Υποκλοπές: Κόντρες στη Βουλή για την ΠΝΠ και τις αλλαγές στην ΕΥΠ
Παραίτηση Μητσοτάκη ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ
Ως ένα σκάνδαλο μεγατόνων, το μεγαλύτερο θεσμικό και πολιτικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, περιέγραψε την υπόθεση των υποκλοπών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στη Βουλή για την ΠΝΠ που προβλέπει αλλαγές στην ΕΥΠ.
Μόνος δρόμος της κάθαρσης η παραίτηση Μητσοτάκη
Έκανε λόγο για προσπάθεια χειραγώγησης του τρίτου σε μέγεθος κόμματος της Βουλής, εκτιμώντας ότι «προφανώς» ο κ. Μητσοτάκης δεν κρατούσε μόνο για τον εαυτό του τις πληροφορίες από την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, τις οποίες «μοιραζόταν με τρίτους». Ο κ. Ραγκούσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετά τις «συγκλονιστικές αποκαλύψεις», επεδίωξε τη «συγκάλυψη», ενώ χαρακτήρισε «για τα σκουπίδια της ιστορίας» τις αλλαγές που προβλέπει η συζητούμενη ΠΝΠ.
- Διαβάστε επίσης Νίκος Ανδρουλάκης: «Στόχος τους ήταν η αυτονομία του ΠΑΣΟΚ»
Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει – μέσω του προέδρου της Βουλής – τη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για το εάν οι μάρτυρες, που καλούνται στην εξεταστική επιτροπή, μπορούν να επικαλούνται το απόρρητο ή όχι: «Χρησιμοποιείτε το απόρρητο και ευτελίζετε την εξεταστική επιτροπή, διότι είστε ένοχοι». Ευτελίζεστε ως παράταξη, εντός και εκτός Ελλάδας, και προκαλείστε από όλους, που σας κατηγορούν ότι είστε του κοινού ποινικού δικαίου λαμόγια.. Και ενώ έχετε τη δυνατότητα να πείτε σε μας, να τα χαρτιά, να γιατί παρακολουθούσαμε τους Ανδρουλάκη, Κουκάκη και Σπίρτζη.. Δεν τολμάτε, διότι είστε ένοχοι», επανέλαβε ο κ. Ραγκούσης.
Κλείνοντας, είπε ότι ένας είναι ο δρόμος της κάθαρσης, δηλαδή, η ανάληψη της αντικειμενικής και υποκειμενικής ευθύνης, που έχει ο πολιτικός και διοικητικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, που δεν είναι άλλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και την παραίτησή του.
Επικίνδυνοι καιροί
«Οι καιροί είναι επικίνδυνοι. Η πατρίδα δεν έχει την πολυτέλεια κόμματα του κοινοβουλίου να εργαλειοποιούν όντως ορισμένες υπηρεσιακές αστοχίες, ώστε να αποκτούν πολιτικό αφήγημα», τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός.
Ως «στόρυ» κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της συγκάλυψης περιέγραψε τα όσα συμβαίνουν με την εξεταστική επιτροπή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κ. Σκανδαλίδης:
«Εμείς ζητήσαμε (την επιτροπή), η Βουλή αποφάσισε, η ΝΔ δέχθηκε ασμένως, «αλλά, ω του θαύματος, δεν έχουμε δικαίωμα, εμείς που της ζητήσαμε, να καλέσουμε μάρτυρες και αυτό θέλετε να μας αποδείξετε ότι αποτελεί δημοκρατική λειτουργία και διαφάνεια. Έλεος», αναφώνησε ο κ. Σκανδαλίδης. Σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, για τον κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Σκανδαλίδης αναρωτήθηκε εάν «τόσο πολύ τον ενοχλεί η σταθερή προσήλωση στην πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ; Τι πιστεύει δηλαδή; Ότι ενώ εκλέχθηκε στη βάση αυτής της στρατηγικής της πολιτικής αυτονομίας ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε ύστερη σκέψη να γίνει συμπλήρωμα μιας κυβέρνησης της ΝΔ; [..] Μήπως η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις είναι το πραγματικό πρόβλημα που ταράζει τα «ήρεμα νερά» και από το οποίο φαίνεται ότι θα ακολουθήσει η πραγματική ανατροπή;».
