Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: Η Ρωσία αγοράζει πυρομαχικά από τη Βόρεια Κορέα
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχουν εμποδίσει τη δυνατότητα της Ρωσίας να αγοράζει όπλα ή να προμηθεύεται ηλεκτρονικά είδη για να κατασκευάζει αυτά τα όπλα
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς εκατομμυρίων βλημάτων πυροβολικού και ρουκετών από τη Βόρεια Κορέα για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times που επικαλούνται πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, το γεγονός ότι η Ρωσία στρέφεται προς τη Βόρεια Κορέα αποδεικνύει ότι «ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να υποφέρει από σοβαρές ελλείψεις εφοδιασμού στην Ουκρανία, εν μέρει λόγω των ελέγχων των εξαγωγών και των κυρώσεων».
Διαβάστε επίσης: Η «μαύρη ήπειρος» ανάμεσα σε Δύση και Πούτιν
Οι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να αναζητήσουν στο μέλλον επιπλέον βορειοκορεατικό στρατιωτικό εξοπλισμό.
Οι σχέσεις Ρωσίας – Βόρειας Κορέας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν ελάχιστες λεπτομέρειες από τις αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες σχετικά με τον ακριβή οπλισμό, το χρονοδιάγραμμα ή το μέγεθος της αποστολής, και δεν υπάρχει ακόμη τρόπος να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή η πώληση.
Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι, πέρα από πυραύλους μικρού βεληνεκούς και βλήματα πυροβολικού, η Ρωσία αναμένεται να προσπαθήσει να αγοράσει επιπλέον βορειοκορεατικό εξοπλισμό στο μέλλον.
«Το Κρεμλίνο πρέπει να ανησυχεί που είναι υποχρεωμένο να αγοράσει οτιδήποτε από τη Βόρεια Κορέα» δήλωσε ο Μέισον Κλαρκ, ο οποίος ηγείται της ομάδας παρακολούθησης της Ρωσίας στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι ευρείες οικονομικές κυρώσεις, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν έχουν ακρωτηριάσει τη Ρωσία. Οι τιμές της ενέργειας, λόγω της εισβολής, έχουν γεμίσει το ταμείο της και επέτρεψαν στη Μόσχα να αμβλύνει τις συνέπειες της αποκοπής των τραπεζών της από τη διεθνή χρηματοδότηση και τον περιορισμό των εξαγωγών και των εισαγωγών.
Οι κυρώσεις κατά μεμονωμένων Ρώσων ολιγαρχών, επίσης, απέτυχαν να υπονομεύσουν την εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Διαβάστε επίσης: Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για πυρηνική καταστροφή; – Τρόμος για το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια
Ωστόσο αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι, όταν επρόκειτο για την ικανότητα της Ρωσίας να ενισχύσει τον στρατό της, οι οικονομικές ενέργειες της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν αποτελεσματικές. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχουν εμποδίσει τη δυνατότητα της Ρωσίας να αγοράζει όπλα ή να προμηθεύεται ηλεκτρονικά είδη για να κατασκευάζει αυτά τα όπλα.
Η Μόσχα ήλπιζε ότι η Κίνα θα ήταν διατεθειμένη να παρακάμψει αυτούς τους ελέγχους των εξαγωγών και να συνεχίσει να προμηθεύει τον ρωσικό στρατό. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι μολονότι η Κίνα ήταν πρόθυμη να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση, το Πεκίνο -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- έχει σεβαστεί τους ελέγχους των εξαγωγών που στοχεύουν στον στρατό της Μόσχας και δεν προσπάθησε να πουλήσει ούτε στρατιωτικό εξοπλισμό ούτε εξαρτήματα.
Η υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Κίνα ότι εάν η Semiconductor Manufacturing International Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ υπολογιστών στην Κίνα ή άλλες εταιρείες παραβιάσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κλείσουν ουσιαστικά αυτές τις επιχειρήσεις, διακόπτοντας την πρόσβασή τους στην αμερικανική τεχνολογία που χρειάζονται κάνουν ημιαγωγούς.
Έτσι, με τις περισσότερες χώρες να βαδίζουν προσεκτικά μπροστά στην αμερικανική πίεση, η Ρωσία έχει επικεντρώσει τις συμφωνίες της στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις