Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Δεν έχουμε σχέδιο Σοβιετικής Ένωσης – Τι είπε για τις κρατικοποίησεις

Τσίπρας: Δεν έχουμε σχέδιο Σοβιετικής Ένωσης – Τι είπε για τις κρατικοποίησεις

Στην Ευρώπη γίνανε σοβιετικοί που κρατικοποιούν εταιρείες ενέργειας διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Τι είπε για το χρέος και τη φυγή επενδυτών

Στο θέμα των κρατικοποιήσεων αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ τονίζοντας ότι ο ενεργειακός πληθωρισμός οδηγεί στην πληρωμή του ρεύματος με δύο μισθούς.

Σκανδαλώδης διαδικασία

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε σκανδαλώδη τη διαδικασία με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεθόδευσε την απώλεια του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΔΕΗ κάνοντας λόγο όχι μόνο για πολιτικό λάθος αλλά και για διαδικασία που χρήζει ποινικής διερεύνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η ΔΕΗ μετά την ιδιωτικοποίησή της «πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας. Αρχικά με ρήτρα αναπροσαρμογής και σήμερα επιδοτείται η αισχροκέρδεια». Πρόσθεσε δε, ότι επανηλειμένα έχει χειραγωγήσει τις μετοχές της στο χρηματιστήριο και υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ θα περάσει ξανά υπό δημόσιο έλεγχο για την κοινή ωφέλεια και όχι για να έχουν κέρδη οι μέτοχοι και τα Funds.

Δείτε τι γίνεται στην Ευρώπη

Δείτε τι γίνεται στην Ευρώπη. Προχωρούν σε ραγδαίες κρατικοποιήσεις. Το έκανε ο Μακρόν. Δείτε τι γίνεται στην Ιταλία και τη Γερμανία με τα διυλιστήρια και τις επιχειρήσεις αερίου. Γιατί στις χώρες αυτές δεν επιδοτείται η αισχροκέρδεια. Δεν υπάρχουν ταμπού ότι έχουμε τέτοια ενεργειακή κρίση. Θα μπει τέλος στο πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης όπου υπάρχει προσθεσμιακή αγορά με διμερή συμβόλαια, στην Ελλάδα το 100% της τιμής του ρεύματος περνάει από το χρηματιστήριο ενέργειας, όπου υπάρχουν συνθήκες ολιγοπωλιακές με την κυβέρνηση να κάνει τα στραβά μάτια.

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις τιμές του ρεύματος, είπε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι ότι υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσει η χώρα από την ΕΕ την παρέκκλιση από την τιμή του χρηματιστηρίου ενέργειας. Ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν το ζήτησε αυτό;

Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια στις τιμές του ρεύματος. Θα το ζητήσουμε, θα το διεκδικήσουμε και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς κατά πόσο η ΕΕ θα επέτρεπε κάτι τέτοιο.

Επενδυτές και πλιάτσικο

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα υποστήριξε ότι δεν πρόκειται μέτρα όπως η κρατικοποίηση της ΔΕΗ θα οδηγήσει σε φυγή επενδυτών υποστήριξε ότι «κανένας κρίσιμος σοβαρός επενδυτής δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα όταν μια χώρα σταματήσει το πλιάτσικο. Η οικονομία δεν έχει ανάγκη από αρπαχτές, αλλά από στρατηγικούς επενδυτές. Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και προοπτική χωρίς δικαιοσύνη;».

Πρόσθεσε δε υπό τη μορφή ερωτήματος ότι οι επενδυτές θα φύγουν και από τη Γερμανία, τη Γαλλία που κρατικοποιούνται εταιρείες ηλεκτρικές… Δεν μιλάμε για σχέδιο Σοβιετικής Ένωσης εκτός αν όλοι στην ευρώπη έχουν γίνει σοβιετικοί. […] Εμείς θα μείνουμε πίσω από τις εξελίξεις όταν σε όλη την Ευρώπη κρατικοποιούν και εμείς θα μένουμε στη νεοφιλελεύθερη λογική πως όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει;».

Το τέταρτο deal

Ως προς την λειτουργία της Εθνικής Τράπεζας ως δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι οι τράπεζες επιβιώνουν με τα δισεκατομμύρια των Ελλήνων φορολογουμένων από τις ανακεφαλαιοποιήσεις, τον αναβαλλόμενο φόρο και τις κρατικές εγγυήσεις από το πρόγραμμα Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια.

Είναι αδιανόητο -είπε ο κ. Τσίπρας- αυτός που βάζει λεφτά να μην έχει δικαίωμα και λόγο και πρόσθεσε πως εικάζω ότι ο Μητσοτάκης θέλει για να μείνει στην καρέκλα για να ολοκληρώσει ένα ακόμα deal.

Σύμφωνα με το Αλέξη Τσίπρα το πρώτο deal της κυβέρνησης ήταν η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, το δεύτερο deal η Τράπεζα Πειραιώς, το τρίτο αυτό της ΔΕΗ «και τώρα φαίνεται ότι πάμε για ένα τέταρτο» deal τόνισε αναφερόμενος στην αναζήτηση επενδυτή για την Εθνική Τράπεζα.

Μιλώντας για κρίσιμο ζήτημα για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «δεν είναι οικογενειακή περιουσία του κ. Μητσοτάκη τα χρήματα των Ελληνών φορολογουμένων για να σώσουν τις τράπεζες. Ως προς την λειτουργία της ΕΤΕ ως δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι προτάσεις και το πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερβαίνει το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει η ΕΕ.

Βατός και χαμηλός ο ορίζοντας αποπληρωμής του χρέους

Από εκεί και πέρα ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνοντας ότι τα μέτρα που εξήγγειλε είναι κοστολογημένα και «το κόστος τους είναι κατά τι μεγαλύτερο από το κόστος των μέτρων του κ. Μητσοτάκη αλλά υπάρχει διαφορετική φιλοσοφία» εκτίμησε ότι δεν θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.

Όπως σημείωσε «η χώρα έχει το κεφάλι έξω από το νερό γιατί εμείς το ρυθμίσαμε το χρέος» υπενθυμίζοντας το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ όταν «ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε πιστοληπτική γραμμή» και πρόσθεσε ότι για την επόμενη δεκαετία υπάρχει «βατός και χαμηλός ορίζοντας αποπληρωμής του χρέους». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι είναι ορατός ο κίνδυνος αύξησης του σπρεντς.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι να έχουμε το επιτόκιο στα επίπεδα του ρυθμού ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη. Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών, συμπλήρωσε.

Δύο μισθοί για να πληρώσεις το ρεύμα

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της πρότασής του για ετήσια τιμαριθμική προσαρμογή των μισθών, ειδικά σε συνθήκες ενεργειακού πληθωρισμού και ακρίβειας κατά 32% μεγαλύτερη από την Ευρώπη όταν την ίδια στιγμή έχουμε από τα  χαμηλότερα εισοδήματα σε όλη την Ευρώπη.

«Στην Ελλάδα θέλεις δύο μισθούς για να πληρώσεις το ρεύμα. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σε μια διαδικασία όπου μονίμως χαμένοι οι μισθωτοί και ο κόσμος της εργασίας» είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας μιλώντας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων όπου ο μισθός θα καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους, υπογράμμισε ότι αυτά τα μέτρα πάνε πακέτο και με άλλα μέτρα ελάφρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητα, στη μικρή και μεσαία επιχείρηση, λέγοντας ότι «με όλη αυτή τη δέσμη μέτρων μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες προστασίας για μισθωτούς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις» απαντώντας στο ερώτημα αν έχει λάβει υπόψη του τις επιπτώσεις των αυξήσεων στους μισθούς κλπ στον ιδιωτικό τομέα.

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024