Ισχυρό βήμα
Ισχυρό βήμα θεσμικού εκσυγχρονισμού της ΕΥΠ, προς όφελος της δημοκρατίας και της ασφάλειας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, σημειώνοντας παράλληλα ότι στην αστική φιλελεύθερη δημοκρατία, «η προστασία του απαραβίαστου της ιδιωτικής σφαίρας βρίσκεται στον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων». Αναφερόμενος στις αναγκαίες αλλαγές, είπε ότι πρέπει να κινηθούν στη λεπτή γραμμή της σύνθεσης και του σεβασμό δύο πολύτιμων αγαθών (α) της πλήρους προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και (β) το ύψιστο καθήκον της διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας. Όλα αυτά θεμελιώνονται σε μια απαράβατη αρχή: Ανεξέλεγκτα και αυτονομημένα άβατα στη Δημοκρατία δεν νοούνται, είπε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Αντί να κρυφακούτε τους πολιτικούς αντιπάλους σας ακούστε την κραυγή αγωνίας της κοινωνίας μπροστά στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση» ανέφερε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης. Χαρακτήρισε την ΠΝΠ ως «προσπάθεια να «σοβαντίσετε» ένα τεράστιο σκάνδαλο υποκλοπών που πλήττει ευθέως τον πυρήνα της δημοκρατίας».
«Αντί να αισθανθείτε υπεύθυνοι» έχετε απαγορεύσει στην εξεταστική επιτροπή να έχει πρόσβαση στα πρακτικά της, έχετε απαγορεύσει σε κρίσιμους μάρτυρες να έρθουν να καταθέσουν. [..] Τελικά υπάρχουν άλλα κυβερνητικά στελέχη που παρακολουθούνται; Αληθεύει αυτό το οποίο κυκλοφορεί στους δημοσιογραφικούς διαδρόμους, ότι ενδεχομένως ακόμη και πρώην πρωθυπουργός, από την παράταξή σας, παρακολουθείται; ρώτησε ο κ. Σκουρλέτης.
Ανέτρεψε την αντίληψη Καραμανλή και Παπανδρέου
Αντί να ακολουθήσει τον δρόμο της ανάληψης ευθυνών και της διαφάνειας στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ο πρωθυπουργός επέλεξε τον δρόμο της «συσκότισης και της συγκάλυψης» είπε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στην ολομέλεια επί του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνεται η ΠΝΠ «για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της ΕΥΠ».
Όπως είπε ο κ. Κατρίνης, η επιλογή αυτή έγινε ακόμα πιο ορατή μετά τα όσα «ανατριχιαστικά» είπε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ότι είμαστε όλοι εν δυνάμει ύποπτοι και επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια, κάτι που δικαιολογεί κατά τον ίδιο τις παρακολουθήσεις: «Ντροπή και μόνο ντροπή γι’ αυτές τις δηλώσεις, 50 και 60 χρόνια είχαν να ακουστούν τέτοια πράγματα στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Κατρίνης.
Σημείωσε μάλιστα ότι «η Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία, η νομιμοποίηση του ΚΚΕ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ο νόμος για την Εθνική Αντίσταση, που σηματοδότησε την εθνική συμφιλίωση, από το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου, βασίστηκαν στην αντίληψη ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι δεν συνιστούν ούτε κίνδυνο ούτε εχθρό για τη χώρα και την εθνική ασφάλεια. Και αυτή την αντίληψη ήρθε να ανατρέψει οι σημερινός πρωθυπουργός, να μας γυρίσει αρκετές δεκαετίες πίσω δυστυχώς, και να διακινεί, χωρίς κανένα στοιχείο, θεωρίες συνωμοσίας δεξιά και αριστερά».
Ο κ. Κατρίνης τόνισε επίσης ότι ο πρωθυπουργός, αντιλαμβανόμενος τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει, κατέφυγε στις γνωστές αλλά αποτυχημένες συνταγές της «παροχολογίας» και της «κινδυνολογίας».
Οι εισηγητές των κομμάτων
Η συζήτηση νωρίτερα στη Βουλή ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων.
Όπως είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, βουλευτής της ΝΔ, Αθ. Δαβάκης, η λήψη της γνώμης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, διευρύνει την κοινοβουλευτική εποπτεία της ΕΥΠ ενώ η επαναφορά της υποχρέωση της έγκρισης και από δεύτερο εξωτερικό εισαγγελέα, τον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών κάθε αιτήματος της ΕΥΠ για άρση του απορρήτου ενός προσώπου «καλύπτει το κενό που προκάλεσε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, με την τότε τροποποίηση της διαδικασίας έκδοσης των διατάξεων άρσης του απορρήτου, την αφαίρεση του δεύτερου εισαγγελέα».
Το σχέδιο νόμου «αποτελεί ένα άμεσο και σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης, του εκσυγχρονισμού και της λειτουργικής ακεραιότητας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών» είπε ο κ. Δαβάκης.
Ο εισηγητής της μειοψηφίας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Σπίρτζης μίλησε για «προσχηματική νομοθετική πρωτοβουλία ενταγμένη στην προπαγάνδα Μητσοτάκη του δεύτερου». Ο κ. Σπίρτζης ζήτησε -μεταξύ άλλων- «την άμεση νομοθετική κατάργηση των παράνομων λογισμικών» και, απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, αναρωτήθηκε: «Ποιος είναι τελικά αρμόδιος για την ΕΥΠ; Ο κ. Μητσοτάκης ο δεύτερος, εσείς, ή ο υφυπουργός που βάζετε στη θέση του κ. Δημητριάδη; Αν σήμερα παρακολουθείται ο κ. Σκανδαλίδης, που βλέπω μπροστά μου, η ΕΥΠ θα ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη, εσάς ή τον κ. Μπρατάκο; Και θα το πείτε μετά μεταξύ σας ή το κάνετε αυτό για να χάνεται η μπάλα στο χάος του επιτελικού κράτους; Τι δομή είναι αυτή; Ούτε οι δήμοι με τις περιφέρειες στα όμβρια δεν έχουν τέτοια επικάλυψη αρμοδιοτήτων». Σε παρέμβαση βουλευτή για το θέμα της ενημέρωσης του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Σπίρτζης ρώτησε: «Γιατί να ενημερωθεί, που παρακολουθείται πολιτικός εκλεγμένος από τον ελληνικό λαό; Γιατί; Λογικό είναι! Αυτοί είσαστε! Αυτοί είσαστε. Ντροπή σας! […] Το λέτε κιόλας εδώ μέσα».
Πολιτική προπέτεια
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Χ. Καστανίδης χαρακτήρισε «πολιτική προπέτεια» τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί την υπόθεση των υποκλοπών: «Αυτή είναι πολιτική απρέπεια, διότι το να απευθύνεται ο θύτης, που αναγνώρισε ότι έχει κάνει σφάλμα, που ζήτησε την παραίτηση δύο συνεργατών του, που διακήρυξε στην αρχή ότι θέλει άπλετο φως στην υπόθεση, στον παρακολουθούμενο, στο θύμα του και να λέει ότι «εργαλειοποιείς την υπόθεση» είναι πολιτική απρέπεια, πολιτική προπέτεια. Και συνδέεται απολύτως με τη στάση την οποία κρατάει η κυβερνητική πλειοψηφία στην υπόθεση». Όσο για το θέμα του απορρήτου, ο κ. Καστανίδης είπε ότι «δεν υπάρχει επίκληση του απορρήτου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατά τον νόμο του κράτους, δηλαδή κατά τον Κανονισμό της Βουλής. Καμία! Επί απορρήτου διαδικασίας δεν συγχωρείται επίκληση απορρήτου, διότι τότε καταργείται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επί της ΕΥΠ».
Η αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα μίλησε για «προσπάθεια συγκάλυψης» και για «απροκάλυπτη προσπάθεια» της κυβέρνησης «να συσκοτίσει την έρευνα με διάφορες μεθοδεύσεις». Για την ΠΝΠ, είπε ότι «καλλιεργεί αυταπάτες για τη δυνατότητα εκδημοκρατισμού της ΕΥΠ και άλλων αντίστοιχων μηχανισμών του αστικού κράτους, ενώ στην ουσία […] οδηγεί στο να θωρακιστούν ακόμα περισσότερο και κυρίως «να γίνει πιο ισχυρή η επιχειρηματολογία για να γίνει αποδεκτό αυτό που ονομάζεται ως νόμιμο πλαίσιο των υποκλοπών».
Να πάρει πίσω την ΠΝΠ και να φέρει ταχύτατα ένα νέο θεσmικό πλαίσιο για την ΕΥΠ, κάλεσε την κυβέρνηση ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Α. Μυλωνάκης. Η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μ. Απατζίδη είπε ότι το «όλα στο φως» του κ. Μητσοτάκη μετατράπηκε σε ένα «ατελείωτο όλα στο σκοτάδι». Η κ. Απατζίδη είπε ότι πρέπει να ανατραπεί η «αλαζονική κυβέρνηση Μητσοτάκη», καθώς και ότι «έχει έρθει η ώρα για συνολική ρήξη με τον μνημονιακό ζόφο, που παράγει τα φαινόμενα εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων».
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς