Ο ΟΤ στη ΔΕΘ – Φιλιππίδης (ΕΣΘ): Το επιχειρείν στην Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη στενωπό
«Είναι παγκόσμιο φαινόμενο οι μικρομεσαίοι να μένουν χωρίς ρευστότητα, χωρίς πρόσβαση στις τράπεζες».
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Τη δυσαρέσκεια του κόσμου της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για τις οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, επανέλαβε ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο OT Forum που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.
«Δεν ακούσαμε ούτε μία φορά τη λέξη έμπορος ή μικρομεσαίος στην ομιλία του πρωθυπουργού, παρά μόνο όταν αναφέρθηκε στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος… όμως κι αυτό είναι δώρο άδωρο όταν προϋποθέτει τη μετατροπή μιας 4ωρης σύμβασης σε πλήρους απασχόλησης ή μια νέα πρόσληψη», σημείωσε ο κ. Φιλιππίδης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το επιχειρείν στην Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη στενωπό, έχουν περάσει τρεις διαδοχικές κρίσεις, την κρίση χρέους, την πανδημία και τώρα την ενεργειακή κρίση», ενώ τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τα προβλήματα του εμπορίου….. πώς να προσλάβουν έναν εργαζόμενο, όταν πολλοί από τους μικρομεσαίους σπεύδουν να κάνουν ρύθμιση οφειλών σε παρόχους ενέργειας…»
Αποκλεισμένοι από τη ρευστότητα
Σε ερώτηση του ΟΤ για το ποια αιτήματα θα περίμεναν να εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο κ. Φιλιππίδης είπε χαρακτηριστικά: «Από όσα δώσαμε με το υπόμνημά μας, δεν περιμέναμε να υιοθετηθούν και τα 20 αιτήματα, αλλά έστω κάποια από αυτά». Όπως είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, «είναι παγκόσμιο φαινόμενο οι μικρομεσαίοι να μένουν χωρίς ρευστότητα, χωρίς πρόσβαση στις τράπεζες».
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση μετά την πανδημία έχει δώσει συνολικά 40 και πλέον δις. ευρώ στην κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς, το γεγονός ότι αυτό το ποσό διαμοιράστηκε π.χ. μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε όσους τελικά δεν το είχαν ανάγκη (π.χ. είχαν αποκλειστεί όσες εταιρείες είχαν οφειλές κι επομένως αυτές είχαν ανάγκη ρευστότητας), εξηγεί γιατί δε σώθηκε ο επιχειρηματικός κόσμος και ακόμα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Δύσκολες ώρες για την αγορά
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η αγορά βιώνουν πολύ δύσκολες ώρες, επισήμανε ο κ. Φιλιππίδης ο οποίος εκτίμησε πώς «κάθε χρόνια πάμε και χειρότερα». «Ο καταναλωτής δεν έχει χρήματα, τα παίρνουν πρώτα τα σούπερ μάρκετ, οι πάροχοι ενέργειας, η αγορά καυσίμων…»
Όσον αφορά το θέμα της αύξησης του τζίρου που καταγράφεται στο εμπόριο, ο κ. Φιλιππίδης εξήγησε ότι αυτό δεν αντανακλά την πραγματική εικόνα της αγοράς. Για παράδειγμα, η αύξηση κατά 40% των τιμών στα σούπερ μάρκετ εξηγεί το πώς προκύπτει αυτή η αύξηση τζίρου, ενώ παρατήρησε ότι είναι λάθος να βλέπει κανείς μόνο τον συνολικό τζίρο ή γενικώς την αύξηση των καταθέσεων, «δεν μπορείς να βάζεις μαζί έναν βαθύπλουτο και έναν πένητα και μετά να βγάζεις τον μέσο όρο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Δίνοντας μια γεύση της εικόνας της τοπικής αγοράς της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΕΣΘ τόνισε ότι ακόμα και στον πιο ακριβό δρόμο της πόλης, την Τσιμισκή, υπάρχουν πολλά κλειστά καταστήματα.
Τέλος στα αξιοσημείωτα που ανέφερε ο κ. Φιλιππίδης έιναι και η ανερχόμενη τάση, πολλά μικρά καταστήματα που πλέον παραμένουν ανοίκιαστα, να αγοράζονται από επενδυτές οι οποίοι στη συνέχεια τα μετασκευάζουν και τα μετατρέπουν σε κατοικίες προς ενοικίαση μέσω Airbnb.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις