρία. Πάγια θέση μου είναι κατά της απλής αναλογικής και πάγια θέση μου είναι υπέρ του μπόνους. Πλην της Γερμανίας που εκεί έχουν μία κουλτούρα συνεργασίας που τους επιτρέπει να σχηματίζουν κυβερνήσεις – αλλά με μεγάλο κόστος για τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτές- σε όλες τις άλλες χώρες το εκλογικό σύστημα χωρίς μπόνους οδηγεί σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και σε ασταθείς κυβερνήσεις. Άρα, το ερώτημα είναι ένα: Σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας, θες να προσθέσεις στο σύστημα αβεβαιότητα ή θες να προσθέσεις σταθερότητα;», είπε ο κ. Γεωργάδης.
Ο υπουργός Ανάπτυξςη πρόσθεσε δε ότι «για να κάνεις κυβέρνηση συνεργασίας δεν φτάνει να το θέλει μόνο ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να το θέλει και η άλλη πλευρά. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι δεν κάνει συνεργασία ούτε με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφού δεν συνεργάζεται με κανέναν, γιατί συζητάμε τότε; Εδώ το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας, θα ψηφίσει κυβέρνηση συνεργασίας;».
Κατώφλι 5% για είσοδο στη Βουλή
Αυτό πάντως που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στις παρασκηνιακές ζυμώσεις εντός της ΝΔ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν είναι απλά η επαναφορά του νόμου Παυλόπουλου για τις 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα (δηλαδή την κατάργηση του κλιμακωτού μπόνους που προβλέπει ο εκλογικός νόμος Θεοδωρικάκου που ψηφίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση το 2020) αλλά η θεσμοθέτηση μεγαλύτερου ποσοστού από το 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «ο νόμος Παυλόπουλου είναι ένας νόμος που τον δοκιμάσαμε, με τον οποίο κάναμε αρκετές εκλογές, προέκυψαν κυβερνήσεις. Νομίζω ότι είναι ένας
νόμος που μπορούμε με ασφάλεια να τον υιοθετήσουμε, ενδεχομένως με κάποιες προσαρμογές. Εγώ θα έλεγα ότι ενδεχομένως θα μπορούσαμε να δούμε και το κατώφλι εισόδου, να μην είναι το
3%, να είναι ένα κατώφλι της τάξεως του 5%, όπως είναι στη Γερμανία για παράδειγμα, που θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων. Θα συνέβαλε και αυτό
προς την κατεύθυνση της σταθερότητας».
Να συναινέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμοστεί άμεσα
Από εκεί και πέρα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έριξε ξανά το γάντι στο ΣΥΡΙΖΑ για να συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.
«Επειδή άκουσα και την αξιωματική αντιπολίτευση να μιλάει δήθεν περί ηττοπάθειας, ότι η συζήτηση που ανοίγει στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ για αλλαγή του εκλογικού νόμου με αύξηση του μπόνους προς το πρώτο κόμμα είναι δήθεν ηττοπαθής διατύπωση και προσέγγιση, ε, αφού θεωρούν ότι είναι πρώτο κόμμα, ποιος ο λόγος για τον οποίο δεν συναινούν; Ας έρθουν να τον ψηφίσουμε μαζί και να εφαρμοστεί άμεσα. Θα έχουμε μία πλειοψηφία άνω των διακοσίων εδρών, οπότε μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα» είπε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Από τη μεριά του πάντως ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε ξανά κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου και παρέπεμψε στις αποφάσεις του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που θέτουν ως στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση, επιμένοντας σε νίκη στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική.
Προοδευτική διακυβέρνηση με απλή αναλογική
Θέτοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν η κυβέρνηση στην αδυναμία της να διαχειριστεί τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των επιλογών της, να επισπεύσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου και να προσφύγει σε εκλογές πριν βρεθεί στη δύσκολη θέση να καταθέσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια κυβερνητική θητεία είναι κάτι πρωτοφανές για τα πολιτικά μας πράγματα και αποτελεί επίσης κραυγαλέα απόδειξη απαξίας των θεσμών και της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος από τον κο Μητσοτάκη προσωπικά. Αποτελεί όμως ταυτόχρονα και παραδοχή ήττας.
»Σε κάθε περίπτωση ο κος Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει επιλέξει να σκάψει το λάκκο όπου όπου στο τέλος θα πέσει μέσα ο ίδιος. Παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δε πρέπει να κινηθεί με γνώμονα το κομματικό όφελος, αλλά με γνώμονα τις αρχές του.
»Από θέση αρχών και αξιών θα καταθέσουμε τις επόμενες ημέρες και με αφορμή τη ΔΕΘ, τόσο ένα σχέδιο θαρραλέων αλλά ρεαλιστικών μέτρων για τη προστασία της κοινωνίας, όσο όμως και ένα σχέδιο θεσμικής ανασύνταξης της Δημοκρατίας μας, προκειμένου στο μέλλον να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα που θα προστατεύουν τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Η στρατηγική μας, που βασίζεται στις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου μας, για τη πολιτική αλλαγή και τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ότι αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για τη κοινωνία και τη δημοκρατία. Και θα επιβεβαιωθεί από τη νίκη μας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση της απλής αναλογικής, όποτε και αν αυτή λάβει χώρα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις