Υποκλοπές: Πάλι σκοντάφτει στο απόρρητο η εξεταστική επιτροπή – Σκιαμαχίες εκτός Βουλής
Ουσιαστικά το σκηνικό παραμένει ως έχει από την πρώτη στιγμή όπου η διαμάχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης καλά κρατεί για το αν η Βουλή μπορεί ή όχι να ασκήσει έλεγχο στην ΕΥΠ
- Απίστευτο περιστατικό σε μαιευτήριο - Μπέρδεψαν τα μωρά και το κατάλαβαν μετά από 55 χρόνια
- Πιερ Πάολο Παζολίνι - Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του πιο εμπρηστικού σκηνοθέτη της Ιταλίας
- Η Μπιγιονσέ ποζάρει πάνω σε μοτοσικλέτα σαν άλλη Μπέτι Ντέιβις
- Ζιλιέτ Μπινός και Ρέιφ Φάινς: Ενθουσιασμένοι με την Ελλάδα
Με τοξικές σκιαμαχίες και μάχες εντυπώσεων εξελίχθηκε η σημερινή μέρα εκτός της αίθουσας της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές γύρω από την κατάθεση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, ενώ την ίδια ώρα ο τέως διοικητής Παναγιώτης Κοντολέων φέρεται να επικαλέστηκε ξανά το απόρρητο κατά την ακρόασή του η οποία διακόπηκε και θα συνεχιστεί αύριο το πρωί.
Ουδείς έχει γίνει σοφότερος
Μάλιστα, πηγές της Βουλής ανέφεραν ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν αίτημα για να λάβει πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός ώστε να αρθεί η δέσμευση εχεμύθειας του τέως διοικητή της ΕΥΠ. Με το αίτημα αυτό, φέρεται να συμφώνησαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία της εξεταστικής.
Ουσιαστικά το σκηνικό παραμένει ως έχει από την πρώτη στιγμή όπου η διαμάχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης καλά κρατεί για το αν η Βουλή μπορεί να ασκήσει έλεγχο στην ΕΥΠ και από τη μέχρι τώρα πορεία των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής αλλά και των συνεδριάσεων της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ουδείς έχει γίνει σοφότερος για τις υπό εξέταση υποθέσεις που είναι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, οι συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ και οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων.
Ενοχή
Μάλιστα στο θέμα παρενέβη και ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την απόρριψη του αιτήματος του να συγκληθεί εκτάκτως η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την καταγγελία του Χρήστου Σπίρτζη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός μπλοκάρει τη σύγληση της επιτροπής επειδή φοβάται τους βουλευτές της ΝΔ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «αλλεργία» και «φόβο» στους θεσμούς και τη διαφάνεια ενώ προειδοποίησε τον πρωθυπουργό πως «ας γνωρίζει ότι όσα αρχεία και να καταστρέψει, όσα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και να στήσει, τίποτα δε θα μείνει κρυφό. Απλά επιβεβαιώνει την ενοχή του. Και δεν θα γλυτώσει στο τέλος από τις ευθύνες του».
Ρουμπάτης και Πιτσιόρλας
Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εστίασε στην κατάθεση Ρουμπάτη και υποστήριξε ότι το περιεχόμενό της αποδεικνύει γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε την έρευνα για την περίοδο της δικής του διακυβερνήσης. Μάλιστα ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην υπόθεση Πιτσιόρλα και έκανε λόγο για παρακολούθηση του επικεφαλής του ΤΑΪΠΕΔ από την ΕΥΠ, τον οποίο ο κ. Τσίπρας αναβάθμισε στη συνέχεια πολιτικά.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πάντως ότι ο Στέργιος Πιτσιόρλας με δήλωσή του επιτέθηκε στον Γιάννη Ρουμπάτη και ουσιαστικά απείλησε με μηνύσεις και αγωγές με βάση τα όσα διέρευσαν και γράφτηκαν για την κατάθεση του στην εξεταστική.
Ωστόσο ο Γιάννης Ρουμπάτης με δήλωσή του για τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν της κατάθεσής του έκανε λόγο για «ρεσιτάλ παραπληροφόρησης» και «πλαστογραφίας» των όσων κατέθεσε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής.
Σε ότι αφορά την ουσία των υποθέσεων που ερευνά η εξεταστική επιτροπή ο Γιάννης Ρουμπάτης φέρεται να υποστήριξε την άποψη ότι δεν υφίσταται θέμα απορρήτου ενώπιον της Βουλής για την ΕΥΠ, επίσης ότι είναι παράνομες οι παρακολουθήσεις βουλευτών και πολιτικών προσώπων, ενώ για τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, φέρεται να διέψευσε κατηγορηματικά την εμπλοκή της ΕΥΠ, ενώ δεν απέκλεισε – σύμφωνα με πληροφορίες – την πιθανότητα να υπάρχει εμπλοκή άλλων δυνάμεων εκτός ελληνικής επικράτειας.
Ο μεγάλος Ανιψιός
Νέα πυρά κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης σχετικά με την παρακολούθησή του για να θέσει σε ομηρία το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για πλήρη αποκαθήλωση και ηθική απαξίωση του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη.
«Ξέραμε για τον ‘μεγάλο αδελφό’, αλλά ούτε μας περνούσε από το νου ότι θα βρεθούμε να μας ακούει ο ‘μεγάλος Ανιψιός’ για λογαριασμό του ‘μεγάλου Θείου!’. Κρίμα που δεν ζει ο Όργουελ να ξαναγράψει το βιβλίο του», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως δεν πρόκειται να θεωρήσει ως «κανονικότητα» τέτοιες πρακτικές.
Σε γραμμή Καραμανλή βουλευτές της ΝΔ για το απόρρητο
Την ίδια στιγμή αξίζει να σημειωθεί ότι σε «γραμμή Καραμανλή» ότι το απόρρητο υποτάσσεται στην ανάγκη διαφάνειας για το ποιος και γιατί έδωσε την εντολή και ποιος και γιατί ενέκρινε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη φαίνεται να κινούνται είτε ανοιχτά, είτε εμμέσως, ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ.
Ο Αντρέας Κουτσούμπας, μέλος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τάχτηκε «ως πολίτης» υπέρ της άρσης του απορρήτου για να πέσει φως στη δυσώδη υπόθεση. «Είμαι κι εγώ από αυτούς που θα ήθελα, πολύ περισσότερο λόγω της ιδιότητας να το μάθω και εγώ» είπε για τους λόγους της παρακολούθησης Ανδρουλάκη ο κ. Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στο Star Κεντρικής Ελλάδας. «Εάν με ρωτάτε ως ιδιώτη, ως πολίτη, θα έλεγα συμφωνώ» τόνισε με νόημα ο γαλάζιος βουλευτής Βοιωτίας για την άρση του απορρήτου, συμπληρώνοντας: «Μακάρι να βρεθεί ο τρόπος».
Άβατα
Η πρώην υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη -επίσης μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας μιλώντας στο Kontra σημείωσε ότι «το απόρρητο, με πολύ συγκεκριμένες δικλίδες ασφαλείας, θα πρέπει να μπαίνει, αν θέλετε, σε δεύτερη μοίρα, γιατί προέχει η προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών, του Συντάγματος, των νόμων, των θεσμών. Και όλοι εμείς που υπηρετούμε του θεσμούς, θα πρέπει όταν κάτι λέμε να το εννοούμε».
Μάλιστα η κα Κεφαλογιάννη συμπλήρωσε: «για εμένα έχει πολύ σημασία, όταν λέμε όλα στο φως, δεν μπορούμε μετά να οχυρωνόμαστε πίσω από το απόρρητο. Είναι επικίνδυνο για την Δημοκρατία κάποιος να επικαλείται το απόρρητο και να θεωρεί ότι είναι εκτός ελέγχου».
Αλλά και η τοποθέτηση του Γιώργου Κουμουτσάκου στην ολομέλεια της Βουλής για την ΠΝΠ για την ΕΥΠ ότι «ανεξέλεγκτα και αυτονομημένα άβατα στη δημοκρατία δε νοούνται» θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μία τοποθέτηση διακριτικών αποστάσεων από την κυβερνητική γραμμή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις