Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Γιατί οι στρατιωτικές επιτυχίες του Κιέβου «αγχώνουν» τον Μπάιντεν

Ουκρανία: Γιατί οι στρατιωτικές επιτυχίες του Κιέβου «αγχώνουν» τον Μπάιντεν

Το Bloomberg σε ανάλυσή του εκτιμά ότι οι προθέσεις της Ουκρανίας να ανακαταλάβει την Κριμαία και να φέρει τον Πούτιν ενώπιον δικαστηρίου μπορεί να προκαλέσουν την αντίδραση των ΗΠΑ.

Τις τελευταίες ημέρες η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει μια σειρά περιοχές από τον ρωσικό στρατό, εν πολλοίς χάρη στη Δυτική βοήθεια. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πανηγυρίζει για την επιτυχία αυτών των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ είναι δεδομένο ότι η προσπάθεια ανακατάληψης περιοχών θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Ωστόσο, το Blooomberg, σε ανάλυσή του, εκτιμά ότι το σχέδιο να ανακαταλάβει το Κίεβο την Κριμαία και να φέρει τον Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον δικαστηρίου μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ και της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Αναλυτικότερα, το γνωστό μέσο γράφει ότι τα κέρδη της τολμηρής επίθεσης της Ουκρανίας είναι πραγματικά, θεαματικά και το προϊόν μιας αξιοσημείωτης συνεργασίας με την Ουάσινγκτον. Η επιτυχία, ωστόσο, μπορεί να δοκιμάσει κάθε σχέση και οι νίκες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης θα μπορούσαν, κατά ειρωνικό τρόπο, να πυροδοτήσουν νέες εντάσεις με τις ΗΠΑ.

Αυτή τη στιγμή, οι αξιωματούχοι και στις δύο χώρες πανηγυρίζουν για μια σημαντική στρατιωτική επιτυχία. Οι New York Times αναφέρουν ότι το Πεντάγωνο συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στον σχεδιασμό των επιθέσεων στην ανατολική και νοτιοανατολική Ουκρανία, κάνοντας εκτενείς προσομοιώσεις και κατευθύνοντας την κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι μακριά από μια πιο ριψοκίνδυνη προώθηση προς τη Μαριούπολη.

Αυτό το επίτευγμα αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα, μέχρι τώρα, μιας σχέσης η οποία έχει αναπτυχθεί ραγδαία μετά τη γενική επίθεση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν τον Φεβρουάριο κατά της Ουκρανίας.

Τα χρήματα, οι πληροφορίες και τα όπλα τα οποία παρέχονται από τις ΗΠΑ και άλλες Δυτικές χώρες ενίσχυσαν την ουκρανική αντίσταση και βοήθησαν το Κίεβο να προκαλέσει απώλειες, ίσως και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στις μάχες, στις δυνάμεις της Μόσχας. Η Ουκρανία έχει αποδείξει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη βοήθεια για να απελευθερώσει μεγάλες εκτάσεις της επικράτειάς της, κάτι που λογικά θα της εξασφαλίσει τη συνέχιση της υποστήριξης από πλευράς του Δυτικού συνασπισμού για τον κρύο χειμώνα που πλησιάζει.

Όλα υπολογισμένα από τον «θείο Σαμ»

Ας μην πιστεύει κανείς, όμως, ότι η Ουάσινγκτον βοηθά την Ουκρανία αποκλειστικά από ευγενές πνεύμα ή ότι σπαταλά τα δολάρια των φόρων των Αμερικανών πολιτών – όλα αυτά έχουν υποστεί ένα εξαιρετικό «ζύγισμα» από τον «θείο Σαμ». Η Ουκρανία αποτελεί το καλύτερο «εργαλείο» το οποίο θα μπορούσαν να έχουν οι ΗΠΑ για να χτυπήσουν και να βαλτώσουν τον ρωσικό στρατό ώστε να μην μπορεί να επιδιώξει επιθετική δράση οπουδήποτε αλλού στον κόσμο και, ίσως, για να οδηγήσουν τον Πούτιν σε μια ήττα από την οποία δεν θα μπορεί να συνέλθει σύντομα.

«Πληρώνουμε μια άλλη χώρα για να πολεμά σε έναν φρικτό πόλεμο στο δικό της έδαφος, ώστε να μην χρειαστεί να πολεμήσουμε έναν χειρότερο πόλεμο στο έδαφος ενός συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ», είπε στον Χολ Μπραντς του Bloomberg ο Φρέντερικ Κάγκαν από το American Enterprise Institute. «Ακούγεται μάλλον ψυχρό όταν τίθεται με αυτόν τον τρόπο, δεν νομίζεις;».

Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία έχουν μια κλασική σχέση προστάτη – προστατευόμενου. Αυτές οι σχέσεις είναι πάντα τεταμένες γιατί τα μέρη έχουν διαφορετικά επίπεδα εξουσίας και διαφορετικά εθνικά συμφέροντα, ακόμη και όταν μοιράζονται έναν κοινό εχθρό. Όσο πιο κοντά πλησιάζει η Ουκρανία στη νίκη σε αυτόν τον πόλεμο, τόσο περισσότερο αυτές οι διαφορές μπορεί να αρχίσουν να διαφαίνονται, εκτιμά το Bloomberg.

Η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει υπάρξει ξεκάθαρη ως προς τους στόχους της: απελευθέρωση όλου του ουκρανικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και των άλλων περιοχών τις οποίες κατέλαβε η Μόσχα το 2014, καθώς και αποζημιώσεις και δίωξη Ρώσων εγκληματιών πολέμου. Με κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο εδάφους το οποίο ανακτά η Ουκρανία, η πεποίθησή της ότι μπορεί να εξασφαλίσει τους παραπάνω στόχους αυξάνεται, σημειώνει το Bloomberg.

Δίκιο από ηθικής άποψης

Υπάρχει μεγάλο δίκιο από ηθικής άποψης σε αυτές τις απαιτήσεις και, σε έναν ιδανικό κόσμο, η Ουάσινγκτον σίγουρα θα τις υποστήριζε. Όμως, ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε συνετά να εκφράσει δημόσια διαφωνία για τους πολεμικούς στόχους της Ουκρανίας όταν η επιβίωση της χώρας ήταν εξαιρετικά αμφίβολη, διστάζει ταυτόχρονα να υιοθετήσει τους πολεμικούς στόχους του Κιέβου ως δικούς της.

Η ομάδα του Μπάιντεν πιθανόν να ανησυχεί ότι εάν η Ουκρανία τραβήξει το σκοινί πολύ μακριά και υπερεκταθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει τον πόλεμο σε ένα δαπανηρό αδιέξοδο, το οποίο θα κατανάλωνε αέναα τους πόρους των ΗΠΑ, τη στιγμή που αυξάνεται ο κίνδυνος σύγκρουσης της Ουάσινγκτον με την Κίνα. Ή ίσως ο Πούτιν να κλιμάκωνε ριζικά τη σύγκρουση, χρησιμοποιώντας ακόμη και τακτικά πυρηνικά όπλα για να αποφύγει την κατάρρευση του στρατού του και την απώλεια της Κριμαίας, για την οποία ισχυρίζεται (παράνομα) ότι αποτελεί ρωσικό έδαφος, τονίζει το Bloomberg.

Οι πόλεμοι ενάντια σε φαινομενικά σχεδόν ηττημένους εχθρούς μπορούν να έχουν άσχημη εξέλιξη, όπως έμαθε η Αμερική όταν προσπάθησε να απελευθερώσει ολόκληρη την Κορεατική Χερσόνησο στα τέλη του 1950, αλλά βρέθηκε τελικά εν μέσω μιας μεγαλύτερης, πιο επικίνδυνης σύγκρουσης εκεί, με τη συμμετοχή της Κίνας. Χωρίς αμφιβολία η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει προσεκτικά ποιοι στόχοι του πολέμου των Ουκρανών είναι επιθυμητοί από την ίδια και ποιων στόχων η επίτευξη είναι πραγματικά απαραίτητη.

Οι αποδεκτοί στόχοι

Μια Ουκρανία πολιτικά ανεξάρτητη, οικονομικά βιώσιμη και στρατιωτικά υπερασπίσιμη είναι σίγουρα ένας από αυτούς. Το ίδιο είναι κι ένα αποτέλεσμα το οποίο να αφήνει τον Πούτιν τόσο «πληγωμένο» και στερημένο από νέα κέρδη που κανένας λογικός παρατηρητής να μην μπορεί να θεωρήσει ότι η επιθετικότητά του ανταμείφθηκε.

Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνουν την απώθηση της Ρωσίας πίσω στα εδαφικά όρια της 24ης Φεβρουαρίου 2022, αν όχι και πιο πίσω. Ωστόσο, μπορεί, κατά την άποψη του Μπάιντεν, να μην απαιτείται η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία ή μια δίκη του Πούτιν και των υποστηρικτών του.

Μια συζήτηση για τον τερματισμό του πολέμου δεν είναι άμεσα επικείμενη αφού θα χρειαστούν περαιτέρω επιθέσεις για να εκδιωχθεί τη Ρωσία από τη γη που έχει καταλάβει από τον Φεβρουάριο. Ο Ζελένσκι μπορεί τελικά να αποδειχθεί πρόθυμος να ανταλλάξει ορισμένες απαιτήσεις του προκειμένου να εξασφαλίσει άλλες. Ή ίσως να υπάρξει μια ρωσική στρατιωτική κατάρρευση την οποία ο Πούτιν θα αποδεχθεί πειθήνια.

Δύσκολες συνομιλίες

Ωστόσο, εάν εξαιρέσουμε αυτό το καλύτερο πιθανό αποτέλεσμα, τους επόμενους μήνες μπορεί να υπάρξουν μερικές δύσκολες συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας σχετικά με το πόσα θα πρέπει να αναζητήσει το Κίεβο σε μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Μόσχα – και κάποια εσωτερική «αναζήτηση» στην Ουάσινγκτον για το κατά πόσο θα προσπαθήσει να συγκρατήσει τον Ζελένσκι αν πιέσει για περισσότερα κέρδη από εκείνα τα οποία θεωρεί συνετά ο Μπάιντεν.

Το Bloomberg θυμίζει ότι δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ένας σύμμαχος των ΗΠΑ θα κατέληγε απογοητευμένος. Ο πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ υποχρέωσε τελικά τον Σίνγκμαν Ρι της Νότιας Κορέας να αποδεχθεί μια συμβιβαστική ειρήνη και μια διαιρεμένη χερσόνησο.

Το 1990, η Ουάσιγκτον ουσιαστικά ανάγκασε τους Κόντρας της Νικαράγουας να συνάψουν ειρηνευτική συμφωνία η οποία προέβλεπε τον αφοπλισμό τους, μολονότι οι εχθροί τους, Σαντινίστας, θα διατηρούσαν τον έλεγχο της κυβέρνησης και του στρατού της χώρας.

Σήμερα, τονίζει το Bloomberg, η Ουκρανία δίνει τη μάχη του ελεύθερου κόσμου ενάντια στη Μόσχα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα λάβει όλα όσα της αξίζουν, προειδοποιεί το άρθρο του Bloomberg.

Must in

Τις ακριβότερες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή έχει η Ελλάδα

Πληρώνουμε τουλάχιστον δυο φορές ακριβότερα τις 10 παθήσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία σε σχέση με χώρες της περιοχής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024