Έντγκαρ Χούβερ: Ο «Μεγάλος Αδελφός» του FBI και η ληστεία που τον ξεσκέπασε
O Έντγκαρ Χούβερ ήταν ο μακροβιότερος διευθυντής του FBI. Μια ληστεία στα γραφεία της Ομοσπονδίας το 1971 όμως, έφερε στο προσκήνιο τις παρακολουθήσεις που έκανε το FBI σε πάνω από 450.000 Αμερικανούς.
Της Ίλντας Τόσκα
Ο Έντγκαρ Χούβερ υπήρξε ο πρώτος και ο επί 48 χρόνια διευθυντής του FBI. Διορίστηκε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και παρέμεινε διευθυντής ως το θάνατό του το 1972, δημιουργώντας ένα ισχυρό Ομοσπονδιακό γραφείο. Ο Χούβερ όμως, έκρυβε πολλά.
- Διαβάστε επίσης: 11η Σεπτεμβρίου: 21 χρόνια θεωρίες συνωμοσίας
Στο γραφείο του υπήρχαν φάκελοι, οι οποίοι περιείχαν έγγραφα τα οποία αποδείκνυαν πως το FBI κατασκόπευε πολιτικούς, διάσημους σταρ αλλά και άλλους Αμερικανούς. Μέχρι το 1970, 450.000 πολίτες παρακολουθούνταν και εκβιάζονταν από τον Χούβερ. Το 1972 όμως, μια ληστεία στα γραφεία του FBI στη Φιλαδέλφεια έφερε στο προσκήνιο την κατασκοπεία του.
Οι μυστικοί φάκελοι περιείχαν μυστικά που αν διέρρεαν θα κατέστρεφαν την εικόνα, την καριέρα και τη ζωή πολλών προβεβλημένων προσώπων της πολιτικής σκηνής της Αμερικής. Ο Χούβερ εκβίαζε όλους τους προέδρους της Αμερικής – από τον Τρούμαν μέχρι τον Νίξον – αλλά και προσωπικότητες όπως ο Τζον Λένον. Ο αγαπημένος του όμως, ήταν ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, τον οποίο απειλούσε πως θα έστελνε αποδείξεις για τις απιστίες του, στη γυναίκα του. Και τελικά το έκανε!
Μέχρι σήμερα, ο Έντγκαρ Χούβερ παραμένει στην ιστορία ως ο πρώτος πραγματικός «Μεγάλος Αδελφός» αλλά και ως ο άνθρωπος που μετέτρεψε το FBI σε έναν ισχυρό οργανισμό.
Η αρχή και το FBI
Ο Έντγκαρ Χούβερ γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1985 και όταν ήταν μικρός είχε πρόβλημα με την ομιλία του. Συγκεκριμένα, τραύλιζε. Το ξεπέρασε όμως, μιλώντας πάρα πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να του δοθεί το παρατσούκλι «speed» και πολλές φορές οι στενογράφοι δεν μπορούσαν να τον προλάβουν. Άρχισε να εργάζεται από μικρός για να βοηθήσει την οικογένεια του ενώ από του σχολείο ακόμη, ξεκίνησαν να φαίνονται οι συντηρητικές του απόψεις.
Ρατσιστής, αντικουμουντιστής και υπέρμαχος της θανατικής ποινής, ο Χούβερ θα γινόταν μέσα στα επόμενα χρόνια μια από τις πιο σκοτεινές φιγούρες της αμερικανικής ιστορίας. Στην αρχή της καριέρας του εργαζόταν δίπλα στον Γενικό Εισαγγελέα Αλεξάντερ Μίτσελ Πάλμερ, ο οποίος είχε ξεκινήσει έναν «πόλεμο» με τους κουμουνιστές.
Το 1921 διορίστηκε στο Γραφείο Ερευνών, το οποίο τότε βρισκόταν υπό διάλυση καθώς πολλοί από τους πράκτορες ήταν διεφθαρμένοι και είχαν αναμειχθεί σε διάφορα σκάνδαλα. Ο Χούβερ θα άλλαζε εντελώς την υπηρεσία του FBI.
Έδιωξε τους πράκτορες που θεωρούσε διεφθαρμένους και προσέλαβε νέους μέσα από ένα αυστηρό πρόγραμμα πρόσληψης και εκπαίδευσης, Επιπλέον, ήταν ο άνθρωπος που εισήγαγε εργαστήρια, τα οποία έλεγχαν δακτυλικά αποτυπώματα και αίμα. Το 1935, γεννήθηκε επίσημα το FBI.
Ο Ένγκαρ Χούβερ τα έβαλε με όλους όσους δεν τα έβαζε κανείς με αποτέλεσμα για πολλά χρόνια να θεωρείται ήρωας της αμερικανικής ιστορίας. Έδιωξε τους γκάνγκστερ, με μεγαλύτερη σύλληψη εκείνη του περίφημου ληστή Τζον Ντίλινγκερ, ενώ εναντιώθηκε στην μαφία με την επιχείρηση «Σύσκεψη των Απαλάχιων», το 1957.
Οι παρακολουθήσεις και οι εκβιασμοί
Ο Χούβερ είχε ξεκινήσει τις παρακολουθήσεις ήδη από όταν εργαζόταν με τον Μίτσελ. Ο πόλεμος εναντίων των κουμουνιστών είχε ξεκινήσει με φακέλωμα υπόπτων από τον ίδιο τον Χούβερ. Όταν ανέλαβε πλέον, διευθυντής του FBI είχε φακέλους για αρκετούς Αμερικανούς.
Παρακολουθούσε τους πάντες. Αυτούς που είχαν αριστερές απόψεις, αυτούς που εναντιώνονταν στον Ψυχρό Πόλεμο και φυσικά τους μαύρους. Μερικές από τις προσωπικότητες που παρακολουθούσε ήταν οι Rolling Stones, ο Τζόν Λένον, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Τζόρτζ Όργουελ και ο Έρνεστ Χέμινγουε. Φυσικά δεν έλειπαν οι 8 Αμερικανοί πρόεδροι της Αμερικής. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ έγινε σημαντικότερος στόχος όταν αναδείχθηκε ως ο ηγέτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα. Ο Χούβερ ενέκρινε μια ανώνυμη εκβιαστική επιστολή προς τον Κινγκ το 1964, με την οποία τον απειλούσε πως θα αποκαλύψει τις απιστίες στην γυναίκα του. Και τον προέτρεπε να αυτοκτονήσει λίγο πριν το βραβείο Νόμπελ.
Μέχρι το 1970, ο Χούβερ παρακολουθούσε πάνω από 450.000 Αμερικανούς με το πρόγραμμα COINTELPRO. Πολλοί είχαν ξεκινήσει να τον αποκαλούν «Αμερικανική Γκεστάπο». Ο Χούβερ κατάφερε να μείνει στην εξουσία του FBI για πολλά χρόνια και να συνεργαστεί με 8 Αμερικανούς προέδρους. Οι φάκελοι που είχε στην κατοχή του, του χάριζαν ασυλία και κανείς δεν μπορούσε να τον διώξει.
Ο Χούβερ είχε καλές σχέσεις μόνο με τους Κούλιτζ, Ρούζβελτ και Τζόνσον. Αντίθετα, οι Τρούμαν, Αϊζενχάουερ, Κένεντι και Νίξον θέλησαν να τον απολύσουν, χωρίς όμως να το τολμήσουν. Μάλιστα, ο Χούβερ ήταν αυτός που «έβαλε» την ιδέα για τις παρακολουθήσεις του Watergate στον Νίξον.
Η ληστεία και η αποκάλυψη
Στις 8 Μαρτίου 1971, 8 διαρρήκτες διέρρηξαν ένα γραφείο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών σε ένα προάστιο της Φιλαδέλφειας. Πήραν σχεδόν όλα τα έγγραφα που υπήρχαν εκεί. Τα κλεμμένα έγγραφα τα ταχυδρόμησαν ανώνυμα σε δημοσιογράφους εφημερίδων. Αυτό θα γινόταν αργότερα πλημμύρα αποκαλύψεων για την εκτεταμένη κατασκοπεία. Και συγκεκριμένα, για βρώμικες επιχειρήσεις του FBI εναντίον αντιφρονούντων ομάδων. Οι διαρρήκτες δεν συνελήφθησαν ποτέ!
Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1970, λίγους μήνες αφότου ο πρόεδρος Νίξον ανακοίνωσε την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Καμπότζη. Τότε, ένας εκ των διαρρηκτών, ο Ντάβιντον, άρχισε να συγκεντρώνει μια ομάδα ακτιβιστών που εμπιστευόταν για να πραγματοποιήσει το σχέδιο. Διέρρηξαν το γραφείο και έβαλαν σε βαλίτσες όσα έγγραφα βρήκαν.
Τα έγγραφα αποκάλυψαν ένα πανεθνικό πρόγραμμα παράνομης παρακολούθησης και παρενόχλησης. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στην ανακάλυψη της επεμβατικής επιχείρησης COINTELPRO του Έντγκαρ Χούβερ. Αργότερα, σε ακροάσεις στο Κογκρέσο και τελικά στην εποπτεία του FBI.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, ο Χούβερ είχε πεθάνει και η αυτοκρατορία που είχε χτίσει στο F.B.I. διαλυόταν σταθερά. Οι περίπου 200 πράκτορες που είχε αναθέσει να ερευνήσουν τη διάρρηξη επέστρεψαν με άδεια χέρια. Το FBI αναγκάστηκε να κλείσει την υπόθεση στις 11 Μαρτίου 1976 – τρεις ημέρες μετά την παραγραφή των κατηγοριών για διάρρηξη.
Οι διαρρήκτες
Οι οκτώ διαρρήκτες σπάνια μιλούσαν ο ένας στον άλλον όσο προχωρούσε η έρευνα του F.B.I. και δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά ως ομάδα. Η ταυτότητα 5 εκ των διαρρηκτών αποκαλύφθηκε μόλις το 2014. Η πρώην δημοσιογράφος της Post, Betty Medsger – η οποία αποκάλυψε τα έγγραφα- έγραψε το βιβλίο «The Burglary: The Discovery of J. Edgar Hoover’s Secret FBI». Οι 3 παραμένουν μέχρι σήμερα ανώνυμοι.
Το ζεύγος Ρέινς – 2 εκ των διαρρηκτών- είπε χρόνια αργότερα πως γνωρίζουν ότι κάποιοι θα τους επικρίνουν επειδή συμμετείχαν σε διάρρηξη. Αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς.
«Φαίνεται ότι είμαστε τρομερά απερίσκεπτοι άνθρωποι. Αλλά δεν υπήρχε απολύτως κανείς στην Ουάσιγκτον – γερουσιαστές, βουλευτές, ακόμη και ο πρόεδρος – που να τολμήσει να θέσει τον Χούβερ προ των ευθυνών του. Έγινε αρκετά προφανές για εμάς ότι αν δεν το κάνουμε εμείς, κανείς δεν θα το κάνει».
Η Ίλντα Τόσκα σπουδάζει στη New Media Studies
- Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» – Οδηγός με 32 ερωταπαντήσεις
- «Αχ Σάββατα», με τους Κώστα Τουρνά και Γιάννη Ζουγανέλη στο θέατρο Άλσος
- Καταναλωτές: Ο ένας στους δύο ανησυχεί αν θα αντέξει η τσέπη του τις Χριστουγεννιάτικες αγορές
- Youth League: Με τη Χιρόνα ο Ολυμπιακός στους «32»
- Βορειοανατολική Αττική: Συνελήφθη 51χρονος για ληστείες σε 11 φαρμακεία και καταστήματα
- Παραμονή Χριστουγέννων στο MEGA με την Άννα Βίσση