Ο ΟΤ στη ΔΕΘ – Φαραντούρης: Λάθος ο τρόπος που έγινε η απολιγνιτοποίηση
Ο κ. Φαραντούρης, μιλώντας στο ΟΤ FORUM, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, στις τιμές ενέργειας και τις κρατικές ενισχύσεις καθώς επίσης και για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Στο ΟΤ FORUM, που διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, πρώτος καλεσμένος ήταν ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας, κ. Νικόλαος Φαραντούρης.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Φαραντούρης τόνισε «χαίρομαι να ασχολούμαι με τα ενεργειακά γιατί είναι ένας χώρος με δυναμική» ενώ αναφερόμενος στο θέμα της απολιγνιτοποίησης σημείωσε ότι «αν δεν την γινόταν η βίαιη απολιγνιτοποίηση του 2019 θα είχαμε 20% επιπλέον στην (παραγωγή) ενέργειά μας».
- Διαβάστε επίσης: Ο ΟΤ στη ΔΕΘ – Σπυράκη: Πιθανές ρυθμίσεις στον χρόνο εργασίας για εξοικονόμηση ενέργειας
Απολιγνιτοποίηση
«Το θέμα» είπε «είναι πώς την οραματίζεσαι την απολιγνιτοποίηση και πώς τη σχεδιάζεις» τονίζοντας ότι το σωστό είναι να γίνεται απόσυρση μονάδων και παράλληλα να γίνεται προώθηση νέων τεχνολογιών. Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Φαραντούρη, «εμείς το 2019 απλά πατήσαμε το κουμπί και προχωρήσαμε σε αντικατάσταση του λιγνίτη».
«Δεν είναι έξυπνο να αντικαταστήσεις ένα καύσιμο όπως ο λιγνίτης από ένα εισαγόμενο όπως είναι το φυσικό αέριο», κατέληξε ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας. «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου: Βλέπω ότι έχουμε βάλει όλα μας τα αβγά στο καλάθι του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το οποίο είναι εισαγόμενο…», είπε χαρακτηριστικά.
Η πρόταση του κ. Φαραντούρη είναι να ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία των εργοστασίων λιγνίτη και η απολιγνιτοποίηση να γίνει σταδιακά, με επίλυση νομικών εκκρεμοτήτων και με τις αλλαγές να γίνονται σε συνεννόηση με την κοινωνία, όχι με την κοινωνία απέναντι. «Μια μεταρρύθμιση με την κοινωνία απέναντι δεν πρόκειται να πετύχει ποτέ», είπε.
Ανέφερε μάλιστα σαν παράδειγμα την περιοχή της Δυτικής Μακεδονία, η οποία ζει από τον λιγνίτη και στην οποία η «άμεση απόλιγνιτοποίηση έφερε κραδασμούς και κοινωνική αναταραχή».
Αναφερόμενος συνολικά στο θέμα των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ενέργειας είπε ότι είναι «καλοδεχούμενη κάθε μεταρρύθμιση», αλλά σημείωσε ότι τα βήματα που έχουν γίνει δείχνουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση. Το φυσικό αέριο να είναι μέσο μετάβασης, τόνισε, ενώ δήλωσε εμφατικά «να μην είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο».
Ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων
«Θα ήθελα οι άνθρωποι που διαχειρίζονται την ενέργεια να είναι πιο οξυδερκείς», είπε ο κ. Φαραντούρης ενώ θα πρέπει να βλέπουμε μακριά, να υπάρχει μια μακρόπνοη στρατηγική και όχι απλά επικοινωνιακή διαχείριση.
Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην κοινή ενεργειακή πολιτική είπε «είμαι πάρα πολύ σκεπτικός με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ενώ τόνισε ότι ξαφνικά ανακαλύφθηκαν τα προβλήματα ενώ υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν και εσωτερικές έριδες στην ΕΕ ενώ και οι ηγεσίες αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων. «Η ΕΕ έχει αποτύχει να αποτρέψει έναν πόλεμο στη γειτονιά της», κατέληξε.
Τιμές ενέργειας και κρατικές ενισχύσεις
Σχετικά με το θέμα των τιμών ενέργειας και των κρατικών ενισχύσεων ο κ. Φαραντούρης αναρωτήθηκε καταρχήν «λειτουργούν οι λύσεις που επιλέχθηκαν;» για να συμπληρώσει ότι «η κυβερνητική επιλογή στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης ήταν επιδοματικού χαρακτήρα πολιτική» καταλήγοντας ότι «αυτή η πολιτική έχει δείξει ότι δεν αποδίδει». Τόνισε παράλληλα ότι θα έπρεπε να επιλεγεί μία πολιτική που θα περιλαμβάνει ένα μίγμα μέτρων με ρυθμίσεις της αγοράς.
«Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προειδοποιήσει από την περσινή ΔΕΘ για το τσουνάμι που έρχεται», είπε ο κ. Φαραντούρης ενώ υπενθύμισε ότι «είχαμε προτείνει από πέρσι μέτρα για την ενέργεια, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε σε εθνικό επίπεδο».
Ρήτρα αναπροσαρμογής
Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας είπε ότι η λογική της δεν προστατεύει τον καταναλωτή, ειδικά από τη στιγμή που το κύριο βάρος μεταφέρεται στον καταναλωτή. «Είναι μια αλυσίδα που ο τελευταίος κρίκος φορτώνεται όλα τα βάρη», είπε χαρακτηριστικά.
Για την θέση του Σύριζα επί τους θέματος είπε ότι «ζητήσαμε διαφανείς χρεώσεις» και ζητάμε αναλογική κατανομή των βαρών. «Ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίζει που ζήτησε διαφάνεια στην ρήτρα αναπροσαρμογής ή η ΝΔ που ανακοίνωσε κατάργηση και τον επόμενο μήνα είχαμε αύξηση 70%;», αναρωτήθηκε ο κ. Φαραντούρης.
«Δεν μου αρέσει να γίνομαι τρομολάγνος, αλλά καλύτερα να είμαστε χρήσιμοι παρά ευχάριστοι», τόνισε ο Νικόλαος Φαραντούρης για να συμπληρώσει ότι «το τι τους περιμένει τους καταναλωτές θα το δουν το επόμενο διάστημα». Σημείωσε ότι ήταν όψιμη η παρέμβαση της κυβέρνησης, καθώς έχει αφήσει τεράστια περιθώρια κέρδους στις εταιρείες. Ουσιαστικά δηλαδή συνεχίζονται τα υπέρ-κέρδη, είπε.
Τέλος, ο κ. Φαραντούρης διαφώνησε με το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ που εφαρμόστηκε ισχυριζόμενος ότι η εταιρεία «δεν θα είχε καταρρεύσει» και τονίζονται ότι η «ΔΕΗ έχει περάσει από πολλά κύματα και παραμένει ένας σταθερός πυλώνας σταθερότητας της χώρας μας».
Μάλιστα, διαφώνησε με το γεγονός ότι η ΡΑΕ ανάγκασε τη ΔΕΗ για την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής του 2021. «Η ΔΕΗ το 2021 ενεργοποίησε μια ρήτρα αναπροσαρμογής 400%», κατέληξε ο κ. Φαραντούρης.
- Η επιστροφή της Μέγκαν Μαρκλ στο Instagram δεν είναι αθώα – Πως εξηγούν οι ειδικοί την κίνησή της
- ΗΣΑΠ: Άνοιξαν εν κινήσει όλες οι πόρτες του συρμού και άλλο τρένο έβγαζε καπνούς – Τι καταγγέλλει το σωματείο
- Οι γυναίκες του Αφγανιστάν τολμούν να ονειρευτούν μία ζωή χωρίς Ταλιμπάν το 2025
- Τέλος ο Έντερ από τον Ατρόμητο – Συνεχίζει στον Αστέρα Τρίπολης
- Τρεις νεκροί και τουλάχιστον 20 τραυματίες από έκρηξη πρωτοχρονιάτικων πυροτεχνημάτων στη Χαβάη
- Λίγα ρούχα, πολλές φωτογραφίες: Κάνιε Γουέστ και Μπιάνκα Σενσόρι υποδέχθηκαν το 2025 χωρίς να κάνουν τίποτα νέο