Μύλος έγινε σήμερα η εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές καθώς οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την κυβερνητική πλειοψηφία για συγκάλυψη λόγω της άρνησής της να αποδεχτεί τη λίστα μαρτύρων που πρότειναν και στη συνέχεια αποχώρησαν, εξαπολύοντας μύδρους κατά της ΝΔ.

Έκρηξη οργής

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για να κληθούν συγκεκριμένα πρόσωπα στην εξεταστική επιτροπή, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τέσσερις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης. Επίσης, απέρριψε από μάρτυρα τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, θύμα παρακολούθησης, και τους δημοσιογράφους που ερεύνησαν την υπόθεση.

Η ΝΔ φέρεται να συμφωνεί στην κλήση του Νίκου Ανδρουλάκη και του Παναγιώτη Κοντολέοντα, αλλά και των νόμιμων εκπροσώπων της εταιρείας Intellexa και της εταιρείας Krikel. Αρνήθηκε, όμως την κλήση του παραιτηθέντα γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, επικαλούμενη το απόρρητο.

Οι εξελίξεις αυτές έφεραν έκρηξη οργής στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ ειδικότερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25 αποχώρησαν από την αίθουσα. Το ΚΚΕ αν και καταψήφισε τις προτάσεις της ΝΔ τόνισε ότι θα παραμείνει στην εξεταστική για να μην περάσει το κλίμα εκφοβισμού, απειλών και συγκάλυψης για το οποίο κατήγγειλε την κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι μάσκες έπεσαν

Από την πλευρά της η ΝΔ πέρασε στην αντεπίθεση και δεν έκρυψε την ενόχλησή της για το κοινό μέτρωπο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατηγορώντας τους ότι «αγκαλιά» εργαλειοποιούν το θέμα των υποκλοπών και επιδίδονται σε φτηνό επικοινωνιακό show σε βάρος της έρευνας, τονίζοντας ότι «οι μάσκες έπεσαν».

Αντίθετα με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, διαφορετική στάση είχε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης στην εξεταστική επιτροπή. Σύμφωνα με «τιτίβισμα» του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου ψήφισε παρών.

«Πάντως η ΝΔ βρήκε έναν σύμμαχο στην εξεταστική, τον κ Βελόπουλο,που ψήφισε παρών! Ζεσταίνετε ο Κυριάκος …» έγραψε στο twitter ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Ποινικές ευθύνες, τραμπουκισμοί και σκοτάδι

Στο θέμα δε παρενέβη ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος με δήλωσή του τόνισε ότι αν κάποιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατες ποινικές ευθύνες, δεν είναι όσοι αποκαλύψουν την αλήθεια, «αλλά όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και όσοι επικαλούνται το απόρρητο ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπίας, προκειμένου να τα συγκαλύψουν».

Και καταλήγει πως, αυτοί που σύντομα θα λογοδοτήσουν και απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στο νόμο, δεν είναι όσοι μάχονται για την αλήθεια και υπερασπίζονται το πολίτευμα, «αλλά όσοι μάχονται για να επιβάλουν το σκοτάδι και υπονομεύουν τη Δημοκρατία».

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για ανεύθυνες κινήσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού και επίδειξη πολιτικού τραμπουκισμού λέγοντας πως «όση σκόνη κι αν προσπαθεί να σηκώσει ο κ. Τσίπρας, όσες απειλές και αν εκτοξεύσει, το ζήτημα των επισυνδέσεων θα φωτιστεί για όλη την τελευταία δεκαετία. Στη δημοκρατία υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες, που ορίζονται με νόμους και επιβάλλεται να τηρούνται μέχρι κεραίας. Η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνει η πολιτική ζωή ρωμαϊκή αρένα».

Πυρά και κατά του ΕΛΚ από Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε νέα πυρά κατά του πρωθυπουργού επισημαίνοντας μεταξύ άλλων «σήμερα, η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης λογισμικών παρακολούθησης, πραγματοποιεί δημόσια ακρόαση για τις παράνομες παρακολουθήσεις στην Ελλάδα.

»Παρόλα αυτά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σε συνεργασία με τους Πράσινους αποφάσισαν να μην με καλέσουν, παρά το γεγονός ότι είμαι ο μοναδικός Ευρωβουλευτής μέχρι τώρα στον οποίο βρέθηκε να έχει γίνει απόπειρα παγίδευσης στο κινητού του τηλεφώνου με το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, ενώ όπως αποκαλύφθηκε συγχρόνως με παρακολουθούσε και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας μου. Δεν θέλουν να ακουστεί η αλήθεια».

Ερωτήματα προς την κυβέρνηση

Στη δήλωσή του ο Νίκος Ανδρουλάκης καταλήγει λέγοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει δημόσια στα εξής ερωτήματα:

– Γιατί ενώ επί 8 χρόνια ως ευρωβουλευτής δεν ήμουν εθνικός κίνδυνος, έγινα ξαφνικά μόλις έθεσα υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και σταμάτησα να είμαι με την εκλογή μου;            –   Ποιος είναι ο λόγος της παρακολούθησής μου;
– Παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι;
– Ποιος έχει και για λογαριασμό ποιου χρησιμοποιεί το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» κόστους εκατομμυρίων ευρώ Predator, το οποίο μπορεί να βιντεοσκοπεί τη ζωή ενός ανθρώπου μέσω του κινητού του 24 ώρες το 24ωρο;».

Καταστράφηκαν τα ηλεκτρονικά αρχεία των παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη και Κουκάκη

Την ίδια στιγμή εκτός της αίθουσας της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», τα δύο ηλεκτρονικά αρχεία με τα δεδομένα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη έχουν καταστραφεί από τους αξιωματούχους της ΕΥΠ!

Αυτή φαίνεται να ήταν η επίσημη ενημέρωση του κλιμακίου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) που επισκέφθηκε το τελευταίο 48ωρο τις εγκαταστάσεις των μυστικών υπηρεσιών στη Λεωφόρο Κατεχάκη.

Η αποκάλυψη

Η καταστροφή των δεδομένων της παρακολούθησης του Ανδρουλάκη αλλά και εκείνης του Κουκάκη την περίοδο 2020-21 υπήρξε με επίκληση της αλλαγής (προ μερικών μηνών) του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ και της απόκτησης νέου «Μεγάλου Αδελφού» από ιταλική εταιρεία.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, τα δεδομένα που υπήρχαν στο παλιό σύστημα της ΕΥΠ με το οποίο υπήρξαν οι δύο προαναφερόμενες παρακολουθήσεις δεν αποθηκεύτηκαν για τεχνικούς λόγους, παρότι υπάρχει πρόβλεψη για διατήρησή τους για δύο χρόνια.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι σχετικές αναφορές αναμένεται να υπάρξει νέος κύκλος συζητήσεων για την υπόθεση Ανδρουλάκη.

Δεν γνωρίζω – Γνωρίζουν οι αρμόδιοι

Άγνοια για το αν ο φάκελος Ανδρουλάκη έχει καταστραφεί δηλώνει η κυβέρνηση. Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε ότι «η υπόθεση Ανδρουλάκη είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και των θεσμικών οργάνων της Βουλής. Στόχος είναι να βγάλουμε συμπεράσματα, να μη μείνει καμία σκιά και να προκύψουν προτάσεις για να διορθώσουμε τις διαχρονικές παθογένειες. Δε γνωρίζω για καταστροφή ή μη. Γνωρίζουν αυτοί που είναι αρμόδιοι από το νόμο και εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα που είναι σε ισχύ».

Σχολιάζοντας ο κ. Οικονόμου την άρνηση της ΝΔ να κάνει αποδεκτό το αίτημα του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ να καταθέσει στην εξεταστική ο πρωθυπουργός ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ απάντησσε πως ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με απόλυτη σαφήνεια και στη δήλωση του μετά την αποκάλυψη της νόμιμης επισύνδεσης, αλλά και στη Βουλή για το θέμα και άσκησε κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τη στάση τους στην εξεταστική επιτροπή.

«Εκείνο που αναδεικνύεται με την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιά με τον Ανδρουλάκη είναι ότι προσεγγίζουν το ζήτημα με όρους θεάματος και δημιουργίας εντυπώσεων και όχι αποσαφήνισης της κατάστασης και συμβολής σε προτάσεις που θα οδηγήσουν στην αντιμετώπιση διαχρονικών παθογενειών» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν είπα κάτι τέτοιο

Την ίδια στιγμή, ούτε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, απάντησε επί της ουσίας για την καταστροφή ή μη του φακέλου της παρακολούθησης Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, καταθέτοντας στην Επιτροπή PEGA, που έχει συστήσει το Ευρωκοινοβούλιο, η οποία ερευνά τη «μόλυνση» κινητών από το κακόβουλο λογισμικό Predator και φυσικά όχι τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ.

«Προσωπικά εγώ ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Εγώ αρνούμαι κάτι τέτοιο. Προφανώς δεν έχω τη δικαιοδοσία να μιλήσω στον Τύπο και διαμαρτύρομαι για το γεγονός ότι οι πληροφορίες αυτές ακούστηκαν μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι τεχνικές μας μπορούν να ελέγχουν τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας επισύνδεσης. Ακόμη και το Citizens Lab μπορεί να επιβεβαιώσει πως ένα κινητό έχει μολυνθεί μεν, αλλά όχι από ποιον. Ο δικός μας έλεγχος λοιπόν περιορίζεται στους παρόχους και δεν έχουμε δικαιοδοσία περαιτέρω ελέγχου», δήλωσε ο κ. Ράμμος.

Πρόσθεσε επίσης ο κ. Ράμμος ότι «Ποτέ δεν είπα πως τα αρχεία των παρακολουθήσεων χάθηκαν ή δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Δεν είπα κάτι τέτοιο γιατί δεν μου επιτρέπεται να τοποθετηθώ για την ΕΥΠ. Ο έλεγχός μας συνεχίζεται, και μέχρι να ολοκληρωθεί δεν μπορώ να προβώ σε ανακοινώσεις και σε λεπτομέρειες. Ελέγχουμε την ΕΥΠ και άλλους φορείς και όταν τελειώσει η έρευνα θα ενημερώσουμε τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Κουκάκη, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας. Τα ευρήματα θα γίνουν αντικείμενο της επιτροπής του ελληνικού κοινοβουλίου. Επαναλαμβάνω πως μέχρι το τέλος της έρευνας, δεν ανακοινώνονται απόρρητες πληροφορίες».

Μόνο οι ένοχοι καταστρέφουν και εξαφανίζουν στοιχεία

Παρέμβαση στην ολομέλεια της Βουλής έκανε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης τονίζοντας ότι «αν ισχύει το γεγονός ότι έχει καταστραφεί ο φάκελος της παρακολούθησης, αλλά και το υλικό παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, τότε είναι ξεκάθαρο ότι η πιο ευαίσθητη υπηρεσία για την εθνική ασφάλεια της χώρας μετατράπηκε σε παρακρατικό μηχανισμό στα χέρια αυτών που παρακολουθούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους».

Ο κ. Κατρίνης σημείωσε πως «μόνο οι ένοχοι καταστρέφουν και εξαφανίζουν στοιχεία. Μόνο οι ένοχοι εμποδίζουν την κλήση μαρτύρων», ενώ στηλίτευσε και τα όσα διαδραματίστηκαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής λέγοντας ότι με ευθύνη της κυβέρνησης η επιτροπή ευτελίζει το ρόλο της καθώς, μετά το μονοκομματικό προεδρείο, σήμερα ήρθε να προστεθεί στην εξίσωση ο αποκλεισμός των μαρτύρων που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ.

Λημέρι

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν καλούνται στην Επιτροπή: 1ον) Ο κ. Μητσοτάκης που έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα της ΕΥΠ. 2ον) Ο κ. Δημητριάδης που παραιτήθηκε λόγω της υπόθεσης. 3ον) Οι Υπουργοί κ.κ. Γεραπετρίτης και Πιερρακάκης. 4ον) Συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, συνδεδεμένοι με το Μαξίμου, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με εταιρείες προμήθειας συστημάτων παρακολούθησης και παράνομων λογισμικών. 5ον) Ο δημοσιογράφος κ. Κουκάκης που είχε τεθεί υπό παρακολούθηση αλλά και άλλοι δημοσιογράφοι.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, «η συγκυριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν είναι λημέρι για να κρύβονται πίσω από αυτήν οι ένοχοι ενός άθλιου παρακράτους».

Λίστα μαρτύρων της ΝΔ

Υπενθυμίζεται ότι στην επεισοδιακή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα των μαρτύρων η ΝΔ πρότεινε εννέα πρόσωπα, μεταξύ αυτών τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τους τέσσερις πρώην και νυν διοικητές της ΕΥΠ, Δραβίλα, Ρουμπάτη, Κοντολέων και Δεμίρη, τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας καθώς και εκπροσώπους των εταιρειών Ιντελλέξα και Κρίκελ. Ενώ απέρριψε τις υπόλοιπες προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Λίστα μαρτύρων του ΣΥΡΙΖΑ

Η λίστα μαρτύρων που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εξής: Δημητριάδης Γρηγόρης, Κοντολέων Παναγιώτης, Δεμίρης Θεμιστοκλής, Βλάχου Βασιλική, Ράμμος Χρήστος, Κουκάκης Θανάσης, Τέλλογλου Αναστάσιος, Τριανταφύλλου Ελίζα, Τερζής Δημήτρης, Μπίνης ‘Αγγελος, Μπίτζιος Φέλιξ, Μελιτσιώτης Διονύσης, Ταλ Ντίλιαν, Μπιλ Μπάρζακ – Πανεπιστήμιο Τορόντο, Λαβράνος Γιάννης, Μαλιχούδης Σταύρος.

Λίστα μαρτύρων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Η λίστα μαρτύρων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής:

-Κυριακος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, στον οποίο υπάγεται η ΕΥΠ,

– Παναγιώτης Πικραμμένος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, αναπληρών τον Πρωθυπουργό απόντα ή κωλυόμενο και αρμόδιος για τις Ανεξάρτητες Αρχές,

– Γεώργιος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας,

– Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

– Κωνσταντίνος Τσιάρας, υπουργός Δικαιοσύνης,

– Γρηγόριος Δημητριάδης, Δικηγόρος Αθηνών και πρώην Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού,

– Παναγιώτης Κοντολέων, πρώην Διοικητής της ΕΥΠ,

– Θεμιστοκλής Δεμίρης, Διοικητής της ΕΥΠ,

– Βασίλειος Γκρίζης, Υποδιοικητής της ΕΥΠ, αρμόδιος για επιχειρησιακά θέματα,

– Διονύσιος Μελιτσιώτης, Υποδιοικητής της ΕΥΠ αρμόδιος για οργανωτικά θέματα,

– Αναστάσιος Μητσιάλης, Υποδιοικητής της ΕΥΠ αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις της Υπηρεσίας,

– Ιωάννης Ρουμπάτης, τέως διοικητής ΕΥΠ,

– Βασιλική Βλάχου, Εισαγγελέας ΕΥΠ,

– Οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Συλλογής και Ανάλυσης πληροφοριών Α΄ & Β΄, Οικονομικής Διαχείρισης και Υποδομών, τον Προϊστάμενο του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της ΕΥΠ,

– Ευαγγελία Γεωργακοπούλου, υπάλληλος ΕΥΠ, άρτι συνταξιοδοτηθείσα,

– Οι υπάλληλοι της ΕΥΠ που υπέγραψαν το αίτημα παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη και διεξήγαγαν και εξήγαγαν τα δεδομένα της παρακολούθησης,

– Αθανάσιος Κουκάκης, δημοσιογράφος (ειδησεογραφικό site CNN.gr),

– Αναστάσιος Τέλλογλου, δημοσιογράφος (τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, και στο ειδησεογραφικό site inside story ),

– Ελισάβετ Τριανταφύλλου, δημοσιογράφος, (ειδησεογραφικό site inside story ),

– Νικόλας Λεοντόπουλος, δημοσιογράφος, (ειδησεογραφικό site Reporters United ),

– Θοδωρής Χονδρόγιαννος, δημοσιογράφος (ειδησεογραφικό site Reporters United),

– Ιωάννης Σουλιώτης, δημοσιογράφος, (εφημερίδα Καθημερινή),

– Βασίλειος Λαμπρόπουλος δημοσιογράφος,(εφημερίδες ΒΗΜΑ και ΝΕΑ),

– Σταύρος Μαλιχούδης, δημοσιογράφος

– Κωνσταντίνος Κουκουμάκας, δημοσιογράφος,

– Μάνος Φραγκιουδάκης, δημοσιογράφος,

– Sara Aleksandra Hamou (Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου) του FAYSSAL και της ZOFIA, που γεννήθηκε στην Πολωνία την 27-06-1984, μόνιμος κάτοικος Αγίου Τύχωνος Λεμεσού Κύπρου

– Φέλιξ Μπίτζιος του Γεωργίου και της Μαργαρίτας),

– Τάλ Ντίλιαν, μόνιμος κάτοικος Αγίου Τύχωνος Λεμεσού Κύπρου ,

– Ηλίας Σπυρλιάδης του Σωτηρίου.

– Μερομ Χαρπάζ, διευθυντής εταιρείας INTELEXA A.E.,

– Ηλίας Κυριακίδης, λογιστής εταιρείας INTELEXA A.E.,

– Μπίτσιου, εργαζόμενη εταιρείας INTELEXA A.E.,

– Παναγιώτης Κούτσιος, εργαζόμενος εταιρείας INTELEXA A.E.,

– Αθανάσιος Κοκολάκης, πρώην Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) της Ελληνικής Αστυνομίας,

– Νικόλαος Τσέτσικας, Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος ΕΛΑΣ,

– Αναστάσιος Μανιάτης, Ταξίαρχος, πρώην Διευθυντής, Διεύθυνση Οικονομικών Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας,

– Χαράλαμπος Αλεξόπουλος, Ταξίαρχος, πρώην Διευθυντής, Διεύθυνση Οικονομικών Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας,

– Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, Ταξίαρχος ΕΛΑΣ ε.α., πρώην Διευθυντής, Διεύθυνση Οικονομικών Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας,

– Ευάγγελος Καραπαπάς, Ταξίαρχος ΕΛΑΣ, Διευθυντής, Διεύθυνση Οικονομικών Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας,

– Βασίλειος Παπακώστας, Διευθυντής Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,

– Κωνσταντίνος Τσουβάλας, τ. Γενικός Γραμματέας υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,

– Χρήστος Ράμμος, Αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ. – Πρόεδρος ΑΔΑΕ,

– Μιχαήλ Σακκάς, Αντιπρόεδρος ΑΔΑΕ,

– Δημήτριος Βέργαδος, τακτικό μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ,

– Στέφανος Γκρίτζαλης, τακτικό μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ,

– Γεώργιος Μπακάλης, τακτικό μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ,

– Νικόλαος Παπαδάκης, τακτικό μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ,

– Αικατερίνη Παπανικολάου, τακτικό μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ,

– Τυχόν αναπληρωματικά μέλη Ολομέλειας ΑΔΑΕ που συμμετείχαν στον έλεγχο.

– Σταμάτης Τριμπάλης του Δημητρίου, Διαχειριστής της KRIKELΜ.ΙΚΕ,

– Ιωάννης Λαβράνος του Σπυρίδωνος-Λεωνίδα, επιχειρηματίας,

– Ευάγγελος Τσόγης, λογιστής,

– Αθανάσιος Ντόκος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού,

– Αλέξανδρος Διακόπουλος – ΠΝ, Αντιναύαρχος Ε.Α. – πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού,

– ‘Αγγελος Μπίνης, πρώην Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

– Shane Huntley, διευθυντής Ομάδα Ανάλυσης Απειλών (Threat Analysis Group), Google Security (να προσκομίσει την έκθεση της Google για την κατοχή λογισμικών)

– Νικόλαος Παπάζογλου του Παναγιώτη, συνεργάτης Νίκου Ανδρουλάκη,

– Νικόλαος Ανδρουλάκης, Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η λίστα των μαρτύρων του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ συμφώνησε με την ουσία της αντίστοιχης πρότασης, που κατέθεσε στην Επιτροπή το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και επιπλέον ζήτησε -λόγω και της υπόθεσης των υποκλοπών συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ στον Περισσό, να κληθούν οι κάτωθι:

Από τα πολιτικά πρόσωπα οι:

– Κοντονής Σταύρος, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

– Καλογήρου Μιχάλης, υπουργός Δικαιοσύνης επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

– Τσιάρας Κωνσταντίνος, υπουργός Δικαιοσύνης

– Κατρούγκαλος Γιώργος

Από την ΑΔΑΕ

– Χρήστος Ράμμος, επικεφαλής της Αρχής

– Χρήστος Ζαμπίρας, πρώην πρόεδρος της ΑΔΑΕ (2015-19)

Επίσης, τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις αντίστοιχες Ομάδες Ελέγχου που συγκρότησε η ΑΔΑΕ. Τους εμπλεκόμενους εισαγγελείς. Τους υπεύθυνους Ασφάλειας και Απορρήτων των παρόχων τηλεφωνίας. Τους υπευθύνους της Κρατικής Ασφάλειας που ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Αρχές και πάροχοι των χωρών: Εσθονία, Δανία, Ηνωμένο Βασιλείο, Ιρλανδία, Πολωνία, Φιλανδία, Ολλανδία, Μάλτα, Σουηδία, Γαλλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Βέλγιο και των ΗΠΑ για το θέμα του email, που στάλθηκε μέσω «σκοτεινού διαδικτύου».

Καραθανασόπουλος: Συγκάλυψη, εκφοβισμός και απειλές από ΝΔ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Νίκος Καραθανασόπουλος, μετά το τέλος της συνεδρίασής της, δήλωσε:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις απαράδεκτες πρακτικές της ελεγχόμενης από τη ΝΔ πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής. Θεωρούμε ότι αυτές οι πρακτικές διαμορφώνουν το έδαφος για συγκάλυψη των υποθέσεων των παρακολουθήσεων. Θεωρούμε απαράδεκτες τις απειλές της κ. Μπακογιάννη […] Αυτό το κλίμα εκφοβισμού και απειλών δεν θα επιτρέψουμε να περάσει. Από αυτή την άποψη το ΚΚΕ κάνει κάθε προσπάθεια, και θα συνεχίσει να κάνει, στο να μη συμβιβάζεται με τέτοιες καταστάσεις και να αποκαλύπτει την ουσία των ζητημάτων με ουσιαστική εξέταση στις Επιτροπής. Και από αυτή την άποψη, θα επιμείνουμε να συζητηθούν τα ουσιαστικά ζητήματα.

Καταψηφίσαμε την πρόταση της ΝΔ για τον κατάλογο των μαρτύρων που πρότεινε γιατί πρόκειται για προσπάθεια συγκάλυψης.

Ως ΚΚΕ θα επιμείνουμε και θα επαναφέρουμε κάθε φορά [την άποψη] ότι θα πρέπει να εξεταστούν και άλλοι μάρτυρες. Να γίνει ουσιαστική, διερεύνηση των παρακολουθήσεων και να αποκαλυφθεί το σκοτεινό πλαίσιο που επιτρέπει τις παρακολουθήσεις, και οι πολυπλόκαμοι μηχανισμοοί που κάνουν τις παρακολουθήσεις».

ΜέΡΑ25: «Ομερταπολίτευση»

«To «όλα στο φως» του πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των υποκλοπών που τον βαρύνει, κράτησε, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, όσο το προσεκτικά σκηνοθετημένο διάγγελμα και η passive-aggressive αγόρευσή του στη Βουλή», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του σχετικά με την εξεταστική το ΜέΡΑ25.

«Η πρεμιέρα της Εξεταστικής Επιτροπής συνοδεύτηκε από όλες τις παθογένειες του υπαρκτού Μητσοτακισμού: επιβολή ερμητικής αδιαφάνειας, συνοδευόμενη από μαφιόζικου τύπου απειλές εκ μέρους της κ. Μπακογιάννη για το πόσα ακριβώς χρόνια φυλακή περιμένουν όποιον μάρτυρα επιχειρήσει να ρίξει το υπεσχημένο «άπλετο φώς» στην δυσώδη υπόθεση», σημειώνει το ΜέΡΑ25 και καταλήγει:

«Η όλη υπόθεση του σκανδάλου υποκλοπών και η διαχείρισή της σηματοδοτούν το θάνατο της Δημοκρατίας από τα χέρια του υπερσυγκεντρωτικού πρωθυπουργού της. Ένα νέο πολίτευμα αναδύεται, με ηγεμόνα του την Μητσοτάκης Α.Ε.: η «Ομερταπολίτευση».

Καταψήφισε και ο Μπογδάνος

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, που συμμετέχει στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, μετά την σημερινή συνεδρίαση, ανέφερε πως καταψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας για τον κατάλογο των προσώπων που θα κληθούν να καταθέσουν στην Επιτροπή.