Πούτιν: Το 25% των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθεί σε ρούβλια
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν
Σε συμφωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισορροπώντας ανάμεσα σε δυτικές κυρώσεις και την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι το 25% των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθεί σε ρούβλια και ότι σύντομα οι δύο χώρες θα θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία τους.
Διαβάστε επίσης: Γιατί ο κινέζος πρόεδρος Σι απέφυγε να παραστεί σε δείπνο με τον Πούτιν – Η επίσημη δικαιολογία
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν, ενώ είχαν προηγηθεί σημαντικά τετ α τετ του ρώσου προέδρου με τους ηγέτες της Ινδίας και της Κίνας.
Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, στην ατζέντα των δύο ανδρών βρέθηκε η συμφωνία για τα σιτηρά που εξάγονται μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι χθες μπήκαν οι υπογραφές για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου της Τουρκίας.
Στενότεροι δεσμοί
Νωρίτερα, σε ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείτο τούρκους αξιωματούχους, αναφερόταν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας επιδιώκει ακόμη στενότερους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, καθώς προσπαθεί να σταθεροποιήσει την προβληματική τουρκική οικονομία ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.
Μεταξύ των στόχων του είναι οι εκπτώσεις στις τιμές και οι πληρωμές σε τουρκική λίρα για τις εισαγωγές ενέργειας, δήλωσαν αρκετοί Τούρκοι αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δεδομένου ότι συζητούσαν ευαίσθητες πληροφορίες.
Ο «λογαριασμός» της Τουρκίας για το φυσικό αέριο πρόκειται να ξεπεράσει φέτος τα 50 δισ. δολάρια και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της χώρας.
Κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Βλ. Πούτιν, αναφερόταν ότι ο Ερντογάν θα επιδίωκε έκπτωση 25% για το φυσικό αέριο και συμφωνία η Τουρκία να πληρώνει μέρος του λογαριασμού της σε λίρες.
Η Τουρκία αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 47 δισ. δολαρίων στο τέλος του τρέχοντος έτους και η κακή απόδοση της λίρας καθιστά πιο δαπανηρή την κάλυψη του χρέους. Η άνοδος των παγκόσμιων τιμών ενέργειας έχει φέρει και ένα πρόσθετο βάρος.
Οποιαδήποτε βοήθεια για τη στήριξη της οικονομίας θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ώθηση στον Ερντογάν, τα ποσοστά του οποίου στις δημοσκοπήσεις κυμαίνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς ο πληθωρισμός ξεπερνά με ταχύτητα το 80% λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.
Αξίζει να σημειωθεί πως, παρότι σε προηγούμενη φάση ο Ερντογάν ήρθε σε ρήξη με τους υποστηρικτές μιας καθαρά ευρασιατικής εξωτερικής πολιτικής -που θα σήμαινε μια συνολικότερη ρήξη με τη Δύση και στροφή προς αναβαθμισμένες σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα σε όλα τα επίπεδα- εντούτοις ποτέ η τουρκική κυβέρνηση δεν σταμάτησε να ενδιαφέρεται για τη δυναμική μιας ευρασιατικής ολοκλήρωσης.
Και ο σημαντικότερος τέτοιος οργανισμός, που συνδυάζει την οικονομική με την πολιτική διάσταση είναι ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, με μέλη την Κίνα, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, τη Ρωσία, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, την Ινδία και το Πακιστάν. Η επόμενη χώρα που αναμένεται να ενταχθεί πλήρως είναι το Ιράν, που έχει γίνει δεκτό, υπέγραψε το σχετικό μνημόνιο υποχρεώσεων και αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία εισδοχής τον Απρίλιο.
Η Τουρκία επιδιώκει χρόνια τώρα τη συνεργασία και με αυτή τη διεργασία. Άλλωστε, έχει από το 2012 το καθεστώς του «εταίρου διαλόγου». Όμως, αυτή είναι η πρώτη φορά που παρευρέθηκε και ο Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής.
Μάλιστα, ενδεικτικό του τουρκικού ενδιαφέροντος και το γεγονός ότι ο Ερντογάν πήγε στο Ουζμπεκιστάν συνοδευόμενος και από τους υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Οικονομικών, Άμυνας, τον επικεφαλής της ΜΙΤ και άλλα στελέχη της προεδρίας.
- Κακοκαιρία Μπερτ: Τρομακτικές εικόνες στη Βρετανία – Πλημμύρες στην Ουαλία
- LIVE: Ίπσουιτς – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- LIVE: Ελλάδα – Μεγάλη Βρετανία
- Σαουθάμπτον – Λίβερπουλ 2-3: Ανατροπή και στο +8!
- Χαβιέ Μπαρδέμ: «Δεν ήθελα να συναντήσω τους δολοφόνους Μενέντεζ»
- Ο «θαυμασμός» της Μέρκελ για τον Τσίπρα – Τι γράφει για τους Έλληνες πρώην πρωθυπουργούς στα απομνημονεύματά της