Η ιστορία της Τάνιας που θα γίνει μητέρα στα 52 της – «Όλα άλλαξαν όταν…»
Η εξομολόγησή της
Στα 52 της χρόνια, η Τάνια Καρούζου διανύει τον 8ο μήνα εγκυμοσύνης της. Στην 6η δεκαετία της ζωής της περιμένει το πρώτο της μωράκι με λαχτάρα αλλά και με περίσσια ψυχραιμία.
Γυναίκα καριέρας, η Τάνια δεν μεγάλωσε με το στερεοτυπικό όνειρο που την ήθελε στο σπίτι νοικοκυρά με πολλά παιδιά. «Το να γίνω μητέρα δεν ήταν το παιδικό μου όνειρο» λέει στην κάμερα του «LIVE NEWS».
Διαβάστε επίσης: Σκότωσαν τους βιαστές τους και καταδικάστηκαν
«Δεν ήταν το όνειρο μου από μικρή. Δεν ήθελα από μικρή, το ήθελα αργότερα. Όπως πολλές γυναίκες ίσως, έτσι κι εγώ, είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για λόγους υγείας καθυστέρησα να προχωρήσω σε μια εγκυμοσύνη».
«Όλα άλλαξαν όταν έγινα 50»
Όλα άλλαξαν την εποχή του κοροναϊού όταν κι ένιωσε πλέον έτοιμη να παίξει αυτόν τον νέο και όμορφο ρόλο στη ζωή της. Ήρθε το θέμα του κοροναϊού είχα μπει ήδη στα 48. Στα χρόνια του κοροναϊού δεν έκανα κάτι αλλά έφτασα 50».
Μια ηλικία ορόσημο -όπως λέει η ίδια- που έπρεπε να αποφασίσει αν θα ανοίξει ή θα αφήσει πίσω της μια για πάντα το κεφάλαιο της μητρότητας για εκείνην.
Σήμερα, 8 μήνες μετά, κοιτάζει το υπερηχογράφημα του μωρού της με τον 11 χρόνια σύντροφο και σύζυγο της να βρίσκεται στο πλάι της. «Μαζί το αποφασίσαμε. Κι εκείνος το ήθελε κι εγώ το ήθελα. Και είπαμε να πάμε στον κύριο Πάντο, να δούμε τις πιθανότητες και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».
«Περιμένουμε κοριτσάκι»
Όταν αγόρασε το φορμάκι για το μωρό είπε ότι σκεφτόταν ότι ένα μικρό πλασματάκι θα έρθει στο κόσμο και θα το φορέσει. Παραμένει ακόμη συγκρατημένη. Θέλει, όπως λέει, να κυλήσει ομαλά μέχρι την ημέρα του τοκετού, όπως ομαλά έχει κυλήσει και η εγκυμοσύνη της.
«Είναι διστακτικές γιατί κατέκτησαν ένα όνειρο έστω και καθυστερημένα μετά από πολύ κόπο και προσπάθεια» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Πάντος, Γεν. γραμματέας ελληνικής εταιρείας αναπαραγωγικής ιατρικής.
«Δεν είναι ταμπού, είναι δικαίωμα»
Η Τάνια αδιαφορεί για τα αδιάκριτα βλέμματα και στέλνει μήνυμα σε όλες τις γυναίκες πως μάνα γίνεσαι όταν είναι έτοιμη η ψυχή σου.
«Όποιοι νιώθουν ότι είναι ταμπού έχουν πρόβλημα που δεν καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα όπως τα έχουν στο μυαλό τους. Αν δεν ενοχλείς κανέναν, δεν προσβάλλεις κανέναν, γιατί να υπάρχει ταμπού;» αναρωτιέται.
«Δεν είναι ταμπού, είναι δικαίωμα. Έχω αντιμετωπίσει ζευγάρια που έχουν χάσει το πρώτο τους παιδί από αυτοκινητιστικό ή από νόσο και στα 51 τους ήθελαν να αποκτήσουν εκ νέου ένα παιδί. Είναι δικαίωμα τους» συμπλήρωσε ο κ. Πάντος.
Νομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή επιτρέπει πλέον στις γυναίκες έως 54 ετών να γίνουν μανούλες με εξωσωματική. «Εδώ καθυστερήσαμε να πάρουμε τα μέτρα. Είναι μεγάλες ανάγκες. Βλέπαμε τουλάχιστον 500-700 Ελληνίδες να ταξιδεύουν στο εξωτερικό κυρίως Βαλκάνια, Αλβανία για να βοηθηθούν» δήλωσε ο κ. Πάντος.
«Να μην το αφήσει, να πάει κατευθείαν στον ειδικό, να έχει δύναμη, να συμβουλευτεί τους γιατρούς, και όλα με την βοήθεια του Θεού γίνονται» ήταν η συμβουλή της Τάνιας.
Νέες μελέτες δείχνουν πως -αν δεν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα- δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος μέχρι αυτή την ηλικία για την γυναίκα ή το έμβρυο που κυοφορεί.
«Ήταν όνειρο ζωής»
Στο Live News μίλησε η Μαρία Μαυράκη, η οποία αναγκάστηκε να πάει στην Αλβανία για εξωσωματική γονιμοποίηση και πέρυσι, σε ηλικία 53 ετών, απέκτησε δίδυμα.
«Ήταν όνειρο ζωής» είπε φανερά συγκινημένη. «Πήγα στον κ. Πάντο όταν ήμουν 50 χρονών. Τον βρήκα, μιλήσαμε και μου είπε ότι δυστυχώς δεν μπορούσε να με αναλάβει, γιατί το όριο ηλικίας είναι μέχρι 50 χρονών στην Ελλάδα».
Η Μαρία Μαυράκη δεν το έβαλε κάτω. Αποφασισμένη να αποκτήσει παιδί έψαξε μέσω Internet να βρει σε ποιες χώρες επιτρεπόταν η εξωσωματική γονιμοποίηση σε γυναίκες άνω των 50 ετών.
Η ίδια δεν σκέφτεται προς το παρόν το μέλλον: «Δεν έχω φτάσει ακόμα στο σημείο να σκεφτώ το μέλλον. Τώρα είμαι πολύ ευτυχισμένη που έχω αυτά τα δίδυμα παιδάκια, είναι υγιέστατα και πολύ καλά» δήλωσε.
«Η διαδικασία έχει και θετικά και αρνητικά σχόλια. Εγώ ακούω μόνο θετικά. Όταν βλέπουμε μία πραγματικότητα, ότι οι γυναίκες τρέχουν στο εξωτερικό προσπαθώντας να ασκήσουν ένα δικαίωμά τους, το δικαίωμα στην αναπαραγωγή, αυτό δεν έβγαζε καμία λογική» είπε ο Κωνσταντίνος Πάντος.
- «Skål!» – Πώς η κλιματική αλλαγή μετατρέπει τη Σουηδία σε φιλόδοξο οινοπαραγωγό
- Οδήγηση: Πρόστιμο για όσους τρώνε μέσα στο αυτοκίνητο – Πότε σου παίρνουν το δίπλωμα
- Ιαπωνία: Κυβερνοεπίθεση δέχεται η Japan Airlines – Καθυστερήσεις και πιθανόν ακυρώσεις πτήσεων
- Γάζα: Απίστευτη σφαγή – Το Ισραήλ σκότωσε 5 δημοσιογράφους σε όχημα με διακριτικά
- Κόσοβο: Η Σερβική Λίστα θα συμμετέχει στις εκλογές, έκρινε δευτεροβάθμιο όργανο της εκλογικής επιτροπής
- Λίβανος: Βομβαρδισμός του Ισραήλ στην Μπααλμπέκ παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός