Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γκουεντολίν Μίλντο Χολ: Η γυναίκα που βοήθησε τους σκλάβους να βρουν τις ρίζες τους

Γκουεντολίν Μίλντο Χολ: Η γυναίκα που βοήθησε τους σκλάβους να βρουν τις ρίζες τους

Η ιστορικός που δημιούργησε μια βάση δεδομένων για πάνω από 100.000 σκλαβωμένους ανθρώπους στη Λουιζιάνα.

Η ιστορικός που δημιούργησε μια βάση δεδομένων για πάνω από 100.000 σκλαβωμένους ανθρώπους στη Λουιζιάνα.

«Η βάση δεδομένων έχει βοηθήσει χιλιάδες Αφροαμερικανούς να βρουν προγόνους, να συνδέσουν οικογένειες και να εντοπίσουν πολιτιστικές ρίζες» δήλωσε η Whitney Plantation, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση της οποίας η αποστολή είναι να εκπαιδεύσει το κοινό σχετικά με την ιστορία της δουλείας στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γκουεντολίν Μίλντο Χολ, η γυναίκα που δημιούργησε μια βάση δεδομένων για περισσότερους από 100.000 σκλάβους στη Λουιζιάνα, πέθανε σε ηλικία 93 ετών στις 29 Αυγούστου. Γεννημένη στις 17 Ιουνίου του 1929, η βάση δεδομένων των σκλάβων της Λουιζιάνα περιέχει 107.000 καταχωρήσεις ανθρώπων που ήταν σκλάβοι στην πολιτεία μεταξύ 1719 και 1820.

Το Hall’s Louisiana Slave Database πoυ ίδρυσε η Χολ κατάφερε να ταυτοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους μέσω καταλόγων φυτειών, ποινικών υποθέσεων και εγγράφων όπως διαθήκες, γαμήλια συμβόλαια, μισθώσεις και πιστοποιητικά θανάτου.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Whitney Plantation ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook: «Η βάση δεδομένων έχει βοηθήσει χιλιάδες Αφροαμερικανούς να βρουν προγόνους, να συνδέσουν οικογένειες και να εντοπίσουν πολιτιστικές ρίζες». Η Χολ ήταν επίσης γνωστή για τη συγγραφική της δραστηριότητα, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως σε μυθιστορήματα σχετικά με την αφροκρεολική και την αφροαμερικανική κουλτούρα.

Η Χολ απεβίωσε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και υποτροπή του καρκίνου του μαστού στο σπίτι του γιου της, Χέιγουντ, στο Γκουαναχουάτο του Μεξικού, σύμφωνα με τους New York Times. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκής της καριέρας στο Πανεπιστήμιο Rutgers, όπου δίδασκε ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Είχε έντονη δράση στα νιάτα της ως ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα. Δεν είχε πραγματικά αντίκτυπο στην αποικιακή και αφροαμερικανική ιστορία μέχρι τη συνταξιοδότησή της.

Πριν από τη βάση δεδομένων του ιδρύματος Hall, οι περισσότεροι ιστορικοί πίστευαν ότι υπήρχαν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τους Αφρικανούς που κρατούνταν ως σκλάβοι κατά την αποικιακή εποχή και κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα- η προέλευσή τους, ακόμη και πολλά από τα ονόματά τους, θεωρούνταν ξεχασμένα.

Ωστόσο, η Χολ απέδειξε το αντίθετο. Ανέλαβε να βρει όχι μόνο ονόματα, αλλά και λεπτομέρειες όπως δεξιότητες και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των υπόδουλων Αφρικανών που μεταφέρθηκαν στη Λουιζιάνα τον 18ο αιώνα στα κακοδιατηρημένα σκονισμένα αρχεία ενός αγροτικού δικαστηρίου στη νότια Λουιζιάνα. Χρειάστηκαν επτά χρόνια για να ολοκληρώσει την ιστορική βάση δεδομένων, αφού ξεκίνησε το 1993 όχι μόνο από αρχεία στη Λουιζιάνα αλλά και από κυβερνητικές βιβλιοθήκες στη Μαδρίτη και το Παρίσι. Είπε στους New York Times το 2000: «Ελπίζω ότι αυτή η βάση δεδομένων θα βοηθήσει να εξομαλυνθεί ο δρόμος για άλλους ώστε να γίνουν οι Αφρικανοί ανθρώπινα όντα».

«Κάποια μέρα, οι άνθρωποι θα θέτουν σε αυτή τη βάση δεδομένων ερωτήσεις που δεν μπορώ καν να φανταστώ αυτή τη στιγμή».

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Χολ εκτός από τη βάση δεδομένων είναι το βιβλίο με τίτλο «Αφρικανοί στην αποικιακή Λουιζιάνα». Το βιβλίο μιλάει για την ανάπτυξη της αφροκρεολικής κουλτούρας στην περιοχή κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα. Σύμφωνα με τον συνταξιούχο καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Tουλέιν Λόρενς Πάουελ, το βιβλίο είναι «απαραίτητο», διότι καταδεικνύει τόσο τις αφρικανικές εθνοτικές ομάδες από τις οποίες προέρχονταν οι σκλάβοι όσο και τις μεθόδους με τις οποίες προσαρμόστηκαν στο νέο τους περιβάλλον.

Ο Powell δήλωσε: «Δεν μπορείτε να γράψετε την ιστορία της Λουιζιάνα ή του Νότου χωρίς αναφορά σε αυτό το βιβλίο και τα μονοπάτια που χάραξε. Δείχνει πώς οι σκλάβοι συνυπήρχαν και δημιούργησαν έναν πολιτισμό πέρα από τα γλωσσικά εμπόδια. Είναι μια ιστορία εκτοπισμένων ανθρώπων κάτω από αρκετά εξαντλητικές συνθήκες καθώς και πόσο ουσιαστικοί ήταν για τη δημιουργία της Νέας Ορλεάνης».

Ο Nεντ Σουμπλέτ, μακροχρόνιος φίλος της Χολ, δήλωσε ότι η καταγραφή της καταπίεσης της δουλείας ήταν «το κινητήριο πάθος της ζωής της Γκουεντολίν». Η Χολ έγραψε στον πρόλογο των απομνημονευμάτων της του 2021 με τίτλο «Haunted by Slavery: A Southern White Woman in the Freedom Struggle» (Στοιχειωμένη από τη δουλεία: Λευκή γυναίκα του Νότου στον αγώνα για την ελευθερία), ότι ήθελε η υποτροφία της να προβάλλει «την ιστορία των καταπιεσμένων, απ’ όπου κι αν προέρχονται, όχι μόνο ως θύματα, αλλά ως ανθρώπους που βρίσκονται σε μια συνεχή κατάσταση αγώνα και δημιουργίας».

Η αίθουσα Alles Gwendolyn Mildo Hall στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Whitney Plantation, η οποία δημιουργήθηκε προς τιμήν της, έχει δύο τοίχους σε σχήμα Γ που φέρουν τα ονόματα 107.000 ανθρώπων που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων της. Ο Ιμπραίμα Σικ, διευθυντής ερευνών στο Whitney Plantation, δήλωσε ότι η τέφρα της θα τοποθετηθεί επίσης στην αίθουσα προς τιμήν του έργου και της προσφοράς της.

Must in

LIVE: Ολυμπιακός – Μαρούσι

Παρακολουθήστε live στις 14:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Μαρούσι για την 11η αγωνιστική της Stoiximan GBL. Τηλεοπτική κάλυψη από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο