Οι απαντήσεις Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη για κυβέρνηση «τερατογένεση» – Τι θα κάνει ο Τσίπρας
Ο Ν. Ανδρουλάκης επιμένει στη γραμμή πρώτα η εκλογική καταγραφή των κομμάτων και μετά η συζήτηση για συνεργασίες. Οι όροι που θέτει ο Βαρουφάκης. Τσίπρας και Κουτσούμπας τις επόμενες μέρες στη ΔΕΘ θα απαντήσουν στο δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός
Ερώτημα που «σπάει κόκαλα» χαρακτήρισε ο Γιάνης Βαρουφάκης το προεκλογικό δίλημμα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, και μιλώντας στο Forum του ΟΤ ότι το ερώτημα αυτό θα πρέπει να το απαντήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το δίλημμα Μητσοτάκη για «δεύτερη εντολή ή συμφορά»
Το προεκλογικό δίλημμα που ουσιαστικά είχε θέσει ο πρωθυπουργός ήταν «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» και στο πλαίσιο αυτό, απευθυνόμενος στις κοινωνικές δυνάμεις που ψήφισαν τη ΝΔ το 2019 έθεσε το ενδεχόμενο να προκύψει αριθμητικά στην κάλπη της απλής αναλογικής, μια κυβέρνηση υπό τον κ. Τσίπρα με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ, του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ, ακόμα και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα.
- Διαβάστε επίσης ΔΕΘ: «Η υποκλοπή βουλευτών συνιστά τερατογένεση και αποστασία» τονίζει ο Ν.Ανδρουλάκης
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας «τερατογένεση» μια τέτοια κυβέρνηση είχε εμπλουτίσει το προεκλογικό δίλημμα με το αν οι πολίτες θα δώσουν μια δεύτερη εντολή στη ΝΔ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό το πρόγραμμα του οποίου γνωρίζουν ή αν θα επιλέξουν τη «συμφορά», περιγράφοντας ουσιαστικά ότι η προοδευτική κυβέρνηση για την οποία μιλάει ο κ. Τσίπρας είναι αόριστη και νεφελώδης και ως εκ τούτου ένα ταξίδι στο άγνωστο.
Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ κάλεσε ουσιαστικά τα άλλα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς να απαντήσουν αν είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν σε μια συγκυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ ιδίως έθεσε μετ’ επιτάσεως το ερώτημα αυτό προς το Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας απαντήσεις από τον πρόεδρο του κόμματος κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ.
Ψεκασμένα σενάρια τα περί τερατογένεσης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του χαρακτήρισε ως «ψεκασμένα σενάρια» τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κυβέρνηση – «τερατογένεση» και τις απέδωσε στη δύσκολη πολιτικά θέση στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε στη γραμμή του να μην μπει στη συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες πριν καταγραφεί η εκλογική δύναμη των κομμάτων στις κάλπες και ζήτησε «ισχυρή εντολή και να κάνουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, με τη σοσιαλδημοκρατία ισχυρή».
Στο πλαίσιο αυτό επέμεινε πως αν αποδοκιμαστούν στις εκλογές Μητσοτάκης και Τσίπρας δεν πρόκειται να στηρίξει κυβέρνηση με πρωθυπουργό είτε τον έναν είτε τον άλλο και έθεσε το -κατά το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ- «καθαρό δίλημμα» των εκλογών που είναι:
Δημοκρατική ανατροπή με ισχυρή σοσιαλδημοκρατία
«Ή πάμε σε μια δημοκρατική ανατροπή με ισχυρή τη δημοκρατική παράταξη ή δείχνουμε μια τεράστια ανοχή στα φαινόμενα αυταρχισμού, καθεστωτισμού και αδικίας που ζει ο λαός τα τελευταία χρόνια». Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης ζητώντας «ισχυρή εντολή» και «μεγάλο ποσοστό» από τον ελληνικό λαό, δεσμεύτηκε πως θα προσπαθήσει για τη συγκρότηση κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, ενώ χαρακτήρισε εκβιαστικά τα διλήμματα του κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός φοβάται τις εκλογές.
Ή Μίνιμουμ προεκλογικό πρόγραμμα ή λάιτ εκδοχή κυβέρνησης Μητσοτάκη
Από την άλλη μεριά, σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ένα πραγματικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. «Ο κ. Μητσοτάκης είπε «ξέρετε ποιος είμαι και τι εφαρμόζω». Οι άλλοι που μιλάμε για προοδευτική κυβέρνηση τι θα κάνουμε;» είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και απαντώντας στο ερώτημα ξεκαθάρισε πως αν δεν υπάρχει από τώρα, προεκλογικά μία συμφωνία πάνω σε ένα μίνιμουμ προοδευτικό πρόγραμμα, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να συμπράξει σε μια «δήθεν προοδευτική κυβέρνηση» που θα σχηματιστεί τις ημέρες των διερευνητικών εντολών.
Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε απόλυτος πως το ΜέΡΑ25 -από τη στιγμή που δεν μπορεί να υπάρξει προεκλογική προγραμματική συμφωνία- «θα καταψηφίσουμε κάθε κυβέρνηση γιατί θα είναι μια λάιτ εκδοχή της κυβέρνησης «Μητσοτάκης ΑΕ»». Ειδικότερα δε στην εισηγητική του παρέμβαση στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο κ. Βαρουφάκης άσκησε κριτική τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ότι λειτουργούν από κοινού με τη ΝΔ ως εγγυητές της ολιγαρχίας και μίλησε για την ανάγκη μιας πολιτικής ρήξης που δεν έγινε το 2015.
Ανυπόστατα σενάρια
Από τη μεριά του το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έχει απορρίψει την προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας με τα άλλα κόμματα και μάλιστα είχε επιτεθεί με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό ότι εμπλέκει το ΚΚΕ σε ανυπόστατα σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25. Αύριο και μεθαύριο ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα βρεθεί στη ΔΕΘ όπου και αυτός με τη σειρά του θα κληθεί να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά.
Ισχυρή και δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση
Από την δική του μεριά ο Αλέξης Τσίπρας θα ερωτηθεί προφανώς και θα απαντήσει σε αυτό το σενάριο και κατά πόσο το θεωρεί ρεαλιστικό. Προς ώρας έχει μιλήσει για μια «ισχυρή και δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση» και μάλιστα απαντώντας με την ομιλία του την περασμένη Κυριακή στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, στη διήμερη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Αυτό που αξίζει προφανώς να επισημανθεί είναι το γεγονός ότι στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ λείπει -σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν- το πιεστικό, σχεδόν εκβιαστικό ύφος προς τις άλλες «προοδευτικές» δυνάμεις να συμπράξουν για μια προοδευτική κυβέρνηση. Ιδίως απέναντι στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εσωκομματικές εκλογές, η Κουμουνδούρου έχει μια περισσότερο προσεκτική στάση, καθώς, χωρίς να παραιτείται από τη γραμμή αυτή που συμπεριλαμβάνει την κυβερνητική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δείχνει ταυτόχρονα και να μην πιέζει όπως στο παρελθόν φοβούμενη «ίσες αποστάσεις».
- Το έθιμο να κρεμάμε κάλτσες στο τζάκι τα Χριστούγεννα, ξεκινά από τον 3ο αιώνα μ.Χ
- Αττική: Επιμένουν τα προβλήματα – Διακόπηκε η κυκλοφορία στην Πάρνηθα
- Καζακστάν: Άγνωστο γιατί συνετρίβη το αεροπλάνο, 29 οι επιζώντες – Τα σενάρια που εξετάζονται
- Μέλπω Ζαρόκωστα: Τα Χριστούγεννα στο Γηροκομείο Αθηνών και τα συγκινητικά μηνύματα
- Επιμένουν στη Βραζιλία: «Η Γκρέμιο πάει για Ελίασον»
- Κοινό κρυολόγημα: Όσα θα χρειαστείτε για να το ξεπεράσετε άμεσα