Ο ΟΤ στη ΔΕΘ – Μητρόπουλος (Φυσικό Αέριο): Μικρή η εξάρτησή μας από το ρωσικό αέριο
Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ανησυχία διαθεσιμότητας στην αγορά - Το κλειδί είναι στην εξοικονόμηση
- Ισχυροί άνεμοι στη Φθιώτιδα ξερίζωσαν δέντρα και ξήλωσαν τέντες - Σοβαρές ζημιές σε σκάφη
- Τη θεατρική παράσταση «Κανόνια και Τρομπέτες» είδε ο Ανδρουλάκης - Ποιοι τον συνόδευαν
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- Διάχυτη η απογογήτευση μετά την διάσκεψη για την κλιματική κρίση - «Καμία χώρα δεν πήρε αυτά που ήθελε»
Στην αναγκαιότητα εξοικονόμησης ενέργειας, εξαιτίας της δύσκολης συγκυρίας που βιώνουμε, αλλά και στην πολιτική των επιδοτήσεων αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννης Μητρόπουλος, Γενικός Διευθυντής, της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, μιλώντας στο OT FORUM που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.
«Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Σίγουρα θα υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα τις αντιμετωπίσουμε» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν τρόποι».
Ο κ. Μητρόπουλος εμφανίστηκε κατηγορηματικός σε ότι αφορά την διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά: «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Η διαθεσιμότητα θα είναι επαρκής» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ποσότητα που έχουμε σε ρίσκο είναι περίπου 30% που παίρνουμε από τη Ρωσία.
Οι υψηλές τιμές
Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, υπογράμμισε ότι «έχουμε περάσει μήνες με τιμές πρωτόγνωρες», προσθέτοντας ότι τόσο η ΔΕΠΑ Εμπορίας όσο και οι κρατικές επιδοτήσεις έχουν βοηθήσει και θα συνεχίσουν να βοηθούν.
Ωστόσο, επεσήμανε ο κ. Μητρόπουλος, αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη μας είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας, τόσο στο σπίτια όσα και στις επιχειρήσεις.
Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Φυσικό Αέριο, εδώ και χρόνια, στέλνοντας στους καταναλωτές «συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας, ακόμα κι όταν είμασταν μονοπώλιο», σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Πρόσθεσε δε, ότι με την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων ένα σπίτι μπορεί να πετύχει μια εξοικονόμηση της τάξης του 20%.
Smarthink
O κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στο Smarthink, μίας πρωτοποριακής υπηρεσίας όχι μόνο για την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή αγορά – υπηρεσίας, που στοχεύει στην εξοικονόμηση και ολοκληρωμένη διαχείριση ενέργειας στους οικιακούς χρήστες, αξιοποιώντας την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης
Τόνισε ότι η η υπηρεσία αυτή απευθύνεται σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές, ανεξάρτητα από τον πάροχο που έχουν επιλέξει για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.
Όπως υπογράμμισε, η υπηρεσία Smarthink μαθαίνει από τις ανάγκες και τις συνήθειες του χρήστη και προσαρμόζεται εύκολα σε αυτές προσφέροντας άνεση, εξοικονόμηση και ασφάλεια. Ειδικότερα, παρακολουθεί τις κινήσεις των καταναλωτών και τις χρήση των συσκευών, κι όταν μάθει πώς τις διαχειρίζεται, μέσω συγκεκριμένων αλγορίθμων αρχίζει στη συνέχεια να ρυθμίζει μόνο του τις συσκευές εξασφαλίζοντας άνεση. Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί αν φτάσει στο 20% σε μια 4μελή οικογένεια.
Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, το Smarthink παρέχει τη δυνατότητα μέσω μιας εφαρμογής στο smartphone, να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι κατανάλωση έχει μια συσκευή, να προγραμματίζει σχήματα κατανάλωσης και να ειδοποιεί αν μία συσκευή είναι ανοικτή όταν λείπει από το σπίτι.
Επιστροφή στο πετρέλαιο
Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες, ότι μπορεί να δοθούν κίνητρα σε κάποιους να επιστρέψουν σε καυστήρες πετρελαίου, δεδομένων των πολύ υψηλών τιμών φυσικού αερίου, ο κ. Μητρόπουλος το θεώρησε δύσκολο: «Δεν το βλέπω να συμβαίνει» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο είναι σχετική μικρή και θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο. Εκτίμησε δε, ότι το φαινόμενο των ιστορικά υψηλών τιμών θα είναι παροδικό.
Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι μια κίνηση στροφής από το φυσικό αέριο σε κάποιο άλλο καύσιμο, για αυτόν τον χειμώνα, όπως για παράδειγμα στο LPG, θα είχε σημασία για μία μεγάλη βιομηχανία.
Επιδοτήσεις
Τέλος αναφερόμενος στις επιδοτήσεις, τόνισε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς ήταν καταλυτικές στο να στηριχθεί ο καταναλωτής και η αγορά, κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό:
«Η εφικτή επιδότηση, η οποία θα υποστηρίζει και θα ευνοεί την εξοικονόμηση ενέργειας, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτός είναι ο κατάλληλος μηχανισμός» κατέληξε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις