Το νέο τοπίο στις σχέσεις ΝΔ με ΠΑΣΟΚ και Ανδρουλάκη μετά τις υποκλοπές
Η καχυποψία στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ με την κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα χάσμα που με τα ως τώρα δεδομένα φαντάζει πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να γεφυρωθεί.
Η υπόθεση των υποκλοπών έχει δημιουργήσει μια βαθιά διαιρετική τομή στο πολιτικό σύστημα και καθώς φαίνεται αυτή η διαιρετική τομή δύσκολα θα ξεπεραστεί τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.
Διαχωριστική γραμμή
Σε ακόμα μια ψηφοφορία στη Βουλή που έχει φόντο τις υποκλοπές αυτή η διαχωριστική γραμμή εκφράστηκε χωρίς αστερίσκους. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις αλλαγές στην ΕΥΠ το απέδειξε περίτρανα. Ψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση το καταψήφισε εξαπολύοντας σφοδρά πυρά για κυβερνητική απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.
- Διαβάστε επίσης «Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, πεθαίνει»: «Ατυχής στιγμή» διευκρινίζει ο Πέτσας – Παραίτηση ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ
Το κυριότερο μέχρι στιγμής πολιτικό αποτέλεσμα από αυτή την υπόθεση είναι το γεγονός ότι η καχυποψία στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με την κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα χάσμα που με τα ως τώρα δεδομένα φαντάζει πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να γεφυρωθεί.
Με τις δυνάμεις της Αριστεράς έτσι κι αλλιώς οι σχέσεις της ΝΔ αυτή την τριετία δεν ήταν ποτέ καλές. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς. Όμως το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που είχε συνδράμει στη δημιουργία του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου μέχρι το 2019, πλέον βρίσκεται απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ενοχλείται από την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ
Είναι χαρακτηριστικές οι σημερινές τοποθετήσεις τόσο του Κώστα Σκανδαλίδη όσο και του Μιχάλη Κατρίνη στη Βουλή. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στη συζήτηση για την ΕΥΠ χαρακτήρισε παρωδία τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές στηλιτεύοντας την άρνηση της ΝΔ να δεχτεί τη λίστα μαρτύρων που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αλλά και τη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κρυφτεί πίσω από το απόρρητο. Πάραλληλα μίλησε για σκάνδαλο σε ότι αφορά την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και επέκρινε τη ΝΔ ότι δεν είναι στις προθέσεις της η θωράκιση της δημοκρατίας!
Μάλιστα ο Κώστας Σκανδαλίδης δεν άφησε αναπάντητο το πρέσινγκ του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νίκο Ανδρουλάκη από το βήμα της ΔΕΘ. Κάνοντας λόγο για αήθη επίθεση του πρωθυπουργού στον κ. Ανδρουλάκη κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι θέλει το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του ως συμπλήρωμα μιας κυβέρνησης της ΝΔ τονίζοντας ότι ενοχλείται από την «σταθερή προσήλωση (σ.σ. του κ. Ανδρουλάκη) στην πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ».
Ο κ. Σκανδαλίδης δε επιτέθηκε στον πρωθυπουργό επίσης και για την «αδιανόητη ταύτιση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την άσκηση της εξουσίας, όχι μόνο τώρα, αλλά στο διηνεκές». Ειδικά ως προς αυτό το ζήτημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε:
«Το προσωπικό του αδιέξοδο (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) ανενδοίαστα επιχειρεί να το μετατρέψει σε πολιτικό και στην προσπάθειά του αυτή παίζει με τη Βουλή και την εξεταστική επιτροπή, παίζει με τη διαφάνεια και το κράτος δικαίου, παίζει με τα εκλογικά συστήματα και τις μετεκλογικές εξελίξεις. Προβάλλει την πιθανότητα μιας κυβέρνησης συνεργασίας που ανήκει στη σφαίρα της δικής του φαντασίας και την αποκαλεί «έκτρωμα» και «τερατογένεση».
- Διαβάστε επίσης Νίκος Ανδρουλάκης: «Στόχος τους ήταν η αυτονομία του ΠΑΣΟΚ»
Ακραιφνής Δεξιά
»Το γνωρίζει ο ελληνικός λαός καλά κάθε φορά που κινδυνεύει η ακραιφνής Δεξιά να φύγει από την εξουσία να επικαλείται παραμύθια κινδυνολογίας και αποσταθεροποίησης. Το παραμύθι, κύριε Πρωθυπουργέ, δεν έχει δράκο.
Τελειώνοντας, κύριε Υπουργέ, πρέπει να ομολογήσω ότι ο Πρωθυπουργός με απογοήτευσε και για έναν άλλο λόγο. Όλη η τοποθέτησή του και στην έκθεση και στην ομιλία του και στη συνέντευξη ήταν η προσπάθειά του να αυτοαναγορευτεί με κομπασμό -το είπε ο ίδιος, πράγμα πρωτοφανές- ως ικανός καπετάνιος, ως ισχυρός καραβοκύρης και κυβερνήτης. Είναι σαν να γράφει μόνος του την προσωπική του ιστορία. Πρωτοφανές στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου τόλμησαν ποτέ να πουν: «εγώ, ο καπετάνιος, που θα πάει το σκάφος». Γιατί το λέω αυτό. Επειδή δεν πιστεύω ότι ο κ. Πρωθυπουργός έχει αυτή την άμυνα κατά κύριο λόγο. Είναι άμυνα γιατί ίσως νοιώθει την ανάγκη εξαιτίας της κατάστασης στο κόμμα του. Ίσως είναι μια αυτοάμυνα απέναντι σε δηλώσεις, εκδηλώσεις και τραπέζια.
Ντροπή και μόνο ντροπή, 50 και 60 χρόνια είχαν ν’ ακουστούν τέτοια πράγματα
»Όμως, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ταυτίζει τον εαυτό του με την προοπτική της χώρας και να βάζει απέναντι τη δήθεν συμφορά της. Η Δημοκρατία δεν αναδεικνύει κυβερνήσεις που οδηγούν τη χώρα σε συμφορές. Η Δημοκρατία αναδεικνύει κυβερνήσεις και η λαϊκή ετυμηγορία δε μπαίνει στη ζυγαριά κανενός προέδρου και κανενός πρωθυπουργού».
Μάλιστα σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης χαρακτηρίζοντας ανατριχιαστικά τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ σε σχέση με ότι τα πολιτικά πρόσωπα δεν πρέπει να εξαιρούνται των παρακολουθήσεων τονίζοντας ότι «ντροπή και μόνο ντροπή γι’ αυτές τις δηλώσεις, 50 και 60 χρόνια είχαν να ακουστούν τέτοια πράγματα στην Ελλάδα».
Σημείωσε μάλιστα ότι «η Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία, η νομιμοποίηση του ΚΚΕ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ο νόμος για την Εθνική Αντίσταση, που σηματοδότησε την εθνική συμφιλίωση, από το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου, βασίστηκαν στην αντίληψη ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι δεν συνιστούν ούτε κίνδυνο ούτε εχθρό για τη χώρα και την εθνική ασφάλεια. Και αυτή την αντίληψη ήρθε να ανατρέψει οι σημερινός πρωθυπουργός, να μας γυρίσει αρκετές δεκαετίες πίσω δυστυχώς, και να διακινεί, χωρίς κανένα στοιχείο, θεωρίες συνωμοσίας δεξιά και αριστερά».
Αναμένουμε την τοποθέτηση Ανδρουλάκη
Η ΝΔ πάντως επανήλθε στο θέμα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για κυβέρνηση «τερατογένεση» όπως χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κυβέρνηση με πρωθυπουργό Τσίπρα και τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ.
Αν και από αυτό το σενάριο έχει αποστασιοποιηθεί το ΚΚΕ, η ΝΔ με αφορμή την τοποθέτηση Σκουρλέτη κάλεσε το Νίκο Ανδρουλάκη να τοποθετηθεί στο «πόσο αναγκαία θεωρεί τη συγκυβέρνηση με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη».
«Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε ως «αναγκαίο για τη χώρα», το σενάριο που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, με τη συμμετοχή του κ. Βαρουφάκη, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ.
»Ο κ. Βαρουφάκης έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά, αν είναι να ξαναπιάσουν το νήμα εκεί που το άφησαν το το 2015. Το πόσο αναγκαίο είναι αυτό για τη χώρα, το θυμούνται με φρίκη οι Ελληνες. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη για το πόσο αναγκαία θεωρεί τη συγκυβέρνηση με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ λίγο πριν από την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ όπου αναμένεται να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
- H 11άδα του Ολυμπιακού για το ντέρμπι με την ΑΕΚ (pic)
- Μονομάχος 3 όπως Νονός 2. Μετά τα ρεκόρ, ο επόμενος Gladiator είναι ήδη στα σκαριά
- LIVE: Λεγανές – Ρεάλ Μαδρίτης
- LIVE: Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ
- Washington Post: «Αιμοραγεί» ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- Oreshnik: Βίντεο από τα θραύσματα του ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου που έπληξε την πόλη Ντνίπρο