LES ECHOS: «Η Τουρκία εξελίσσεται σε σημαντικό εξαγωγέα στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών»
Ακούμε τακτικά στον τουρκικό διάλογο ότι η αμυντική βιομηχανία τους είναι πλέον αυτάρκης κατά 80%. Αλλά το υπόλοιπο 20% θα είναι το πιο δύσκολο να αποκτηθεί
- Κόκκινος συναγερμός στη Βαρκελώνη για τις πλημμύρες - Εκλεισε το αεροδρόμιο, ακινητοποιήθηκαν τα τρένα
- Πιστεύετε ότι ο σκύλος που γυρνά ανάσκελα, όταν συναντά άλλον σκύλο, φανερώνει υποταγή;
- Rich List 2024: Χάρι Στάιλς & Ντούα Λίπα οι πιο πλούσιοι καλλιτέχνες κάτω των 30
- Τι θα έλεγε σήμερα ο Τζορτζ Όργουελ εάν παρατηρούσε τον Τραμπ
Τις δυνατότητες της Τουρκίας στον τομέα των εξαγωγών αμυντικών εξοπλισμών αναλύει η γαλλική εφημερίδα LES ECHOS αναγνωρίζοντας ότι σταδιακά η Άγκυρα καθίσταται ένας σημαντικός παράγοντας. Στο άρθρο με τίτλο «η Τουρκία γίνεται ένας σημαντικός εξαγωγέας στον τομέα της Άμυνας», η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων Ερντογάν τα τελευταία 20 χρόνια που στοχεύουν στην αυτονομία στην κατασκευή όπλων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την περίοδο που ανέλαβε την διακυβέρνηση της Τουρκίας ο Ερντογάν, ο τζίρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αυξήθηκε από το ένα σε περισσότερα από δέκα δισεκατομμύρια δολάρια.
Μακροπρόθεσμη πολιτική
Πρόκεται για ένα τομέα, όπως επισημαίνεται που καθοδηγείται από τις στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας: 17,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 (δηλαδή 2,8% του ΑΕΠ της χώρας), αλλά και τώρα από τις εξαγωγές της. Σημαντική ανάπτυξη, αποτέλεσμα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής με στόχο την αυτονομία της Τουρκίας στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού.
«Αυτός ο προσανατολισμός χαράχθηκε μετά την τουρκική επίθεση στην Κύπρο το 1974», εξηγεί η Σοφί Λεφέζ, συνεργάτης ερευνήτρια στο IRIS, ειδική στις αμυντικές βιομηχανίες. Όπως επισημαίνει η ίδια: «Το αμερικανικό εμπάργκο στις παραδόσεις όπλων στην Τουρκία μετά την «εισβολή στο νησί έκανε την Άγκυρα να συνειδητοποιήσει την εξάρτησή της». Το 1985, ήρθε ένας νόμος που ρύθμισε την ανάπτυξη των τουρκικών αμυντικών εταιρειών.
Η Τουρκία ξεκίνησε τότε μια διαδικασία μεταφοράς τεχνολογίας παράγοντας στο έδαφός της μέρος του εξοπλισμού που αγόραζε από ξένες εταιρείες. Το δημοσίευμα αναφέρει την περίπτωση της εταιρείας Roketsan ως παράδειγμα αυτής της πολιτικής ανάπτυξης.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι όπως οι περισσότεροι παίκτες του κλάδου, η Roketsan είναι μια ιδιωτική εταιρεία, αλλά η πλειοψηφία των μετοχών της ελέγχεται από το τουρκικό κράτος. Το ίδιο ισχύει για την κατασκευάστρια εξοπλισμού Aselsan και την κατασκευάστρια αεροσκαφών Turkish Aerospace Industries (TAI), τους δύο άλλους ομίλους που τακτικά κατατάσσονται μεταξύ των 100 μεγαλύτερων αμυντικών εταιρειών στον κόσμο.
Τα συμβόλαια στην Αφρική
«Η τουρκική αμυντική βιομηχανία κερδίζει συμβόλαια, ιδιαίτερα στην Αφρική», σημειώνει o Πατρίς Μογέβρ, στην LES ECHOS, πρώην αμυντικός ακόλουθος στη γαλλική πρεσβεία στην Άγκυρα. «Η τουρκική αμυντική βιομηχανία δεν πουλά ακόμη εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, αλλά εάν η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την πολιτική βούληση να αναπτυχθεί, θα γίνει τελικά ένας σοβαρός ανταγωνιστής», κρίνει ο ερευνητής του IRIS.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι από το 2016, η TAI συμμετέχει στο φιλόδοξο πρόγραμμα TF-X, ένα εθνικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς. Μια επιλογή που αναμένετο να είναι συμπληρωματική της εισαγωγής αμερικανικών F-35. Όμως η απόκτηση S-400 από τη Ρωσία από την Άγκυρα οδήγησε την Ουάσιγκτον στο να αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα.
Ο εκσυγχρονισμός των F-16 έχει επίσης παγώσει, ακόμα κι αν ο Joe Biden έχει υποσχεθεί να τον προχωρήσει με αντάλλαγμα το πράσινο φως από την Κωνσταντινούπολη για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Πρόβλημα στα μαχητικά αεροσκάφη
Σημειώνει ωστόσο το γεγονός ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία αντιμετωπίζει έναν γηρασμένο στόλο, καθώς το πρωτότυπο TF-X θα τεθεί σε υπηρεσία στην καλύτερη περίπτωση από το 2030. «Η Τουρκία δεν έχει αναπτύξει ποτέ μαχητικά αεροσκάφη αυτού του επιπέδου. Ακούμε τακτικά στον τουρκικό διάλογο ότι η αμυντική βιομηχανία τους είναι πλέον αυτάρκης κατά 80%. Αλλά το υπόλοιπο 20% θα είναι το πιο δύσκολο να αποκτηθεί», υποστηρίζει ο Πατρίς Μογέβρ.
Ειδικά από τη στιγμή που η Τουρκία αντιμετωπίζει κατά μέτωπο αρκετές βιομηχανικές και τεχνολογικές προκλήσεις. Εκτός από ένα μαχητικό αεροσκάφος, επιδιώκει να παράξει ένα αντιπυραυλικό σύστημα μεγάλης εμβέλειας, ένα υποβρύχιο και ένα άρμα μάχης- αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις