Βασίλισσα Ελισάβετ: Βασιλείς, ηγέτες κρατών και πολιτικοί στην κηδεία της – Τι πρέπει να κάνουν πριν την τελετή
Η κηδεία της μονάρχη θα είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την αστυνομία της πρωτεύουσας. Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η μεταφορά της σορού της στο κάστρο Ουίνδσορ
Το «ύστατο χαίρε» λέει η Βρετανία στη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία απεβίωσε στις 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών.
Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, θα αρχίσει στις 11:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) η κηδεία της προτού η σορός της μεταφερθεί -υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας- για την ταφή στο κάστρο Ουίνδσορ.
Ιδιωτική τελετή για την ταφή θα γίνει στις 19:30 τοπική ώρα (21:30 ώρα Ελλάδος) της ίδιας μέρας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του παλατιού.
- Διαβάστε επίσης: Στις 13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ – Όλες οι λεπτομέρειες
Ποιοι θα παρευρεθούν στην κηδεία
Το «παρών» στη βρετανική πρωτεύουσα για την κηδεία θα δώσουν πρόεδροι, πρωθυπουργοί και μονάρχες απ’ όλον τον κόσμο.
Θα αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα και θα παραστούν στη δεξίωση στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ που θα παραθέσει ο βασιλιάς Κάρολος μία ημέρα πριν από την κηδεία.
Μεταξύ των προσκεκλημένων που έχουν επιβεβαιώσει ότι θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο είναι οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των Ανακτόρων, οι αρχηγοί κρατών και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα συγκεντρωθούν στο Ρόαγιαλ Χόσπιταλ, ένα γηροκομείο βετεράνων στο δυτικό Λονδίνο και από εκεί θα πάνε όλοι μαζί στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.
Η κηδεία αναμένεται ότι θα είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την αστυνομία της πρωτεύουσας καθώς πρόεδροι, πρωθυπουργοί, βασιλιάδες, βασίλισσες και τεράστια πλήθη θα κατέβουν στο κέντρο του Λονδίνου.
Ο βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα, θα παραθέσουν δεξίωση στο Μπάκιγχαμ την Κυριακή.
Οι ξένοι αξιωματούχοι θα κληθούν επίσης, να συμμετάσχουν στο λαϊκό προσκύνημα εντός του κοινοβουλίου, πριν από την κηδεία.
Αμέσως μετά, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι, θα παραθέσει δεξίωση για τους προσκεκλημένους στο κοντινό Τσερτς Χάουζ ενώ τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα κατευθυνθούν στο Ουίνδσορ για την ταφή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κηδεία δεν έχουν προσκληθεί οι ηγέτες της Συρίας, της Βενεζουέλας, του Αφγανιστάν, της Λευκορωσίας, της Μιανμάρ και της Ρωσίας. Άλλωστε, οι διπλωματικές σχέσεις Βρετανίας – Ρωσίας έχουν καταρρεύσει μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και εκπρόσωπος του ίδιου του Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε πως δεν έχει σκοπό να παραστεί.
Συνολικά, έχουν σταλεί περίπου 1.000 προσκλήσεις για την κηδεία και τη βασιλική δεξίωση της Κυριακής.
Επίσης, πολλά μέλη βασιλικών οικογενειών, μεταξύ άλλων του Βελγίου και της Ολλανδίας, έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παρευρεθούν στην τελετή.
Παρών θα είναι και το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, όπως και οι βασιλικές οικογένειες Νορβηγίας, Σουηδίας και Δανίας. Επίσης, αναμένεται να ταξιδέψει ο Ιάπωνας αυτοκράτορας.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, και η πρόεδρος της Ινδίας, Ντραουπάντι Μούρμου, είναι κάποιοι από τους πολιτικούς που θα τιμήσουν τη βασίλισσα.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μεταβεί αύριο στην πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να υπογράψει το βιβλίο συλλυπητηρίων και στις 19 Σεπτεμβρίου θα παραστεί στην κηδεία της βασίλισσας στο Λονδίνο.
Σημειώνεται, πως η βρετανική κυβέρνηση δεν θα δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο όλων των προσκεκλημένων ξένων ηγετών, εν μέρει για λόγους ασφαλείας.
- Διαβάστε επίσης: Λουλούδια γιοκ στη Βρετανία – Ανθοπώλες από την Τουρκία ναυλώνουν αεροπλάνα για να βοηθήσουν
Τρελά αυστηρό πρωτόκολλο
«Όλοι οι αρχηγοί κρατών και άλλοι θα είναι πολύ προσεκτικοί για να μη φανεί ότι εμπλέκονται υπερβολικά σε οποιαδήποτε άμεσο διπλωματικό στόχο σε μια τέτοια περίσταση», δήλωσε πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου.
Οι ηγέτες θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί ώστε να μην επισκιάσουν κατά λάθος την κηδεία ή να μην κλέψουν την προσοχή με ενέργειες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ασεβείς.
Παρ’ όλα αυτά, οι όποιες τυχαίες στιγμές υπάρχουν μεταξύ των ηγετών θα έχουν έντονο ενδιαφέρον για τους έμπειρους παρατηρητές, δήλωσε ο πρώην υπουργός.
Αυτό συνέβη με την περίφημη χειραψία μεταξύ του Ομπάμα και του Ραούλ Κάστρο της Κούβας στην κηδεία του Μαντέλα, μια σύντομη στιγμή που ερμηνεύτηκε ως απόδειξη της αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Αβάνας.
Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της βασίλισσας
Η σορός της μακροβιότερης μονάρχη του κόσμου μεταφέρθηκε στο Λονδίνο από τη Σκωτία και βρίσκεται από χθες το απόγευμα σε λαϊκό προσκύνημα στο Ουέστμινστερ, με χιλιάδες ανθρώπους, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, να περιμένουν για ώρες για το «ύστατο χαίρε».
Περνώντας από τις δύο πλευρές του φερέτρου, το οποίο έχει τοποθετηθεί πάνω σε ένα επιβλητικό βάθρο, οι πολίτες – εμφανώς συγκινημένοι – σκύβουν το κεφάλι σε ένδειξη σεβασμού και τα μάτια ορισμένων είναι πρησμένα από το κλάμα. Άγρυπνοι φρουροί οι φύλακες του Πύργου του Λονδίνου (ευρέως γνωστοί ως Beefeaters) και οι στρατιώτες που εναλλάσσονται ανά λίγες ώρες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 750.000 άνθρωποι αναμένεται να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι την κηδεία της, τη Δευτέρα.
Ατελείωτες ουρές σχηματίζονται κατά μήκος της νότιας όχθης του Τάμεση, φθάνοντας ακόμα και τα 8 χιλιόμετρα.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα, όσοι περιμένουν υπομονετικά επί ώρες για να βρεθούν κοντά στο βασιλικό φέρετρο είναι Βρετανοί. Ωστόσο, ορισμένοι είναι τουρίστες που βρίσκονταν στο Λονδίνο σε αυτήν την ιστορική συγκυρία. Αντικρίζει κανείς ακόμη και μωρά στην αγκαλιά των γονιών τους.
Δείτε live το λαϊκό προσκύνημα
Με πληροφορίες από ΑΠΕ και Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις