Την επόμενη αφορμή για πρόκληση αναζητά η Τουρκία και στρέφει ξανά το βλέμμα προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Με την Άγκυρα να μένει πιστή στο δόγμα «ηρεμία γιοκ» όπως αυτό εκφράζεται καθημερινά μετά το «Μητσοτάκης γιοκ».

Και αν η Ελλάδα – προς το παρόν – είναι κατά μία έννοια «κόκκινη γραμμή» λόγω ΝΑΤΟ, ο τούρκος πρόεδρος, δείχνει να βλέπει ως «πεδίο δόξης λαμπρό» το έδαφος της Κύπρου, για το επόμενο άμεσο βήμα του.

Δεδομένου άλλωστε ότι πρέπει να δημιουργήσει αντιπερισπασμό που θα προπαγανδίζει την αύξηση της ισχύος της Άγκυρας, ώστε να αντισταθμίσει την διαρκή επιδείνωση της οικονομίας που αυξάνει τη δυσαρέσκεια στους πολίτες.

Διαβάστε επίσης: «Πλάτες» Στόλτενμπεργκ στον Ερντογάν: Βλέπει «κάποιες ελληνοτουρκικές διαφορές»

Φιέστες…

Σε αυτό το πλαίσιο το ψευδοκράτος διαρρέει για δεύτερη φορά φέτος ότι στις 15 Νοεμβρίου, οπότε και είναι η επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους από τον Ραούφ Ντεκτάς, ο Ρετζέπ Ταγίπ ΕΡντογάν θα προσγειωθεί στα κατεχόμενα με αφορμή τα εγκαίνια του νέου παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

Η παρουσία του άλλωστε στις φιέστες που θα στήσει το ψευδοκράτος υπο τον Ερσίν Τατάρ, αναμένεται να είναι αντίστοιχες της πρόθεσης του να δείξει ότι η χώρα μεγαλώνει και τα κατεχόμενα εξελίσσονται σταδιακά σε μία de facto «επαρχία» της Τουρκίας.

Το αν η είδηση θα επιβεβαιωθεί θα εξαρτηθεί από τη συγκυρία και τις προτεραιότητες που θα έχει ο τούρκος πρόεδρος, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία. Ενώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογη επίσκεψη του στα κατεχόμενα είχε προαναγγελθεί και στην επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου. Και τελικά ματαιώθηκε λόγω της επίσκεψης Ερντογάν στην Τεχεράνη.

Μέχρι το Νοέμβριο

Στο διάστημα μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα έχει μεσολαβήσει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα καθώς και η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, όπου αναμένεται να προσκληθεί η Τουρκία.

Ο Ερσίν Τατάρ ο οποίος επίσης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη έχει ήδη αρνηθεί μία συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Βρήκε δε ως αφορμή για την στάση του το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βαδίζει προς εκλογές το 2023 και ως εκ τούτου μία συνάντηση θα ήταν όπως έχει πει «ανούσια».

Το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα διατηρεί ζωντανή την απειλή του γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», προαναγγέλλοντας εμμέσως ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του στην Αττάλεια θα κατευθυνθεί ενδεχομένως στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναλυτές και διπλωμάτες μάλιστα κάνουν λόγο για σενάριο έντασης που θα εξελιχθεί σταδιακά. Με το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν να μεταβαίνει κατ΄αρχάς σε περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ που δεν υπάρχουν αδειοδοτημένα οικόπεδα, προκειμένου – μεταξύ άλλων να μετρήσει αντιδράσεις – και στη συνέχεια θα κινηθεί ενδεχομένως και σε αδειοδοτημένες περιοχές.

Το βόρειο κομμάτι του «οικοπέδου 6» της Κυπριακής ΑΟΖ εκτιμάται ότι θα μπει στο στόχαστρο της Άγκυρας σε ένα σενάριο κλιμάκωσης, με πηγές της Λευκωσίας να προειδοποιούν ότι εάν επιβεβαιωθεί η αντίδραση του διεθνούς παράγοντα και της ΕΕ θα πρέπει να είναι άμεση και σαφής.

Ο Ερντογάν στον ΟΗΕ

Ο Ερντογάν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να επιχειρήσει να παρουσιάσει την Τουρκία ως τον παράγοντα που ακολουθεί τη «νομιμότητα» συνεχίζοντας τις καταγγελίες περί παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου εναντίον Αθήνας και Λευκωσίας.

Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία συντονίζουν από την πλευρά τους τις ενέργειες τους, τόσο ενόψει της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη που ξεκινάει και επιχειρούν να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο θωράκισης απέναντι στην κλιμάκωση της έντασης που επιχειρεί η Άγκυρα.

Δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο άλλωστε ότι ο Νίκος Δένδιας, κατά την παρουσία του στη Βουλή για την κύρωση των πρωτοκόλλων ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επέλεξε να επαναλάβει για πολλοστή φορά την ανησυχία του για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και ρητορικής, η οποία διαμορφώνει ασταθές και αβέβαιο κλίμα.

«Ψυχραιμία» επιμένουν Αθήνα – Λευκωσία

Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν πρόθεση να ακολουθήσουν την Τουρκία στην εμπρηστική ρητορική της αλλά έχουν στόχο να επιμείνουν στην ψυχραιμία και την πιστή αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο.

Στο ίδιο πλαίσιο θα συνεχίσει η πολιτική της διεθνοποίησης της τουρκικής παραβατικότητας, με την Αθήνα να εκτιμά ότι οι κινήσεις της έχουν αποτέλεσμα αφού η πολιτική της Άγκυρας καταδικάζεται από σειρά κρατών. Ιδιαίτερα στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.