Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλική μπαγκέτα: Η απίστευτη ιστορία της που ξεκινά πριν 200 χρόνια

Γαλλική μπαγκέτα: Η απίστευτη ιστορία της που ξεκινά πριν 200 χρόνια

Λέγεται ότι το εμβληματικό γαλλικό μακρόστενο καρβέλι ήταν και μία από τις αιτίες της Γαλλικής Επανάστασης, καθώς το ψωμί ήταν βασικό αγαθό στη γαλλική διατροφή και οι αγρότες εξεγέρθηκαν καθώς έβλεπαν τους ευγενείς να τρώνε τα τραγανά μπαστούνια ενώ οι ίδιοι ήταν αντιμέτωποι με τον λιμό.

Γαλλική μπαγκέτα. Το στενάμακρο ψωμί ή φρατζόλα ένα από τα σύμβολα του γαλλικού γαστρονομικού πολιτισμού, που είναι συνδεδεμένο με τη γαλλική κουζίνα. Η ιστορία της ξεκινά δύο αιώνες μακριά, παρότι αναγνωρίστηκε επισήμως από το γαλλικό κράτος μόλις στις 13 Σεπτεμβρίου 1993, με διάταγμα που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Μπαλαντίρ, επί προεδρίας του σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν.

Η ονομασία «μπαγκέτα» (baguette στα γαλλικά σημαίνει ραβδί) καθιερώθηκε τη δεκαετία του ’20, περίοδο που εξαπλώθηκε η χρήση του αρτοσκευάσματος αυτού.

Διαβάστε επίσης: Το σχολείο στα χρόνια της ποδιάς και του κουρέματος με την ψιλή

Η επικράτησή της οφείλεται σε έναν νόμο που απαγόρευσε στο προσωπικό των αρτοποιείων να εργάζεται πριν από τις 4 το πρωί, σε συνδυασμό με ευκολία παρασκευής της σε σχέση με το καρβέλι που κυριαρχούσε τότε.

Για το χρονικό διάστημα που εμφανίστηκε η μπαγκέτα υπάρχουν πολλές ιστορίες, οι οποίες είναι και αντικρουόμενες μεταξύ τους.

Οι μύθοι για την ιστορία της

Ένας μύθος λέει ότι προέρχεται από το ψωμί του τύπου Βιέννης, που έφερε στη Γαλλία ο αυστριακός αξιωματικός Άουγκουστ Τσανγκ το 1839, μαζί με το κρουασάν.

Μία άλλη θεωρία ισχυρίζεται ότι την μπαγκέτα παρασκεύασαν οι αρτοποιοί του Μεγάλου Ναπολέοντα, κατά τη διάρκεια των Ναπολεοντείων Πολέμων (1803-1815), προκειμένου να μεταφέρεται ευκολότερα από τους στρατιώτες, σε σχέση με το καρβέλι, που ήταν τότε σε χρήση και να χωρά στις τσέπες των παντελονιών τους.

Μία τρίτη εκδοχή υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του μετρό του Παρισιού στα τέλη του 19ου αιώνα, ο αρχιμηχανικός Φιλζάνς Μπιενβενί έβλεπε καθημερινά τους εργάτες, κατά τη διάρκεια του κολατσιού, να κόβουν το ψωμί χρησιμοποιώντας διαφόρων τύπων μαχαίρια.

Η νομοθεσία της μπαγκέτας

Σκέφτηκε τους κινδύνους που εγκυμονούσαν από τους οπλισμένους εργάτες και ζήτησε από ένα φούρναρη να του φτιάξει ένα ψωμί που να τεμαχίζεται με τα χέρια.

Την παράδοση αυτή συνεχίζουν και σήμερα οι λάτρεις της μπαγκέτας, που θεωρούν ιεροσυλία να κόβουν το αγαπημένο τους ψωμί με μαχαίρι.

Το 1920 αποφασίστηκε με νόμο, το εμβληματικό καρβέλι να πρέπει να έχει ελάχιστο βάρος 80 γραμμάρια και μέγιστο μήκος 40 εκατοστά. Αυτό το πρώτο κομμάτι της επίσημης «νομοθεσίας της μπαγκέτας» αναγνώρισε τη σημασία της και εδραίωσε τη θέση της ως μέρος του γαλλικού τρόπου ζωής.

Στις μέρες μας μια τυπική γαλλική μπαγκέτα έχει ύψος 65 εκατοστά και διάμετρο 5 έως 6 εκατοστά. Υπάρχουν όμως και μπαγκέτες που φτάνουν το ένα μέτρο. Τα συστατικά της ζύμης καθορίζονται με νόμο και περιέχουν αλεύρι, μαγιά, νερό, και αλάτι.

Must in

Πέρασαν στους «4» του EFL Cup Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Νιούκαστλ

Βραδιά των φαβορί στο EFL Cup με τις Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Νιούκαστλ να περνούν στην επόμενη φάση του θεσμού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο