Βδομάδα τη βδομάδα θα βγάλουμε τον χειμώνα
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση γνωρίζει ότι κάποια στιγμή ενδέχεται να βρεθεί στη δύσκολη θέση να επιλέξει.
Ακριβώς την ώρα που η πρόεδρος της Κομισιόν απηύθυνε την περασμένη Τετάρτη την ομιλία της προς τους ευρωπαϊκούς λαούς, ανακοινώνοντας τις προτάσεις της για την ενέργεια, το ελληνικό μίγμα παραγωγής ηλεκτρικής έδειχνε πόσο απροετοίμαστοι είμαστε για μια ζωή χωρίς φυσικό αέριο.
Σε κανονική ευάερη και ευήλια μέρα του Σεπτεμβρίου, το 70% της ενέργειας που παράγονταν είχε ως βασικό καύσιμο το φυσικό αέριο. Ο λιγνίτης ακολουθούσε με 12%, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με 10% και τα στεγνά από νερά υδροηλεκτρικά ακολουθούσαν με μόλις 8%.
Με αυτά τα δεδομένα δεν ξέρω αν γίνεται αντιληπτό, αλλά δεν πάμε πουθενά. Για την ώρα δεν δείχνει να υπάρχει σε εξέλιξη καμία προσαρμογή. Ας ελπίσουμε να υπάρχει πράγματι τουλάχιστον κάποια προετοιμασία για τη «μαύρη» εκείνη ώρα που ο Πούτιν θα αποφασίσει ότι μετά τους αγωγούς Nord Stream 1 και Γιαμάλ, ήρθε η ώρα να κλείσει και τον δικό μας αγωγό που φέρνει αέριο στην Ελλάδα, τον Turk Stream.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμας το είπε ξεκάθαρα, ότι σε περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου θα παρακολουθούμε με αγωνία την άφιξη κάθε πλοίου που μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο και αναμένεται στη Ρεβυθούσα. Ο σχεδιασμός και η επάρκεια θα πηγαίνει βδομάδα τη βδομάδα.
Από όσο γνωρίζουμε, ο σχεδιασμός προβλέπει και τον διπλασιασμό της χρήσης λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα. Τουλάχιστον σε διπλάσιο επίπεδο από ό,τι τώρα. Από παραγωγή ρεύματος ισχύος 5 τεραβατώρες, θα ανέβει σε 10 τεραβατώρες. Και πάλι όμως θα φτάσει να καλύπτει περίπου το 25% των αναγκών σε ρεύμα.
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό λείπουν σημαντικές ποσότητες, ακόμα και στην υπόθεση πως πράγματι κάποιες μονάδες φυσικού αερίου θα λειτουργούν με ντίζελ και οι υπόλοιπες θα καλύπτουν τις ανάγκες τους με τις εναπομείνασες ποσότητες υγροποιημένου αερίου και του αερίου που μεταφέρει ο TAP από το Αζερμπαϊτζάν. Η εναλλακτική των ΑΠΕ δείχνει αδύναμη στην παρούσα φάση να επηρεάσει τις αποφάσεις, εξαιτίας της έλλειψης αποθήκευσης ενέργειας. Αν δεν συμμετέχουν με υψηλά ποσοστά στο ενεργειακό μίγμα στις αρχές του φθινοπώρου θα το κάνουν μέσα στο καταχείμωνο; Δύσκολο.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση γνωρίζει ότι κάποια στιγμή ενδέχεται να βρεθεί στη δύσκολη θέση να επιλέξει. Θα συνεχίσει κανονικά τη ροή προς τα νοικοκυριά πελάτες του φυσικού αερίου ή θα την ανακατευθύνει προς την ηλεκτροπαραγωγή, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια ρεύματος;
Από τα συμφραζόμενα καταλάβαμε από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι μοιραία προσπαθεί να μην έρθει σε αυτή τη θέση. Να μη χρειαστεί να επιλέξει. Εξού και τα νοικοκυριά προετοιμάζονται σε κεντρικό επίπεδο είτε για τη μετακίνησή τους σε άλλη τεχνολογία θέρμανσης είτε ότι θα κληθούν παρά τις επιδοτήσεις να πληρώσουν ακριβά την προτίμησή τους στο εν λόγω καύσιμο.
Ακόμα και αν καταφέρει με πίσω από το θέμα της επάρκειας και προφανώς της τιμής της ενέργειας, υπάρχει και ένα τεράστιο θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, αυτό των επιπτώσεων του «παραγκωνισμού» του φυσικού αερίου στους 3.000 εργαζόμενους του κλάδου.
Σύνθετα προβλήματα σε δύσκολους καιρούς. Αλλά από ό,τι φαίνεται έτσι θα ξεχειμωνιάσουμε..
- Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη
- Εγωκεντρικοί, εγωπαθείς και νάρκισσοι γύρω μας: Πώς τους διαχειριζόμαστε;
- LIVE: Ρόμα – Πάρμα
- Γάζα: 28 Παλαιστίνιοι νεκροί από επιθέσεις του Ισραήλ – Οι οκτώ σε σχολείο
- Σαμάτα: «Μπορώ να πεθάνω στο γήπεδο για την αγάπη του κόσμου»
- «Οι νέοι ηγέτες της Συρίας θα εκδιώξουν τις κουρδικές δυνάμεις», λέει η Τουρκία