Παίρνει επιτέλους η Ευρώπη στα σοβαρά την εξοικονόμηση ενέργειας;
Παραμένει διστακτική η Ευρώπη ως προς την επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου.
Η εξοικονόμηση ενέργειας φαίνεται να είναι η προφανής λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τον περιορισμό του πλήγματος των υψηλών λογαριασμών ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης.
Θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει ζωτική ασπίδα για την Ευρώπη σε αυτό που πολλοί αποκαλούν ενεργειακό πόλεμο με την Ρωσία, σημειώνει το EURACTIV. στην στήλη του «The Green Brief».
Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα – Πόσο πληρώναμε πέρυσι και πόσο φέτος;
Η ΕΕ «σέρνει τα πόδια της»
Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ «σέρνουν τα πόδια τους» στην εξοικονόμηση ενέργειας εδώ και χρόνια, υποβοηθούμενες από εθελοντικούς στόχους, που σήμαιναν ότι η Ευρώπη «οδηγείται με αυτόματο πιλότο σε όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια», σύμφωνα με τον Niels Fugslang, τον ευρωβουλευτή που είναι υπεύθυνος για την αναθεώρηση του νόμου περί ενεργειακής απόδοσης.
Τώρα, όμως, ο καπετάνιος ίσως είναι έτοιμος να γυρίσει στο πηδάλιο και να απομακρυνθεί από το παγόβουνο που είναι η ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία, επισημαίνεται στο άρθρο του EURACTIV.
Αυτή την εβδομάδα, έγιναν δύο σημαντικά βήματα προς τα εμπρός όσον αφορά στην ιεράρχηση της εξοικονόμησης ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ.
Κομισιόν και Ευρωβουλή στην ενεργειακή «μάχη»
Σήμερα (14 Σεπτεμβρίου), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει τη θέση του σχετικά με την αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση.
Οι νομοθέτες αναμένεται να συμφωνήσουν σε έναν στόχο εξοικονόμησης 14,5%, υψηλότερα από την αναθεωρημένη πρόταση της Επιτροπής για 13%, υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία, και μια σημαντική αύξηση από το 9%, που είχε αρχικά προταθεί τον Ιούλιο του 2021 ως μέρος της δέσμης νόμων για το κλίμα «Fit for 55».
Αυτό από μόνο του θα ήταν πρωτοποριακό, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα.
Η ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που παρουσιάστηκαν από την πρόεδρο της Κομισιόν, δείχνει ότι οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να θέσουν δύο στόχους μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
- Ο πρώτος θα απαιτήσει από τις χώρες της ΕΕ να προχωρήσουν σε επικοινωνιακές εκστρατείες για τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από όλους τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν μπορούν να προσαρμόσουν τη χρήση τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως εκείνοι που δεν διαθέτουν «έξυπνους» μετρητές.
- Ο δεύτερος στόχος έχει περισσότερα «δόντια»: Οι Βρυξέλλες προτείνουν έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, στις καθορισμένες ώρες αιχμής, κατά τη διάρκεια των οποίων το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι ακριβότερο.
Αλλά τόσο οι στόχοι μείωσης της ζήτησης, όσο και ο στόχος για την ενεργειακή απόδοση, θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί από τις χώρες της ΕΕ, τους διαβόητους «κακούς» στην ιστορία των φιλοδοξιών για την εξοικονόμηση ενέργειας στην ΕΕ.
Απαραίτητος ο δραστικός περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας
Ήδη τον Ιούνιο, ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ επιχείρησαν να αμβλύνουν τους νομικά δεσμευτικούς στόχους, που είχαν αρχικά τεθεί στο σχέδιο οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, το οποίο υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από ένα χρόνο.
Και η τσεχική κυβέρνηση, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, έδειξε απροθυμία να επιβάλει υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στα 27 κράτη μέλη.
«Σε ορισμένους δεν αρέσει η λέξη υποχρεωτικός», σχολίασε ο Ολλανδός υπουργός, Hans Vijlbrief, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, την περασμένη Παρασκευή.
Όμως, ο δραστικός περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη είναι άκρως απαραίτητος ενόψει του φετινού χειμώνα.
«Επί του παρόντος, πρέπει να εξοικονομήσουμε τόσο φυσικό αέριο, όσο και ηλεκτρική ενέργεια, αν θέλουμε να επιβιώσουμε το χειμώνα χωρίς τεράστιους περιορισμούς, είτε με δελτίο φυσικού αερίου, είτε με κυλιόμενο μπλακ άουτ», δήλωσε ο Bruce Douglas από την Ένωση Βιομηχανιών «Eurelectric».
«Επομένως, τώρα είναι η ώρα να δράσουμε», προειδοποίησε την Δευτέρα.
Πάλι εκτός κουβέντας το πλαφόν στις τιμές του αερίου
Το αν οι χώρες της ΕΕ μπορούν να αντέξουν τέτοιους στόχους, θα φανεί στο μέλλον.
Οι υπουργοί Ενέργειας, πάντως, θα συναντηθούν ξανά στις 30 Σεπτεμβρίου, για να συζητήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτές περιλαμβάνουν τους στόχους μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ένα ανώτατο όριο στα έσοδα των ενεργειακών εταιρειών που θα οριστεί στα 180 ευρώ/MWh και την ιδέα της «ανακύκλωσης» αυτών των υπερκερδών, με την απόδοσή τους στους καταναλωτές που υποφέρουν από την ενεργειακή ακρίβεια.
Από την πρόταση, ωστόσο, απουσιάζει εντελώς ένα ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο. Και μάλλον θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αντιπαράθεση γύρω από αυτό.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη