Η Εκκλησία, οι αμβλώσεις και ο Σημίτης
Κάπου εκεί στο μακρινό 2000 υπήρχε ένας πρωθυπουργός που έδωσε μάχη για τις ταυτότητες, δεχόμενος λυσσαλέες επιθέσεις από την Εκκλησία.
Πρωταγωνιστής της εβδομάδας ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ο οποίος όχι μόνο δήλωσε αντίθετος στο δικαίωμα της άμβλωσης αλλά αμφισβήτησε και την ύπαρξη του βιασμού, λέγοντας πως δεν μπορεί να γίνει χωρίς συναίνεση της γυναίκας. Η Ιερά Σύνοδος καυτηρίασε τις δηλώσεις αλλά μόνο ως προς τους βιασμούς. Αφού είναι γνωστό ότι χαρακτηρίζει τις αμβλώσεις έγκλημα. Προφανώς, είναι αδύνατη η ανάλυση απόψεων της Εκκλησίας με κοσμικούς όρους, δεδομένου ότι Κράτος και Εκκλησία αποτελούν διαφορετικούς φορείς και αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα από εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει πως η στάση της Εκκλησίας σε πολλά ζητήματα διώχνει τους πιστούς. Οπως τότε που εν μέσω έξαρσης του κορωνοϊού η Ιερά Σύνοδος εξέδιδε ανακοίνωση επιμένοντας ότι δεν μεταδίδεται από τη Θεία Κοινωνία.
Τον Οκτώβριο του 2020 το Μονομελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας αθώωνε τον Μητροπολίτη Νεκτάριο, που ενθάρρυνε τους πιστούς να δηλώνουν ψευδώς ότι βγαίνουν να γυμναστούν, ώστε να μεταβαίνουν στην εκκλησία και να κοινωνούν. Εκείνες τις μέρες, στην Αγία Φωτεινή Νέας Σμύρνης, παρά την πινακίδα που απαγόρευε την είσοδο, ο ιερέας άνοιγε τις θύρες και καλούσε πιστούς να μεταλάβουν. Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων το πήγε ένα βήμα παραπέρα και απεφάνθη: «Εχω το φάρμακο για τον κορωνοϊό. Τον Μεγάλο Αγιασμό» δίνοντας και συνταγή για το σπίτι. Λίγο καιρό μετά νόσησε από κορωνοϊό, φοβάμαι και όσοι τον πίστεψαν.
Την ίδια στιγμή η αφωνία της επίσημης Εκκλησίας μόνο απαρατήρητη δεν περνούσε. Μάλιστα, η Ιερά Σύνοδος ξιφουλκούσε υπέρ του να παραμείνουν ανοιχτοί οι ναοί στα Θεοφάνια. Οπερ και εγένετο, επαναστατικώ δικαίω. Το Πάσχα του 2021 επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό, με παπάδες που δήλωναν ότι δεν δέχονται πιστούς με μάσκες και απαγορεύουν σε όσους έκαναν τεστ να πλησιάσουν τον Επιτάφιο. Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση έκανε τα στραβά μάτια.
Τον Ιανουάριο του 2021 εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου δήλωνε «η Εκκλησία έδειξε ανυπακοή, η κυβέρνηση ανοχή, αποδείξαμε ότι δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι» – κάτι που βέβαια δεν αποδεικνύουν και στο θέμα της μισθοδοσίας τους. Ανοχή με επίπτωση στο κοινωνικό σύνολο. Ανοχή που σε κάποιες περιπτώσεις στοιχίζει ζωές. Εκτός αν αυτές αξίζουν λιγότερο από αυτές που θα προέκυπταν αν απαγορεύονταν οι αμβλώσεις.
A propos, κάπου εκεί στο μακρινό 2000 υπήρχε ένας πρωθυπουργός που έδωσε μάχη για τις ταυτότητες, δεχόμενος λυσσαλέες επιθέσεις από την Εκκλησία. Μια και τελευταία πολλή συζήτηση γίνεται για την ιδεολογική κατεύθυνση που πρέπει να πάρει το ΠΑΣΟΚ, μήπως να έστρεφαν το βλέμμα κατά εκεί;
- Γαλλία: Ιστορικά χαμηλό ποσοστό δημοτικότητας για τον Φρανσουά Μπαϊρού στη Γαλλία
- Γιορτές στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
- Αγρίνιο: «Συνήθως οι σεισμοί στην Τριχωνίδα έχουν συνέχεια» λέει ο Λέκκας – «Χρειάζεται επιτήρηση»
- Παράταση στην άφιξη Μενσά
- «Good Luck, Babe!»: Πώς το κομμάτι της Chappell Roan έγινε o ύμνος της γενιάς των situationships
- Μπρίτνεϊ Σπίαρς: «Έχω βαριά μελαγχολία, έχω σιχαθεί τόσο πολύ τους ανθρώπους»