Τουρκία: Εμμονικός ο Ερντογάν με την Ελλάδα- Τι επιδιώκει με τις νέες απειλές
Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις παραληρηματικές δηλώσεις Ερντογάν το τελευταίο διάστημα
Δεν έχουν τέλος οι απειλές και οι εμπρηστικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας.
Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις παραληρηματικές δηλώσεις Ερντογάν το τελευταίο διάστημα ενώ χθες ο τούρκος πρόεδρος επανήλθε σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα είναι μηχανισμός απειλής» ρίχνοντας ταυτόχρονα «βέλη» στη χώρα μας για τους S-300.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης σε βάρος της Ελλάδας, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε βάζοντας στο «τραπέζι» ξανά όλα τα θέματα:
«Νομίζω ότι τα σημεία που έχω εκφράσει και το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι εξαιρετικά σαφή. Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό είναι ανεξήγητη.
- Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Η… μονταζιέρα της Αγκυρας
Από τη μια υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, υπάρχουν παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας, ορισμένα εκ των οποίων εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ, υπάρχουν παρεμβατικές ενέργειες έως και κλείδωμα ραντάρ με πυραύλους S-300.
Έχετε ακούσει ποτέ τίποτα για τους S-300 της Ελλάδας από αυτούς που μίλησαν για τoυς δικούς μας S-400;
Οι S-300 είναι επίσης της Ρωσίας και οι S-400 είναι της Ρωσίας. Αλλά δεν λένε τίποτα γι αυτό.
Τι επιδιώκει ο Ερντογάν
Στο ζήτημα με τις τελευταίες απειλές του Ερντογάν αναφέρθηκε μιλώντας στο MEGA, ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος .
«Ο Ερντογάν κάνει αναφορά στο ’74. Λέει με λίγα λόγια ότι όπως το 1974 έτσι θα έρθουμε ξαφνικά και θα κάνουμε επίθεση και απόβαση στην Ελλάδα» εξήγησε ο κ. Δεσποτόπουλος.
Συνέχισε, εκτιμώντας ο ίδιος πως δεν πιστεύει πως ο Τούρκος πρόεδρος θα εισέλθει σε ένοπλη αντιπαράθεση με τη χώρα μας, την ώρα μάλιστα που είμαστε εξοπλισμένοι σε τέτοιο βαθμό.
«Προσπαθεί να εκφοβίσει εμάς, να μας αναγκάσει να υποχωρήσουμε στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, το δεύτερο είναι πως απειλεί με αυτόν τον τρόπο τους Αμερικανούς ότι θα δημιουργήσει ρήγμα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ» συμπλήρωσε ο διεθνολόγος.
Επισήμανε πως αυτό που δεν μπορεί να αποκλειστεί ωστόσο, είναι η δημιουργία μιας «τοπικής κατάστασης» τύπου Ιμίων. «Εκεί μπορεί να πει πως “εγώ δεν αποχωρώ εάν δεν δεσμευτούμε για διάλογο εφ’ όλης της ύλης» προσέθεσε ο κ. Δεσποτόπουλος.
«Κανένας εφησυχασμός»
Ο ναύαρχος εν αποστρατεία, Νίκος Σπανός δήλωσε, με τη σειρά του, πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, να τις λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν και να μην υπάρχει κανένας εφησυχασμός από την μεριά μας.
«Η Άγκυρα πιθανότατα αυτή τη στιγμή να ήθελε να προκαλέσει τη χώρα μας σε ένα θερμό επεισόδιο, βάζοντας μας σε δύσκολη θέση» είπε ο κ. Σπανός.
Παρέμβαση Μπλίνκεν – Στόλτενμπεργκ
Πάντως, χθες, υπήρξε παρέμβαση για την τουρκική προκλητικότητα από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι», τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κληθείς να σχολιάσει τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά της Ελλάδας.
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στις Βρυξέλλες, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ απάντησε σχετικά με τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου:
«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι. Συμμετέχουν και συμβάλλουν στο ΝΑΤΟ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι όποιες διαφορές μεταξύ τους πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα. Στο ΝΑΤΟ έχουμε ένα μηχανισμό αποκλιμάκωσης – ο οποίος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί – μέσω του οποίου η Τουρκία και η Ελλάδα δεσμεύονται να παρέχουν πληροφορίες και τρόπους για την αποκλιμάκωση κάθε επικίνδυνης κατάστασης ή συμπεριφοράς στο Αιγαίο».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ‘Αντονι Μπλίνκεν, είπε ότι συμφωνεί με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι «δύο πολύτιμοι και σημαντικοί σύμμαχοι» – φίλοι των ΗΠΑ. «Έχουν διαφορές και θέλουμε να τους δούμε να τις επιλύουν με εποικοδομητικό τρόπο, μέσα από το διάλογο – έχει ξαναγίνει αυτό στο παρελθόν και αυτό αναμένουμε ότι θα ξαναγίνει».
- Αϊτή: Κατά 70% αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που στρατολογούνται σε συμμορίες
- Τουρκία: Ο κινητήρας αεροσκάφους με 95 επιβαίνοντες τυλίγεται στις φλόγες (δείτε βίντεο)
- Ουρουγουάη: Ο Ζαμαντού Ορσί της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας
- Ταϊλάνδη: Η αστυνομία ερευνά «τεχνική διαλογισμού» με δεκάδες πτώματα σε βουδιστικό μοναστήρι
- Περού: 11 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα – Συμμετείχαν σε σχολική εκδρομή
- Μεξικό: 6 νεκροί και 10 τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε μπαρ