Λίγες πόλεις μπορούν να καυχηθούν για ένα παρελθόν και ένα παρόν αντίστοιχο με εκείνο της Ρώμης. Η άλλοτε πρωτεύουσα μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στην ανθρώπινη ιστορία, διατηρεί την αίγλη της, τα εντυπωσιακά της μνημεία, αλλά και τη φρεσκάδα μιας παλλόμενης μητρόπολης γεμάτης από γεύσεις, μόδα και μεσογειακή διασκέδαση. Αν θέλεις να βυθιστείς στη γοητεία της Ρώμης, κλείσε θέση σε μια από τις απευθείας πτήσεις της AEGEAN.

Κολοσσιαία εμπειρία πολιτισμού

Σημείο εκκίνησης της περιήγησής σου στη Ρώμη ας γίνει το Κολοσσαίο, όπου αιώνες πριν οι μονομάχοι πάλευαν για τη ζωή τους – και το οποίο παραμένει μέχρι και σήμερα το κυριότερο πρότυπο για την κατασκευή σταδίων κάθε τύπου. Πέρα από αιματηρές μάχες, στον τεράστιο χώρο του φιλοξενούνταν θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ και αγώνες κάθε μορφής, ενώ προσβάσιμο στο κοινό είναι και ένα μέρος των υπόγειων χώρων του, όπου προπονούνταν οι μονομάχοι και φυλάσσονταν τα εξωτικά άγρια ζώα που χρησιμοποιούνταν για διαφόρων ειδών θεάματα, ειρηνικά και μη.

Μη χάσεις: Μια ανάσα από το Κολοσσαίο βρίσκεται ο Παλατίνος Λόφος, ένας ξεχωριστός αρχαιολογικός χώρος όπου σύμφωνα με τη ρωμαϊκή μυθολογία η λύκαινα βρήκε τα βρέφη Ρωμύλο και Ρέμο, τους μετέπειτα ιδρυτές της Ρώμης. Το σίγουρο, πάντως, είναι, βάσει και των αρχαιολογικών ευρημάτων, ότι εκεί γεννήθηκε πράγματι η λαμπρή πόλη. Στη διαδρομή προς τον λόφο επιβάλλεται και μια στάση στη Ρωμαϊκή Αγορά.

Μια χώρα μέσα στην πόλη

Πόσες φορές είχες την ευκαιρία να επισκεφτείς δυο χώρες με το ίδιο εισιτήριο; Προφανώς και αναφερόμαστε στο κρατίδιο του Βατικανού, που στη μικροσκοπική έκτασή του χωρά αναπάντεχα πολλούς θησαυρούς. Αφιέρωσε μια ολόκληρη μέρα για να προλάβεις να απολαύσεις τα αξιοθέατα, με πρώτο και κυριότερο τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, με τα έργα του Μιχαήλ Αγγέλου, του Μπερνίνι και του Μπραμάντε, το Παπικό Ανάκτορο με τα μουσεία του Βατικανού – όπου βρίσκεται και η συγκλονιστική Καπέλα Σιξτίνα – τους Κήπους και τη Νεκρόπολη.

Μη χάσεις: Ακριβώς απέναντι από το ιερό κρατίδιο των Καθολικών θα συναντήσεις το Castel Sant’ Angelo, που μεταξύ άλλων έχει αποτελέσει αυτοκρατορικό μαυσωλείο, φυλακή, αλλά και κατοικία του Ποντίφικα. Πέρα από την εντυπωσιακή του πρόσοψη, στο εσωτερικό του κρύβει σπουδαία έργα της Αναγέννησης, ενώ αν το επισκεφθείς, θα σου χαρίσει και μια από τις πιο εντυπωσιακές θέες προς το Βατικανό.

Η Ρώμη σε όλο της το μεγαλείο

Αφού… περάσεις τα σύνορα προς τη βάση σου, κάνε μια βόλτα από την κομψή Piazza Navova με τα περίτεχνα σιντριβάνια – και στο σχεδόν άφθαρτο Πάνθεον, ένα ρωμαϊκό μνημείο εντυπωσιακού μεγέθους που δεν σταμάτησε να χρησιμοποιείται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τον 1ο αιώνα μ.Χ. μέχρι και σήμερα, και το οποίο διέθετε μεγαλύτερο θόλο από κάθε άλλο κτίριο στην Αρχαιότητα. Έπειτα, σειρά έχει μια στάση στη  Φοντάνα ντι Τρέβι. Σιγουρέψου ότι έχεις μαζί σου νομίσματα για τις ευχές σου.

Μη χάσεις: Λίγα βήματα αργότερα θα συναντήσεις τα Ισπανικά Σκαλιά που οδηγούν στην Πιάτσα ντι Σπάνια. Κράτησε χώρο στη μνήμη του κινητού σου για άφθονες φωτογραφίες με ρωμαϊκό αέρα.

Πράσινες εκπλήξεις

Τι θα έλεγες για μια επίσκεψη σε ένα πάρκο 800 στρεμμάτων, μέσα στην καρδιά της ιταλικής πρωτεύουσας; Και πώς θα σου φαινόταν αν σε ενημερώναμε ότι πρόκειται για το… τρίτο μεγαλύτερο πάρκο της πόλης; Μαγευτικοί κήποι, σε ιταλικό και αγγλικό στυλ, λίμνες, σιντριβάνια, αγάλματα και αιωνόβια δέντρα θα σε ταξιδέψουν σε ένα σύμπαν χαλάρωσης, ενώ στο εσωτερικό του θα συναντήσεις μνημεία, μουσεία, γκαλερί και έναν ζωολογικό κήπο. Οι ίδιοι οι Ρωμαίοι, πάντως, έχουν ως αγαπημένο τους σημείο τον λόφο του Πίντσιο που, εκτός της δικής του ομορφιάς, προσφέρει πανοραμική θέα προς την Πιάτσα ντελ Πόπολο και την πόλη της Ρώμης.

Μη χάσεις: Η ίδια η Πιάτσα ντελ Πόπολο, με τη μοναδική της διαρρύθμιση και τον αρχαίο της οβελίσκο – τον δεύτερο αρχαιότερο και έναν από τους ψηλότερους σε ολόκληρη τη Ρώμη – είναι σίγουρο ότι θα σε εντυπωσιάσει, ενώ αν έχεις όρεξη για window shopping, σε απόσταση βολής βρίσκεται και η εστέτ Via Condotti, με τα πολυτελή καταστήματα των μεγαλύτερων οίκων μόδας του κόσμου.

Γεύσεις από Ρώμη

Οι λάτρεις της ιταλικής κουζίνας (δηλαδή, όλοι μας) βρίσκουν στη Ρώμη τον παράδεισό τους. Παραδοσιακές ρωμαϊκές τρατορίες, μπαρ μοτσαρέλας, πίτσα με λεπτή, ανάλαφρη ζύμη, cornetti και espresso όπως θα έπρεπε να είναι… και φυσικά, τα πιο αυθεντικά ζυμαρικά που έχεις δοκιμάσει, σε περιμένουν σε κάθε στροφή.

Μη χάσεις: Τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις, αλλά και τα πιο hip μπαρ της πόλης θα τα συναντήσεις στις περιοχές νότια του Τίβερη, Trastevere, Testaccio και Ostiense.

Αν θέλεις να γνωρίσεις τη Ρώμη από κοντά, κλείσε θέση σε μια από τις απευθείας πτήσεις της AEGEAN. Πάρε μέρος στο διαγωνισμό της AEGEAN και μπορεί να είσαι εσύ ο ένας από τους τρεις τυχερούς που θα κερδίσουν ένα διπλό αεροπορικό εισιτήριο για έναν από τους 160 προορισμούς της AEGEAN.

Δες εδώ τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό