Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το σχολείο στα χρόνια της ποδιάς και του κουρέματος με την ψιλή

Το σχολείο στα χρόνια της ποδιάς και του κουρέματος με την ψιλή

Όσα έζησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της δεκαετίας του '60

Ημέρα αγιασμού σήμερα για τα σχολεία της χώρας. Τo πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτύπησε.

Όσα χρόνια και αν έχουν περάσει για τον καθένα, είναι γεγονός πως η σημερινή ημέρα ξυπνά στους περισσότερους μνήμες από τα δικά τους σχολικά χρόνια, τα οποία όσο πιο πίσω στον χρόνο βρίσκονται τόσο περισσότερο διαφέρουν από τα σημερινά.

Στη δεκαετία του ’60 για παράδειγμα, που από τη μία απέχει μεν από το σήμερα 60 χρόνια, αλλά ταυτόχρονα μοιάζει και αρκετά κοντά, επικρατούσε στο σχολείο μία εντελώς διαφορετική συνθήκη από τη σημερινή.

Η Καλλιόπη Μουστάκα, εξέχουσα προσωπικότητα της ελληνικής εκπαίδευσης του 20ου αιώνα, δίνει, με άρθρο της στο «ΒΗΜΑ» της 9ης Σεπτεμβρίου 1962, μια πλήρη εικόνα για το τι σήμαινε να είσαι μαθητής / μαθήτρια στη δεκαετία του ’60.

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία της εκπαίδευσης των περασμένων δεκαετιών ήταν η μαθητική ποδιά.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 9.9.1962, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Η ποδιά

«Είναι ανάγκη να φοράνε τα παιδιά ποδιά και μάλιστα μαύρη; Ποιος ο προορισμός της, ποια η επίδρασή της στην πνευματική, συναισθηματική, κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών;

» Ποια η χρησιμότητά της για τη δουλειά του σχολείου; Κι ακόμα σε ποια παιδιά θα φορέσωμε ποδιά, στ’ αγόρια ή στα κορίτσια και από ποια ηλικία;

»Τέτοια και άλλα ερωτήματα έρχονται στο νου μας κάθε φορά που βλέπομε στις σκούρες φάλαγγες των μικρών παιδιών στο δρόμο και στο σχολείο, και κάτι βαρύ και κρύο πλακώνει την καρδιά μας.

Ομοιορφία που ισοπεδώνει

»Γιατί τόση ομοιορφία, που ισοπεδώνει τα άτομα και τα μαζοποιεί και που μόνο η έκφραση του προσώπου μένει για να τα ξεχωρίζη; Βέβαια, η ποδιά – απλοποίηση στη χώρα μας της στολής που έχουν τα σχολεία σε άλλες πιο ανεπτυγμένες χώρες – έχει κάποιον προορισμό και ικανοποιεί κάποιες ανάγκες.

»Συντελεί στην τακτική και αξιοπρεπή εμφάνιση των μεγάλων κοριτσιών, κρατά καθαρά και προφυλάσση από τη φθορά τα φορέματα. Μήπως όμως καταστρέφει την προσωπικότητα του παιδιού;

«TAXYΔΡΟΜΟΣ», 14.9.1963, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

»Μήπως κάνει τα παιδιά μάζα; Η ποδιά, όπως και κάθε στολή συμβολίζει ένα θεσμό και εκφράζει τη νοοτροπία του. Συνήθως τη νοοτροπία αυτή την οικειώνεται αμέσως εκείνος που βάζει τη στολή της.

»Μπορεί βέβαια και ν’ αντιδράση και να αποκτήση αντίθετη νοοτροπία, αυτό όμως γίνεται όταν μεγάλος κανείς φορέση στολή, και σχετικά σπάνια. (…) Η ομοιομορφία κουράζει, παραλύει τις δυνάμεις, εξουδετερώνει την πρωτοβουλία και την αυθορμησία.

Ακαταστασία και εξαλλοσύνη

»Ίσως επειδή η ζωή έγινε πολύ μονότονη ο άνθρωπος να αντιδρά σε κάθε τι ομοιόμορφο και στρατευμένο: εμφάνιση, ιδέες, τρόπο ζωής…Παράλληλα όμως η εποχή μας τείνει στην ακαταστασία και στην εξαλλοσύνη που κάποτε πρέπει να βρεθή ένας φραγμός. (…)

»Ας φαντασθούμε για λίγο πως η ποδιά γίνεται προαιρετική. Ελάχιστα κορίτσια θα την φορέσουν και το χειρότερο η εμφάνιση στα πιο πολλά θα είναι όχι μόνο ακατάλληλη για σχολείο, αλλά και απαράδεκτη.

