Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιος ηγέτης θέλει να μεσολαβήσει για τον τερματισμό των συγκρούσεων
Δεν είναι ο πρώτος ηγέτης που θα μας ερχόταν στο μυαλό...
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας θα παρουσιάσει στα Ηνωμένα Έθνη μια πρόταση για να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία ωστόσο κάνει θετική εντύπωση, καθώς οι συνομιλίες ανάμεσα στις εμπλεκόμενες δυνάμεις έχουν «βαλτώσει» εδώ και μήνες.
- Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Συνεχίζει να παρουσιάζεται ως μεσολαβητής για την ειρήνη στην Ουκρανία – Το μήνυμα στον Πούτιν
Ποιοι άλλοι είχαν δηλώσει πρόθυμοι
Στους σχεδόν επτά μήνες του πολέμου Τουρκία και Ισραήλ είχαν δηλώσει την προθυμία τους να μεσολαβήσουν για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μάλιστα, το έχει κάνει παραπάνω από μία φορές, ενώ θυμίζουμε ότι συνομιλίες ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα φιλοξενήθηκαν στην Τουρκία.
Για παράδειγμα στις 28 Απριλίου ο Τούρκος πρόεδρος είπεστον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θέλει να εργαστεί για την ειρήνη στην Ουκρανία, την επομένη μιας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας στο τουρκικό έδαφος.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Ερντογάν δήλωσε «έτοιμος να πάρει την πρωτοβουλία για να τερματιστεί ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και να χρησιμεύσει ως μεσολαβητής στον δρόμο της ειρήνης», διευκρίνισε η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωση.
Προσπάθειες μεσολάβησης είχε κάνει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ. Μάλιστα, είχε δηλώσει ότι πως οι προσπάθειές του να μεσολαβήσει στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αποτελούν ένα «ηθικό καθήκον», παρόλο που υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.
Ο Guardian, που μεταφέρει το σύντομο τηλεγράφημα του Reuters, σχολιάζει ότι σύμφωνα με ότι έχει ανακοινωθεί από τις εμπόλεμες πλευρές τις 48 τελευταίες ώρες, η πρόταση του Μεξικού δεν φαίνεται να βρει ευήκοα ώτα ούτε σε Κίεβο, ούτε σε Μόσχα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις