Ειρήνη Παπά: Η Δωροθέα Μερκούρη θυμάται τη συνάντησή τους στην Ιταλία
«Εγώ σε ακούω ακόμα και...», λέει συγκινημένη η ηθοποιός
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Θλίψη επικρατεί στον παγκόσμιο καλλιτεχνικό χώρο από την απώλεια της Ειρήνης Παπά. Η διεθνούς φήμης ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, αφήνοντας πίσω της μία μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και ρόλους που έγραψαν ιστορία.
Η Δωροθέα Μερκούρη, με την οποία είχαν γνωριστεί στην Ιταλία, θέλησε με μια συγκινητική ανάρτηση στα social media να την αποχαιρετήσει.
- Διαβάστε επίσης: Ειρήνη Παπά: Η Ελληνίδα θεά που κατέκτησε το παγκόσμιο σινεμά
Οι δύο γυναίκες είχαν συναντηθεί στη Via Veneto και η ηθοποιός θυμήθηκε τα λόγια που είχαν ανταλλάξει τότε.
Έγραψε συγκεκριμένα:
«Είμαι τυχερή που σε γνώρισα, χάρη στην Μέλια την ανιψιά σου, η οποία τόσο πολύ σ’ αγάπησε και σε φρόντισε. Την είχες σαν την κόρη, που δεν απέκτησες. Είσαι τεράστια ηθοποιός, πραγματική καλλιτέχνης και αυτό που μου είπες με πολύ πόνο στα μάτια, τότε στο σπίτι σου, στην Vía Veneto, το κράτησα… “Η Ιταλία μου έδωσε, αυτό που δεν μπόρεσε και δεν θέλει να μου δώσει, η Ελλάδα”. Εγώ σε ακούω ακόμα και σ’ ευχαριστώ».
Η ανάρτησή της
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Ειρήνη Παπά αποτέλεσε μια από τις ελάχιστες Ελληνίδες ηθοποιούς που διέπρεψαν στο εξωτερικό.
Ξεκίνησε από την ηλικία των 15 ετών ως ραδιοφωνική παραγωγός, τραγουδίστρια και χορεύτρια σε διάφορες εκδηλώσεις.
Στο μεταξύ, παρακολουθούσε μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, που τότε ονομαζόταν Εθνική Σχολή Κλασικού Θεάτρου με σπουδαίους δασκάλους όπως τους Γιώργο Γληνό, Νικόλαο Παρασκευά Πέλο Κατσέλη και Δημήτρη Ροντήρη.
Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1948, στην επιθεώρηση των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου «Άνθρωποι… Άνθρωποι», στη Λυρική Σκηνή, με τους σημαντικότερους ηθοποιούς της εποχής. Στην αυτοβιογραφία του ο Αλέκος Σακελλάριος, γράφει ότι την πρωτοείδε στο Σύνταγμα. Λόγω της εμφάνισής της, της ένδυσης και του περπατήματος της, έμοιαζε σαν «ζωντανή Καρυάτιδα». Την παρουσίασε στον Φίνο και έπαιξε στην πρώτη της ταινία το 1948, που ήταν οι Χαμένοι άγγελοι του Νίκου Τσιφόρου.
Το 1951 έγινε γνωστή διεθνώς με την κοινωνική δραματική ταινία Νεκρή Πολιτεία της Φίνος Φιλμ, που προβλήθηκε, αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα, στο Φεστιβάλ των Καννών, του σκηνοθέτη Φρίξου Ηλιάδη και συμπρωταγωνιστή τον Γιώργο Φούντα (ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά στον κινηματογράφο) και διαδραματίζεται στον Μυστρά.
Τρεις από τις ταινίες στις οποίες η Ειρήνη Παπά πρωταγωνίστησε προτάθηκαν για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, με την γαλλόφωνη Ζ του Κώστα Γαβρά να το κατακτά ενώ υποψήφιες υπήρξαν επίσης και δύο ελληνικές ταινίες, μεταφορές στην μεγάλη οθόνη αρχαίων τραγωδιών, η Ηλέκτρα και η Ιφιγένεια.
Το 1979 στο Ηρώδειο, όταν ήταν να παιχτεί το Αντώνιος και Κλεοπάτρα, βρέθηκε σε διαμάχη με τον Δημήτρη Χορν που είχε εκφραστεί απαξιωτικά εναντίον της.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε στο Χιλιομόδι Κορινθίας (το χωριό που μεγάλωσε), με προβλήματα υγείας λόγω της ασθένειας Αλσχάιμερ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις