Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Βερολίνο, για τα χίλια πρόσωπα της Ευρώπης

Βερολίνο, για τα χίλια πρόσωπα της Ευρώπης

Μπαρόκ και φουτουριστικό, μπετονένιο και καταπράσινο, με ταραχώδες παρελθόν και υποσχόμενο μέλλον, το Βερολίνο αποτελεί τον ορισμό της ευρωπαϊκής μητρόπολης

Πόσες πλευρές μπορεί να κρύβει μια πόλη; Στην περίπτωση του άλλοτε διχοτομημένου Βερολίνου, με τη βαριά ιστορία και το hip παρόν, η απάντηση είναι μάλλον «αμέτρητες». Αξιοθέατα που κόβουν την ανάσα, γεύσεις που συναρπάζουν, παγκοσμίου φήμης clubbing και αρχιτεκτονική που δεν σταματά να εκπλήσσει, συνθέτουν από κοινού μια πόλη που προσελκύει τους πιο ετερόκλητους ταξιδιώτες και δεν σταματά ποτέ να γοητεύει. Αν θέλεις να γνωρίσεις το Βερολίνο από κοντά, κλείσε θέση σε μια από τις απευθείας πτήσεις της AEGEAN.

Περίπατος στα σύμβολα της πόλης

Κάθε επίσκεψη στο Βερολίνο οφείλει να ξεκινήσει με μια στάση στην παλιά του είσοδο: την Πύλη του Βρανδεμβούργου, το πιο αναγνωρίσιμο βερολινέζικο ορόσημο. Το επιβλητικό οικοδόμημα που είναι εμπνευσμένο από την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική και συγκεκριμένα τον δωρικό ρυθμό, είναι περίτεχνα στολισμένο με αγάλματα και ανάγλυφα που προκαλούν δέος. Ολόκληρη η πλατεία Pariser που βρίσκεται μπροστά του κρύβει ινσταγκραμικές γωνιές και αποπνέει αέρα παλιού Βερολίνου.

Μη χάσεις: Στα πέντε λεπτά με τα πόδια θα συναντήσεις το κτίριο του Ράιχσταγκ, όπου στεγάζεται το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Μπούντεσταγκ). Αξίζει να δεις από κοντά την ιδιαίτερη πρόσοψή του, που είναι και το μόνο που απομένει από το αρχικό κτίριο που υπέστη αλλεπάλληλες καταστροφές, αλλά και να βρεθείς μέσα στον εντυπωσιακό γυάλινο θόλο του που συμβολίζει τη διαφάνεια στη νέα Γερμανία.

Στο σκοτάδι και από εκεί στο φως

Περισσότερο εμπειρία παρά τουριστική ατραξιόν, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος φέρει τη δική του ανατριχιαστική αύρα και μια άγρια αρχιτεκτονική ομορφιά. Σχεδιασμένο από τους Πέτερ Άιζενμαν και Μπούρο Χάπολντ, αποτελείται από γκρίζες στήλες προορισμένες να δημιουργούν μια ατμόσφαιρα σύγχυσης και να συμβολίζουν ένα αυστηρά οργανωμένο σύστημα, το οποίο όμως έχει χάσει κάθε επαφή με το ανθρώπινο. Στο εσωτερικό του μνημείου θα βρεις και το Γραφείο Πληροφοριών, με τις ιστορίες οικογενειών που ήρθαν αντιμέτωπες με την κτηνωδία του ναζισμού.

Μη χάσεις: Δίπλα στο μνημείο βρίσκεται η αρχή του αχανούς πάρκου που στεγάζει, μεταξύ άλλων και τον παγκοσμίου φήμης Ζωολογικό Κήπο του Βερολίνου, που λειτουργεί από το 1844 και είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς στον κόσμο. Λίμνες, ποτάμια, ροδόδεντρα και ατέλειωτο πράσινο, μέσα στη μέση της πόλης. Θα σου λείψει όταν επιστρέψεις στη βάση σου.

Ένα νησί γεμάτο μουσεία

Το Νησί των Μουσείων, μέσα στον ποταμό Σπρέε που διατρέχει την πόλη, είναι μια από τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες του Βερολίνου και έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Διακρίσεις που απέσπασε με το σπαθί του, αφού στο εντυπωσιακό σύμπλεγμα κτιρίων στεγάζονται το Παλαιό και το Νέο Μουσείο, η Παλαιά Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Κάιζερ-Φρίντριχ και το Μουσείο της Περγάμου. Αξίζει να αφιερώσεις μια ολόκληρη μέρα για να περιπλανηθείς ανάμεσα στους θησαυρούς τους, όμως αν πρέπει να επιλέξεις ένα, συστήνουμε το τελευταίο, όπου θα βρεις συγκλονιστικά ευρήματα από την κλασική αρχαιότητα της Εγγύς Ανατολής, εκθέματα από τη Μέση Ανατολή και έργα Ισλαμικής Τέχνης απαράμιλλου κάλλους.

Μη χάσεις: Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου που είναι το μεγαλύτερο εβραϊκό μουσείο στην Ευρώπη. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις τα 1700 χρόνια της γερμανοεβραϊκής ιστορίας, συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, της σκοτεινής περιόδου του 20ού αιώνα.

Ανάκτορα, κήποι και μια γοητευτική συνοικία

Το μεγαλύτερο παλάτι του Βερολίνου, το Ανάκτορο του Σαρλότενμπουργκ, η οικοδόμηση του οποίου ξεκίνησε το 1695, θα σε μεταφέρει σε μια εντελώς διαφορετική περίοδο της γερμανικής ιστορίας. Τα θερινά ανάκτορα της Σοφί Σαρλότ, συζύγου του Φρειδερίκου Γ’ θα σε γοητεύσουν με τον περίτεχνο εσωτερικό τους διάκοσμο, το ίδιο τους το επιβλητικό μέγεθος, αλλά και τους πανέμορφους κήπους που τα πετριτριγυρίζουν.

Μη χάσεις: Η περιοχή του Σαρλότενμπουργκ προσφέρεται επίσης για βόλτα, πλημμυρισμένη όπως είναι από αρχιτεκτονικά στολίδια και χώρους τέχνης.

Το τείχος είχε τη δική του ιστορία

Όπως καταλαβαίνεις, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σου στο Βερολίνο θα πρέπει οπωσδήποτε να δεις από κοντά το κομμάτι του τείχους που κάποτε έκοβε την πόλη στα δυο και πλέον λειτουργεί ως σύμβολο της επανένωσης – και της αναγέννησής – της. Επάνω του, 118 καλλιτέχνες από 21 χώρες δημιούργησαν έργα με πολιτικό περιεχόμενο, συνθέτοντας έτσι την περίφημη East Side Gallery. Κατά πάσα πιθανότητα, εκεί θα βγάλεις και τις καλύτερες φωτογραφίες για τα διάφορα προφίλ σου.

Μη χάσεις: Βερολίνο, μεταξύ πολλών άλλων, σημαίνει και υπαίθριες αγορές. Μια από τις κορυφαίες στεγάζεται στο συγκρότημα κτιρίων RAW στο Φρίντριχσαϊν, όπου θα ανακαλύψεις μοναδικά second hand ρούχα και κοσμήματα.

Αν θέλεις να γνωρίσεις το Βερολίνο από κοντά, κλείσε θέση σε μια από τις απευθείας πτήσεις της AEGEAN. Πάρε μέρος στο διαγωνισμό της AEGEAN και μπορεί να είσαι εσύ ο ένας από τους τρεις τυχερούς που θα κερδίσουν ένα διπλό αεροπορικό εισιτήριο για έναν από τους 160 προορισμούς της AEGEAN.

Δες εδώ τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό


Sports in

Τρεις πρώην παίκτες της ΑΕΚ ζητούν από την ΕΠΟ την τιμωρία της!

Ο λόγος που οι τρεις πρώην παίκτες της ΑΕΚ έφτασαν σε αυτό το σημείο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024