»Παράδειγμα τα σορτς γυμναστικής, που ολοένα και πιο κοντά γίνονται! Παράδειγμα το χτένισμα, τα βαμμένα νύχια και το κάπνισμα, που τόσους μπελάδες δημιουργεί στα γυμνάσια.

«TAXYΔΡΟΜΟΣ», 17.9.1966, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

»Η ποδιά έχει και ένα άλλο πλεονέκτημα. Καμωμένη από όμοιο υλικό για όλα τα παιδιά, στο ίδιο σχήμα και χρώμα κρύβει, στο ντύσιμο τουλάχιστον, τις οικονομικές ανομοιότητες. (…)

»Έτσι βλέπομε ότι για τις μαθήτριες της Μέσης Παιδείας, για την εφηβική ηλικία δηλαδή, η ποδιά έχει κάποια αναγκαιότητα. Για τα παιδιά του δημοτικού όμως; Κανένας από τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω δεν ισχύει για μικρά που πρωτοπάνε στο σχολείο. Γιατί λοιπόν να τα φασκιώνωμε μέσα σε κείνο το ανιπαθητικό σε χρώμα – παρ’ όλο που στο Δημοτικό είναι μπλε η ποδιά – και σε σχήμα περίβλημα;

(…)

«TAXYΔΡΟΜΟΣ», 17.9.1966, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

»Το χειρότερο είναι πως στο δημοτικό φοράνε και τα αγόρια ποδιά και το βάσανό τους είναι μεγαλύτερο από των κοριτσιών, γιατί αυτά δεν τα καταφέρνουν να διαφεντέψουν το “απαίσιο φουστάνι του σχολείου, όπως ωνόμασε ένας μικρός την ποδιά του. (…)

»Το άσπρο γιακαδάκι που μπαίνει στο λαιμό συμπληρώνει το δράμα των μικρών παιδιών, γιατί στρίβει, σφίγγει, ζεσταίνει και λερώνεται χωρίς καν να το αγγίξης».

«TAXYΔΡΟΜΟΣ», 17.9.1966, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Το πηλίκιο

»Ανάλογο με την ποδιά είναι το πηλήκιο με την κουκουβάγια που φοράνε οι μαθητές των γυμνασίων, ιδίως στις επαρχίες. Το πηλήκιο και άσχημο και ανθυγιεινό είναι και κανένα άλλον σκοπό δεν εξυπηρετεί παρά μόνο κάνει τα παιδιά του γυμνασίου να διακρίνωνται εύκολα.

»Πολλοί εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι το πηλήκιο θα προφυλάξη τα παιδιά από ωρισμένους χώρους και ωρισμένες πράξεις. Πλάνη!

Κούρεμα με την ψιλή

»Χειρότερο μέτρο πειθαρχήσεως είναι το κούρεμα των αγοριών. Σε καμμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν εφαρμόζεται τόσο βάρβαρο μέτρο, που μόνο απογοητεύσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στο μαθητή και στο δάσκαλο μπορεί να φέρη.

»Η τραγική όψη της κουρεμένης γουλί κεφαλής ισοπεδώνει και μαζοποιεί τα παιδιά. Κι όταν ο άνθρωπος γίνη μάζα ποτέ δεν μπορεί να προκόψη. (…)

»Η ποδιά, το πηλίκιον, το κούρεμα και συχνά και το ξύλο, είναι για πολλούς δασκάλους, τα μόνα μέσα πειθαρχίας (…). Ξεχνούν ότι η αληθινή πειθαρχία είναι εσωτερική και πηγάζει από σεβασμό στον άνθρωπο και στους θεσμούς τους. (…)

«TAXYΔΡΟΜΟΣ», 10.9.1961, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

»Πρέπει να πάψη πια το θλιβερό φαινόμενο να υπάρχουν τάξεις με ογδόντα και εκατό παιδιά που στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, ντυμένα ομοιόμορφα και με κομμένη την πρωτοβουλία και καταπιεσμένη την αυθορμησία, υποτάσσονται παθητικά στην επιβολή και στην αυταρχικότητα του δασκάλου.

»Πρέπει και εμείς να τοποθετήσωμε την αγωγή πάνω σε αληθινές και όχι συμβατικές βάσεις, αν θέλωμε οι επόμενες γενεές να είναι άνθρωποι ελεύθεροι και ενάρετοι.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024