Τοξική σύγκρουση στην Εξεταστική
Αντιπαράθεση για τη συγκρότηση του προεδρείου και τον κατάλογο των μαρτύρων για την υπόθεση των υποκλοπών • Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ και ΜέΡΑ25 • Η Χαριλάου Τρικούπη καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι επιδιώκει «να επιβάλει ομερτά και βαθύ σκοτάδι».
Σε τροχιά ρήξης μεταξύ της πλειοψηφίας της ΝΔ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης πορεύεται η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία καλείται να διερευνήσει την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Αυτό αποτυπώθηκε ήδη στο προκαταρκτικό στάδιο συγκρότησης του προεδρείου της επιτροπής, με την πλειοψηφία να αρνείται την πρόταση του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ που υποστηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ για διακομματικό προεδρείο, αλλά κυρίως με την απόφασή της να μη διανέμονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων στους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής και την άρνησή της να αποδεχθεί τον κατάλογο μαρτύρων που πρότειναν τα άλλα κόμματα, προκαλώντας την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25 από τη συνεδρίαση, που κατήγγειλαν μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης και συσκότισης μέσω της μη αποδοχής να κληθούν ουσιώδεις μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.
Ετσι, το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο που θα καταθέσει στην Επιτροπή είναι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ η λίστα μαρτύρων που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία περιλαμβάνει ακόμα τους διοικητές της ΕΥΠ από το 2012 έως σήμερα – Θεόδωρος Δραβίλλας, Γιάννης Ρουμπάτης, Παναγιώτης Κοντολέων και Θεμιστοκλής Δεμίρης -, τους επικεφαλής της ΑΔΑΕ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και τους νόμιμους εκπροσώπους των εταιρειών Intellexa και Krikel. Μάλιστα η Εξεταστική Επιτροπή πρόκειται να εξετάσει τους τέσσερις πρώτους μάρτυρες μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά (την Τρίτη θα καταθέσουν Δραβίλλας και Ρουμπάτης), κάτι που σημαίνει ότι οι ρυθμοί των εργασιών αναμένονται εξαιρετικά ταχείς.
«Αντιθεσμική συμπεριφορά»
Στο ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ επικρατεί έντονη δυσφορία και καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι επιδιώκει «να επιβάλει ομερτά και βαθύ σκοτάδι», όπως έλεγαν στελέχη του, αποκλείοντας από τον κατάλογο μαρτύρων τόσο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ (είναι το πρώτο όνομα που φιγουράρει στη λίστα που πρότεινε το κόμμα, η οποία περιλαμβάνει συνολικά 59 πρόσωπα) όσο και τον κ. Δημητριάδη, που οδηγήθηκε σε παραίτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων, καθώς και τους αρμόδιους υπουργούς Γιώργο Γεραπετρίτη, Κυριάκο Πιερρακάκη κ.ά.
Η αντίδραση του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ κλιμακώθηκε με παράσταση διαμαρτυρίας βουλευτών του κόμματος στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, από τον οποίο ζήτησαν «να μπει φραγμός στην αντιθεσμική συμπεριφορά του κυβερνώντος κόμματος», με την εισηγήτρια του κόμματος Ευαγγελία Λιακούλη να επισημαίνει ότι «εμείς συνένοχοι στο σκάνδαλο συγκάλυψης δεν θα γίνουμε» και τον επικεφαλής της ΚΟ Μιχάλη Κατρίνη να δηλώνει από του βήματος της Βουλής ότι «η συγκυριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν είναι λημέρι για να κρύβονται πίσω από αυτήν οι ένοχοι ενός άθλιου παρακράτους».
ΣΥΡΙΖΑ: Ποινικές διαστάσεις
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρότεινε την κλήση 16 μαρτύρων, ενώ συντάχθηκε με την πρόταση του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ ως προς τα πολιτικά πρόσωπα με πρώτο τον κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, μετά τις εξελίξεις στην Εξεταστική Επιτροπή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να προβεί σε δήλωση για να καταγγείλει τη ΝΔ ότι «αφού έσπευσαν να καταστρέψουν κάθε στοιχείο για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, Κουκάκη και ενδεχομένως πολλών ακόμα πολιτικών και δημοσιογράφων, επιχειρούν τώρα να ξεμπερδέψουν με συνοπτικές διαδικασίες και με την Εξεταστική Επιτροπή, αποκλείοντας όλους τους κρίσιμους μάρτυρες», θέτοντας μάλιστα και ποινική διάσταση στο θέμα: «Καλό είναι όλοι να γνωρίζουν ότι αν κάποιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατες ποινικές ευθύνες, δεν είναι όσοι αποκαλύψουν την αλήθεια, αλλά όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και όσοι επικαλούνται το απόρρητο ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας προκειμένου να τα συγκαλύψουν» υποστήριξε.
Η παρέμβαση του κ. Τσίπρα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος έκανε λόγο για «επίδειξη πολιτικού τραμπουκισμού» εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς του ότι «εκτοξεύει απειλές» απέναντι σε «όσους και όσες σέβονται τις θεσμικές διαδικασίες», ενώ δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνει η πολιτική ζωή ρωμαϊκή αρένα».
Η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής καταλόγισε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ ότι «μοναδική τους επιδίωξη ήταν να εργαλειοποιήσουν ένα σοβαρό ζήτημα που έχει σχέση με τη λειτουργία των θεσμών προκειμένου να στήσουν ένα φθηνό επικοινωνιακό show σε βάρος της έρευνας». Μάλιστα επισημαίνεται με κάθε ευκαιρία από την πλευρά της ΝΔ η σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠαΣοΚ, με κύκλους της πλειοψηφίας να σχολιάζουν: «Ας μείνουν «αγκαλιά» ο ένας με τον άλλον ακολουθώντας αντιθεσμικές συμπεριφορές αποχώρησης αντί για επί της ουσίας συζήτηση μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών».
Ρήξη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Το κλίμα που διαμορφώνεται στη Βουλή είναι εξαιρετικά «ηλεκτρισμένο» και είναι άγνωστο πώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την τελευταία συνεδρίαση θα πορευθούν εφεξής. Μάλιστα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίαζε σχετικά ότι «θα συζητήσουμε όλα τα ενδεχόμενα, υπάρχει προβληματισμός, θα πάρουμε την απόφαση εν ευθέτω χρόνω». Μέχρι τότε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πνέουν μένεα για την τακτική που επέλεξε η πλειοψηφία, κάνοντας λόγο για «ομερτά» προκειμένου «να μείνει το παρακράτος στο σκοτάδι», ενώ βάζουν στο επίκεντρο των ευθυνών προσωπικά τον Πρωθυπουργό.
Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωνε ότι η μεθόδευση υπονόμευσης του έργου της επιτροπής και συσκότισης του σκανδάλου των υποκλοπών συνιστά «ομολογία της ευθύνης Μητσοτάκη», ενώ προδίκασε ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι μάρτυρες καθώς «ο κατάλογος είναι κλειστός», όπως έλεγε, αμφισβητώντας το επιχείρημα που διατυπώθηκε από το προεδρείο της επιτροπής ότι η διαδικασία διερεύνησης είναι μια δυναμική διαδικασία και στην πορεία, εφόσον προκύψουν στοιχεία, η λίστα των μαρτύρων μπορεί να διευρυνθεί.
«Βρισκόμαστε μπροστά στην επιχείρηση “άπλετο σκότος”» σχολίαζε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μετά την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας επιπλέον στην πλειοψηφία ότι ενσωματώνει πλήρως την άποψη ότι ορθώς τα εμπλεκόμενα πρόσωπα επικαλούνται το απόρρητο. «Το επικαλούνται προκαταρκτικά και φέρνουν μια short list μαρτύρων» έλεγε ερμηνεύοντας την τακτική της πλειοψηφίας.
Εντονη είναι και η αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο πρότεινε δικούς του μάρτυρες προκειμένου να αναδειχθεί το θέμα των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό του κέντρο, ενώ κατήγγειλε την «απαράδεκτη πρακτική της ελεγχόμενης από τη ΝΔ πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής» που «διαμορφώνει το έδαφος για συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων», δηλώνοντας ότι «δεν θα διευκολύνουμε τις προσπάθειες της πλειοψηφίας για συγκάλυψη».
Έντυπη έκδοση «ΤΟ ΒΗΜΑ»
- Η 11άδα της ΑΕΚ για το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό (pic)
- «Ένα αποδυναμωμένο Ιράν ίσως στραφεί στα πυρηνικά», προειδοποιούν οι ΗΠΑ
- Ποιες αποφάσεις θα πάρει ο Μητσοτάκης στα βουνά της Κρήτης
- Μαγδεμβούργο: Ένας τρομοκράτης από αυτούς που δεν έχουμε συνηθίσει
- LIVE: Παναθηναϊκός – Άρης
- Ζαχαράκη για νέα σύλληψη αστυνομικού της Βουλής: Δεν γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε μορφή βίας από οποιονδήποτε