Φθηνή στέγη: Δείτε live την παρουσίαση για τη στρατηγική κοινωνικής στέγασης
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 1,7 δισ. ευρώ, που θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- Πώς υποδέχτηκαν την επικοινωνία Σολτς - Πούτιν σε Λονδίνο και Παρίσι - Κινήσεις τακτικής στην σκακιέρα
- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προτρέπει σε βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο, λέει το KCNA
- Παρέλαση μασκοφόρων ενόπλων νεοναζί στο Οχάιο
Η στρατηγική κοινωνικής στέγασης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ, παρουσιάζεται αυτή την ώρα στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.
Η παρουσίαση γίνεται από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Επικρατείας, ‘Ακη Σκέρτσο και τον διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη.
Δείτε live
Tι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο μέτρα για τη στέγαση πολιτών μέχρι 39 ετών, φοιτητών και ευάλωτων νοικοκυριών ως «ανάχωμα» στις τιμές ενοικίων που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 1,7 δισ. ευρώ, που θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, «θα γίνει αύξηση στο φοιτητικό επίδομα στέγασης από 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ -και στα 2.000 ευρώ ανά άτομο αν συγκατοικήσουν».
Οι δράσεις αυτές ξεκινούν από τον επόμενο μήνα. Ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά.
Αναλυτικά, το πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης περιλαμβάνει 8 άξονες:
Συγκεκριμένα:
• Αύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος. Από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ ετησίως και τα 2.000 ευρώ σε περίπτωση δύο ή περισσοτέρων αιτούντων φοιτητών που συγκατοικούν στην ίδια μισθωμένη κατοικία. Αυτό το μέτρο αφορά 50.000 φοιτητές και σπουδαστές των ΙΕΚ.
• Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ» για νέους, με δυνατότητα λήψης χαμηλότοκου δανείου ανακαίνισης με ευνοϊκούς όρους και επιχορήγησης παρεμβάσεων εξοικονόμησης και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, αλλά και ανακαίνισης της κατοικίας τους. Αυτό το μέτρο αφορά περίπου 40.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ.
• Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» για κενά σπίτια. Αφορά 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές. Με σκοπό την αύξηση των αξιοποιήσιμων κατοικιών, θα επιδοτείται έως 40% το κόστος ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν. Αναμένεται να δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για την ανακαίνιση με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις.
• Χορήγηση ευνοϊκών στεγαστικών δανείων μέσω συγχρηματοδότησης, με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών. Το ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς θα είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. από το κράτος και 125 εκατ. από τις τράπεζες. Αυτό το μέτρο αφορά περίπου 25.000 δικαιούχους. Σκοπός είναι να υπάρξει πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από πολίτες μέχρι 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια. Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε. «Θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα δανείων. Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε πάρα πολύ χαμηλό, μηδενικό επιτόκιο από 10.000 συμπολίτες μας μέχρι 39 ετών σε περιοχές που υπάρχουν παλιά κτήρια», είπε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.
• Δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών σε 5 πανεπιστήμια της χώρας και συγκεκριμένα σε Κρήτη, Θεσσαλία, Θράκη, Δυτική Αττική και Δυτική Μακεδονία μέσω ΣΔΙΤ. Αφορά περίπου 8.150 δικαιούχους. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ
• Θεσμοθέτηση ενός νέου εργαλείου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την «κοινωνική αντιπαροχή». Θα προσφέρονται ακίνητα του Δημοσίου σε ιδιώτες κατασκευαστές με στόχο να κατασκευάσουν, με δικά τους έξοδα, σύγχρονα κτίρια κατοικίας, στα οποία θα έχουν την υποχρέωση να μισθώνουν το 50% με χαμηλά ενοίκια σε νέους δικαιούχους και να αξιοποιούν εμπορικά τα υπόλοιπα. Αφορά περίπου 10.000 συμπατριώτες μας.
• Ενεργοποίηση προγράμματος «Εστία 2», πιθανότατα από τον Δεκέμβριο, με το κράτος θα μισθώνει ιδιωτικά ακίνητα προκειμένου να τα διαθέσει με πολύ χαμηλό μίσθωμα, με διαδικασίες-εξπρές, σε περίπου 1.000 με 2.500 ευάλωτους δικαιούχους.
• Αύξηση του ορίου για τη χορήγηση άδειας Golden visa στα 500.000 ευρώ, από τα 250.000 ευρώ, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις