Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Τιμωρία

Τιμωρία

Πρώτος άνοιξε τον χορό ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχικής Δημοκρατίας, που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, δηλώνοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν αποτελεί παρά έναν άλλο τρόπο για να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία

O Φατίχ Μπιρόλ, ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, έγραφε την περασμένη Δευτέρα στους Financial Times ότι η Ρωσία χάνει τη μάχη της ενέργειας. Μπορεί βραχυπρόθεσμα η Μόσχα να ωφελείται από την εκτόξευση των τιμών, τόνιζε, μεσομακροπρόθεσμα όμως η ρήξη των σχέσεών της με την ΕΕ, η απώλεια της εμπιστοσύνης και η δραστική μείωση των διεθνών αγορών συνιστούν πλήγμα ανεπανόρθωτο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φαίνεται να συμφωνεί μαζί του. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Πούτιν νικά σε αυτό το πεδίο», είπε στο Politico ανώτατος εκπρόσωπος της Κομισιόν, αναφερόμενος στην αναταραχή που έχουν προκαλέσει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι απειλές του ρώσου προέδρου ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου και πετρελαίου. Στο Βερολίνο και την Πράγα έγιναν τις τελευταίες ημέρες ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Στη Λειψία, το Μαγδεμβούργο και άλλες πόλεις της Ανατολικής Γερμανίας, η άκρα Δεξιά και η άκρα Αριστερά θα οργανώνουν εφεξής τέτοιες διαδηλώσεις κάθε Δευτέρα. Και η μία χώρα μετά την άλλη απορρίπτει την πρόταση των Βρυξελλών για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου.

Πρώτος άνοιξε τον χορό ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχικής Δημοκρατίας, που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, δηλώνοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν αποτελεί παρά έναν άλλο τρόπο για να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία. Ακολούθησαν κι άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ χθες μπήκε στον χορό και η Ελλάδα, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να δηλώνει μέσω «κύκλων» ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου στοχεύει στην οικονομική τιμωρία του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ενέχει τον κίνδυνο να μείνει η Ευρώπη χωρίς αέριο τον χειμώνα.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται έτσι να «ακούει» την κοινή γνώμη που, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της ΜRB, θεωρεί σε ποσοστό 67,4% ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να εγκαταλείψει τη σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία και να άρει μέρος των κυρώσεων». Λογικό: έρχονται εκλογές και η αλληλεγγύη στην Ουκρανία δεν φέρνει ψήφους. Αυτό που δεν είναι λογικό, και σίγουρα ούτε κομψό, είναι η διατύπωση επιχειρημάτων κατά της «τιμωρίας» του Κρεμλίνου. Μα σε τι αποσκοπούν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αν όχι στον στραγγαλισμό της οικονομίας της ώστε να μη χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Να γιατί ο Μπιρόλ κάνει λάθος: επειδή εκείνος βλέπει «μεσομακροπρόθεσμα», ενώ οι πολιτικοί βραχυπρόθεσμα. Ανίκανοι να πείσουν τους πολίτες ότι ο πόλεμος δεν απειλεί μόνο τα πορτοφόλια τους αλλά και την ασφάλειά τους – αφού μια ενδεχόμενη νίκη του Πούτιν στην Ουκρανία θα ανοίξει ακόμη περισσότερο την όρεξή του  -, οι ευρωπαίοι ηγέτες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ισορροπήσουν ανάμεσα στις δεσμεύσεις τους και τα συμφέροντά τους. Ας φροντίσουν τουλάχιστον να μην προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας.

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024