Δένδιας: Οποιοσδήποτε αναθεωρητισμός θα μας βρίσκει αντίθετους
Συναντήσεις στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Τριμερή συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας και Αρμενίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν Κυπριακό, Ανατολική Μεσόγειος και η κατάσταση στην Αρμενία και συμφωνήθηκε όπως συνεχιστούν ενεργά οι επαφές στο πλαίσιο του τριμερούς σχηματισμού με στόχο να φτάσει σε νέο ποιοτικό επίπεδο και να επεκταθεί το εύρος της συνεργασίας.
Επίσης, ικανοποίηση για την άρση του εμπάργκο πωλήσεων όπλων στην Κύπρο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη διμερή συνάντηση του με τον ομόλογο του Ιωάννη Κασουλίδη, το πρωί της Δευτέρας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Διαβάστε επίσης: Βαρύ το κλίμα για τον Ερντογάν μετά τη Σύνοδο της Σαγκάης – Ποιοι τον «σφάζουν με βαμβάκι»
«Νομίζω ότι αξίζουν ευχαριστίες και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και στους Γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο», είπε. Θα ήθελα όμως να πω, σημείωσε, «ότι στην ουσία αυτό αποτελεί επιβράβευση της συνεπούς στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας όλα αυτά τα χρόνια. Της νέας αντίληψης, η οποία υπάρχει, συνολικής συμπόρευσης απέναντι σε οποιασδήποτε μορφής επιθετικότητα».
Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν, επίσης, την ανησυχία τους -όπως είπαν- για τις απειλές του Ερντογάν ότι «θα έρθει νύχτα».
Στη συνέχεια, είχαν τριμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας.
I met today with #Cyprus counterpart @IKasoulides to discuss the continuous 🇬🇷-🇨🇾 coordination & close cooperation on all current topics, in the context of my contacts on the margins of #UNGA. pic.twitter.com/MevB8eYZrT
— Nikos Dendias (@NikosDendias) September 19, 2022
«Μας ανέλυσε τι συμβαίνει στον Νότιο Καύκασο, και είχαμε την ευκαιρία να διατυπώσουμε από κοινού τη σταθερή θέση μας υπέρ της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας» ανέφερε ο κ. Δένδιας και έστειλε -χωρίς να κατονομάζει την Τουρκία- σαφές μήνυμα προς τη γείτονα.
«Οποιοσδήποτε αναθεωρητισμός, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, από οποιαδήποτε χώρα και αν ξεκινάει -και, μάλιστα, με την προσπάθεια η ενεργειακή κατάσταση να λειτουργήσει ως όπλο εις βάρος ορισμένων κρατών και να επιχειρηθούν αλλαγές επί του εδάφους- θα μας βρίσκει αντίθετους» τόνισε.
Η Ελλάδα και η Κύπρος, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, «συμπορεύονται πάντα με έναν άξονα και ένα κοινό ευαγγέλιο: την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, στα δικαιώματα ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, και, βέβαια, και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ικανοποιημένος με την άρση του εμπάργκο των όπλων στην Κύπρο, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον Αρμενικό λαό που, όπως είπε, δοκιμάζεται για ακόμη μια φορά.
- Χριστούγεννα στην Ελλάδα: Το κόστος διαμονής σε δημοφιλείς προορισμούς
- Λουτσέσκου: «Είναι μία συναρπαστική χρονιά…»
- Χάρι-Μέγκαν Μαρκλ: Περιφρόνηση και η ακραία αποτυχία που ίσως τους κοστίσει εκατομμύρια
- Συρία: Οι ερευνητές του ΟΗΕ ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου
- Αυτό είναι το λογότυπο του Κινήματος Δημοκρατίας – Το αποκάλυψε ο Κασσελάκης
- LIVE: Μόντσα – Γιουβέντους