Σχολεία: Επιστροφή με… καινοτομίες για τους μαθητές
Οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία με την ελπίδα ότι το σχολικό έτος 2022 – 2023 θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα.
Το πρώτο κουδούνι για το σχολικό έτος 2022 – 2023 χτύπησε σήμερα, με τους μαθητές να επιστρέφουν στην κανονικότητα των προηγούμενων ετών.
Μάσκες και self tests δεν αποτελούν πλέον την καθημερινότητα των μαθητών, που επικεντρώνεται στα μαθήματα και τις επιπλέον δυνατότητες που τους προσφέρει το σχολικό περιβάλλον.
Παράλληλα, η φετινή χρονιά στα σχολεία ξεκινά με σχεδόν 8.600 νέους, μόνιμους διορισμούς σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
Με τους διορισμούς αυτούς, το υπουργείο Παιδείας υλοποίησε συνολικά 25.000 μόνιμες προσλήψεις μέσα σε δύο χρόνια, την ώρα που τα τελευταία 12 χρόνια δεν είχε γίνει ούτε ένας μόνιμος διορισμός στον εκπαιδευτικό κλάδο.
Οι μαθητές και οι γονείς τους, φέτος, έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τη επέκταση του ολοήμερου σχολείου, το ωράριο λειτουργίας του οποίου επεκτείνεται από τις 16:00 στις 17:30.
Σύμφωνα με το υπ. Παιδείας, στόχος είναι η αφ’ ενός την αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, αφ’ ετέρου η στήριξη των εργαζόμενων γονέων και των οικογενειών, με την προσέγγιση του σχολικού και του εργασιακού ωραρίου.
Αναβαθμισμένο θα είναι και το περιεχόμενο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι μαθητές, με το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα να περιλαμβάνει περισσότερες δημιουργικές δράσεις για τα παιδιά (δημιουργική γραφή, εικαστικά κ.ά.).
Την ίδια ώρα, νέα ψηφιακά εργαλεία μπαίνουν στις σχολικές αίθουσες, με τους μαθητές να κάνουν χρήση διαδραστικών πινάκων, σετ ρομποτικής, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό. Στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος ψηφιακής εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών και τα οποία θα ξεκινήσουν να εγκαθίστανται κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς.
Αναβαθμισμένος θα είναι ο ρόλος του παιδαγωγικού συμβούλου, που στοχεύει να εμπνεύσει, να προσανατολίσει και να υποστηρίξει κάθε νεοδιοριζόμενο ή πρόσφατα τοποθετημένο στη σχολική μονάδα εκπαιδευτικό, με προϋπηρεσία έως πέντε έτη, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας του και εν γένει του παρεχόμενου από αυτόν εκπαιδευτικού έργου.
Υπάρχουν και ορισμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει. Συγκεκριμένα:
· Νηπιαγωγείο από τα 4 έτη: η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση υλοποιείται σε όλη τη χώρα.
· Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο: μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα, δίνεται σε κάθε παιδί η ευκαιρία να διευρύνει τα γλωσσικά του εφόδια από πολύ νωρίς.
· Εργαστήρια Δεξιοτήτων (οδική ασφάλεια, ρομποτική αλλαγή, κλιματική αλλαγή, σεξουαλική αγωγή, επιχειρηματικότητα, εθελοντισμός κ.ά.): νέες θεματικές στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων, με στόχο την ενίσχυση των εγκάρσιων δεξιοτήτων και βασικών ικανοτήτων των μαθητών.
· Οριζόντιες επιμορφώσεις εκπαιδευτικών: περισσότερες από 125.000 επιμορφώσεις, που αποτελούν επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης.
· 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών: συνεχίζουμε και το σχολικό έτος 2022-2023 την πιλοτική εφαρμογή ΝΠΣ στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία της χώρας.
· Διπλασιασμός των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων: από 62 σε 120, μέσα σε 3 χρόνια, για ποιοτική δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και διάχυση καλών πρακτικών σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα.
· Ίδρυση για πρώτη φορά Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων, με αυξημένη ζήτηση από υποψηφίους υψηλών σχολικών επιδόσεων. Φέτος θα λειτουργήσουν 24 Πρότυπα ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα.
· Ψηφιακός μετασχηματισμός στην εκπαίδευση: ένα πραγματικό ψηφιακό άλμα, σε εκπαίδευση, διαδικασίες και δράσεις.
· Τράπεζα Θεμάτων στην Α, Β & Γ΄ Λυκείου: αντικειμενική αξιολόγηση των μαθητών, που εξασφαλίζει αξιοπιστία, εγκυρότητα και περιορισμό ανισοτήτων και ταυτόχρονα διασφαλίζει κάλυψη της ύλης σε όλη τη χώρα.
· Ενισχυτική διδασκαλία Ειδικών Πανελλαδικώς Εξεταζόμενων Μαθημάτων (Ελεύθερο Σχέδιο, Γραμμικό Σχέδιο, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Αρμονία, Ακουστική Ικανότητα, Μουσική Αντίληψη/Γνώση): σκοπός είναι η υποστήριξη και προετοιμασία των υποψηφίων για να συμμετάσχουν στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα που έχουν επιλέξει. Το σύνολο των μαθημάτων αυτών δεν διδασκόταν στο παρελθόν στα δημόσια σχολεία.
Οι στόχοι του υπ. Παιδείας
Βασικός στόχος του υπ. Παιδείας για φέτος είναι να είναι έχουν προβλεφθεί όλα – ή τουλάχιστον τα περισσότερα εκτός απροόπτου- από νωρίς, με σεβασμό σε μαθητές, φοιτητές, καταρτιζόμενους, εκπαιδευτικούς, στελέχη και γονείς.
Έτσι, η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως έχει παρουσιάσει ήδη πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς το αναλυτικό πρόγραμμα των Πανελλαδικών εξετάσεων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, τις ημερομηνίες διεξαγωγής της κλήρωσης για την εισαγωγή στα Πειραματικά Σχολεία και των εξετάσεων για τα Πρότυπα, καθώς και άλλα ορόσημα του σχολικού έτους, όπως η έναρξη και η λήξη τριμήνων και τετραμήνων.
Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, η υπουργός προανήγγειλε νέα νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε κάθε χρόνο το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων να γνωστοποιείται έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
- Μπραντ Πιτ και Ινές ντε Ραμόν: Πού επέλεξε το ερωτευμένο ζευγάρι να αλλάξει χρονιά
- Πυροτεχνήματα χτυπούν γυναίκα στο στήθος προκαλώντας της εγκαύματα δευτέρου βαθμού
- Από το Χόλιγουντ στο ΑΤ Γαλατσίου: Ο Ρούντι Γιάνγκμπλαντ, ο κινηματογράφος, το αλκοόλ και οι μπερδεμένες ρίζες
- Νέοι αγρότες: Αλλαγές στον κύκλο εργασιών της γεωργικής εκμετάλλευσης
- «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»: Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το πρόγραμμα
- Νότια Κορέα: Μέχρι πότε υπάρχει προθεσμία για τη σύλληψη του Γιουν – Συγκρούσεις με τους σωματοφύλακές του