Υποβοηθούμενη αυτοκτονία: Η Γαλλία ξεκινά διάλογο για τις επιλογές τέλους ζωής
Το άνοιγμα μιας τέτοιας συζήτησης ήταν προεκλογική υπόσχεση του Μακρόν.
Την έναρξη διαλόγου για τις επιλογές τέλους ζωής ανακοίνωσε την Τρίτη ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας σε περιπτώσεις ανίατων παθήσεων.
Ο νόμος που ψήφισε η Γαλλία το 2016 επιτρέπει στους γιατρούς να κρατούν ασθενείς σε καταστολή μέχρι να επέλθει ο θάνατος, δεν επιτρέπουν όμως την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, δηλαδή την παροχή μέσων με τα οποία ο ασθενής μπορεί να τερματίσει τη ζωή του μόνος του.
Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Μακρόν ανέφερε ότι το θέμα θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα από σώμα πολιτών σε συνεργασία με εκπροσώπους του υγειονομικού προσωπικού, ενώ ξεχωριστές συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν και στην περιφέρεια. Παράλληλα η κυβέρνηση θα έχει συνομιλίες με νομικούς όλων των κομμάτων για την αναζήτηση ευρείας συναίνεσης.
Το άνοιγμα μιας τέτοιας συζήτησης ήταν προεκλογική υπόσχεση του Μακρόν, κάτι που δημιούργησε την εντύπωση ότι συμφωνεί με την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αναφέρει το Associated Press.
Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι εξάλλου ο λόγος που αρκετοί Γάλλοι ταξιδεύουν στην Ελβετία, όπου η πρακτική είναι νόμιμη.
Άλλες χώρες επιτρέπουν μόνο την ευθανασία –Ολλανδία. Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Βέλγιο.
Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ετών δείχνουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των Γάλλων τάσσεται υπέρ της ευθανασίας όταν συντρέχουν προϋποθέσεις.
Ο ισχύων νόμος επιτρέπει στους ασθενείς να ζητούν «βαθιά, συνεχή καταστολή που αλλάζει τη συνείδηση μέχρι τον θάνατο», μόνο όμως εφόσον η πάθησή τους είναι πιθανό να οδηγήσει σε αυτή την κατάληξη.
Οι γιατροί μπορούν να διακόπτουν την παροχή φροντίδας που συντηρεί τη ζωή, όπως ο ορός ενυδάτωση και η τροφή.
Κατασταλτικά και αναλγητικά φάρμακα επιτρέπονται «ακόμα κι αν ενδέχεται να συντομεύσουν τη ζωή του ατόμου».
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Μητσοτάκης: Έρχεται το parco.gov.gr για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στα social
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο