Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Η εντυπωσιακή φωτογραφία της στιγμής

Η εντυπωσιακή φωτογραφία της στιγμής

Το μομέντουμ του ΠΑΟ είναι τόσο καλό που ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αποκλείεται να ήθελε την επικείμενη διακοπή του πρωταθλήματος

Η μακαρίτισσα η Μάρθα Καραγιάννη υπήρξε μεταξύ πολλών άλλων και μια ηρωίδα των ελληνικών ποδοσφαιρικών γηπέδων: η σχέση της με τον μεγάλο Βασίλη Κωνσταντίνου, τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, ήταν τη δεκαετία του ’70 θέμα συζήτησης ολόκληρης της χώρας. Οπως κάποτε μου είχε πει ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής της εποχής, «τον Βασίλη ως τερματοφύλακα τον παραδεχόσουνα, ως άντρα που είχε δίπλα του την Καραγιάννη τον ζήλευες». Ας είναι ελαφρύ το χώμα…

Διακοπή

Ερχεται μια πρώτη διακοπή του πρωταθλήματος, εξαιτίας των υποχρεώσεων των εθνικών ομάδων, κι είμαι βέβαιος ότι πως αυτή δεν θα την ήθελε σίγουρα ο προπονητής του Παναθηναϊκού Ιβάν Γιοβάνοβιτς – κι όχι μόνο γιατί ο ΠΑΟ τρέχει στο πρωτάθλημα ένα εξαιρετικό σερί με πέντε νίκες σε πέντε ματς. Οι νίκες αυτές (πλην αυτής στο ντέρμπι με την ΑΕΚ) ήταν διαδικαστικές και το πιθανότερο είναι ότι ο ΠΑΟ θα κέρδιζε τα συγκεκριμένα παιχνίδια, ακόμα κι αν αυτά ήταν διάσπαρτα στο πρωτάθλημα: τα τέσσερα από τα πέντε άλλωστε τα έδωσε εντός έδρας. Το θέμα δεν είναι το σερί, είναι το μομέντουμ.

Δυσκολίες

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ξεπεράσει χωρίς την παραμικρή βαθμολογική απώλεια κάποιες δυσκολίες που δεν ήταν και τόσο απλές. Ο Γιοβάνοβιτς δεν είχε τον Σένκεφελντ και τον Μάγκνουσον, δηλαδή τους δυο βασικούς κεντρικούς του αμυντικούς, παρ’ όλα αυτά ο ΠΑΟ έχει δεχτεί μόνο ένα γκολ στο πρωτάθλημα! Η άμυνά του δεν είχε σοβαρά προβλήματα ούτε και όταν έμεινε έξω ο πολύ αξιόπιστος ακραίος αμυντικός Χουάνκαρ. Ο ΠΑΟ δεν πλήρωσε το γεγονός ότι άργησε να κάνει τις δυο τελευταίες μεταγραφικές του προσθήκες (ο Γάλλος Αλέξις Τρουιγιέ και Αλβανός Ενις Τσοκάι ήταν στην εξέδρα το Σάββατο διότι αποκτήθηκαν την Παρασκευή), αλλά ο Γιοβάνοβιτς δεν έδειξε να έχει το παραμικρό πρόβλημα με την γκρίνια μιας μερίδας των οπαδών για την αναβλητικότητά του – κυρίως χάρη στις νίκες αυτές. Ομως το μομέντουμ χτίστηκε και γιατί συνέβησαν πολλά σχεδόν αναπάντεχα που λειτούργησαν υπέρ της ομάδας.

Λάθη

Ο ΠΑΟ κέρδισε την ΑΕΚ με δυο πέναλτι – γεγονός καθόλου συνηθισμένο. Βρήκε τον ΟΦΗ, στο μοναδικό εκτός έδρας ματς που έδωσε, χωρίς κυνηγούς – σχεδόν αποδεκατισμένο. Και στο σαββατιάτικο ματς με τον ΠΑΣ όλες οι συγκυρίες ήταν τελικά υπέρ του. Οταν π.χ. τραυματίστηκαν στο μισάωρο και έφυγαν μαζί από το γήπεδο με φορεία ο τερματοφύλακας του ΠΑΣ Σούλης και ο επιθετικός των Πρασίνων Σπόραρ πολλοί στη Λεωφόρο πίστεψαν πως οι υποχρεωτικές αυτές αλλαγές θα κάνουν ζημιά στον ΠΑΟ που έχασε τον σέντερ φορ: αποδείχτηκε το αντίθετο. Ο νεαρός γκολκίπερ Αθανασίου με λάθη τεράστια επέτρεψε στον φορμαρισμένο Αϊτόρ να πετύχει για πρώτη φορά τρία γκολ σε ένα παιχνίδι και στον ΠΑΟ να πάρει μια νίκη πανεύκολη. Σημειωτέον ο Αϊτόρ έμεινε πέρυσι στον ΠΑΟ χάρη στην επιμονή του Γιοβάνοβιτς, αλλά και γιατί ο Φετφατζίδης, που είχε σχεδόν συμφωνήσει με τους Πράσινους, αρνήθηκε τελικά να γυρίσει στην Ελλάδα και να αγωνιστεί στον ΠΑΟ!

Ολοι

Ο Γιοβάνοβιτς δεν θα ήθελε μια διακοπή που θέλουν ωστόσο όλοι οι άλλοι. Η ΑΕΚ για να βρει χρόνο να ολοκληρώσει κάποια έργα και να πάρει την άδεια από την Περιφέρεια για να μπει στο γήπεδό της. Ο ΠΑΟΚ για να σταματήσει στη Θεσσαλονίκη η γκρίνια για το γεγονός ότι δεν υπήρξε η τελευταία μεταγραφική προσθήκη που ο Ραζβάν Λουτσέσκου περίμενε: ο Ρουμάνος θα έχει τώρα ήρεμα τη δυνατότητα να προετοιμάσει το ματς με τον ΠΑΟ που ακολουθεί. Ο Αρης ήθελε τη διακοπή γιατί έχει ένα νέο προπονητή, τον Αλαν Πάρντιου. Κι ο Ολυμπιακός θα ήθελε όχι απλά μια δεκαπενθήμερη διακοπή, αλλά να πάει αν είναι δυνατόν το χρόνο δυο μήνες πίσω ώστε να έχει ο προπονητής του τη δυνατότητα να χτίσει την ομάδα από την αρχή και με τους νεοαποκτηθέντες που προέκυψαν τον Σεπτέμβρη. Αλλάζουν οι ομάδες σε δεκαπέντε μέρες; Δύσκολο να το πεις. Αλλά σίγουρα δεν αλλάζουν αν αγωνίζονται κάθε τρεις μέρες διότι δεν προπονούνται και δεν προετοιμάζονται σωστά κι αυτό είναι το μόνο βέβαιο.

Τζαβέλλας

Εκτός από τον Παναθηναϊκό πέρασε σχετικά εύκολα και η ΑΕΚ από το Αγρίνιο: κέρδισε τον Παναιτωλικό, όπως συνήθως συμβαίνει στα μεταξύ τους ματς. Στο ματς αυτό το εντυπωσιακό ήταν ο τραυματισμός του Γιώργου Τζαβέλλα. Εκοψε το χέρι του ρίχνοντας από τα νεύρα του μπουνιά σε ένα τζάμι στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Να του ευχηθούμε περαστικά. Πρέπει να ήταν ο μόνος άνθρωπος που δεν είχε καταλάβει πως το γκολ της ΑΕΚ ήταν απλά θέμα χρόνου…

Μουντιάλ

Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν ξεκινήσει με κάμποσες παραδοξότητες – μπορεί να φταίει το Μουντιάλ του Κατάρ που έρχεται, μπορεί και όχι. Οπως και να έχει συμβαίνουν πράγματα που σπανίως τα βλέπεις. Στην Ιταλία εντυπωσιάζει η κακή κατάσταση της Γιουβέντους που χθες έχασε από την ουραγό Μόντσα που πέτυχε κόντρα στη Μεγάλη Κυρία την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα! Στη Γερμανία η Μπάγερν Μονάχου δεν είναι απλά πέντε βαθμούς πίσω από την εκπληκτική Ουνιόν Βερολίνου που τρελαίνει κόσμο, αλλά δεν είναι καν δεύτερη! Στην Αγγλία όλοι βλέπουν την πλάτη της Αρσεναλ, που κάνει το καλύτερό της ξεκίνημα μετά τη φυγή του Αρσέν Βενγκέρ, ενώ τέταρτη είναι η Μπράιτον (!) που έχει μάλιστα και ματς λιγότερο. Η Πόρτο και η Σπόρτινγκ έχουν τεράστια προβλήματα στην Πορτογαλία κι ακόμα και ο Αγιαξ και η PSV στην Ολλανδία δεν κάνουν περίπατο.

Φωτογραφία

Είναι αρχή της σεζόν φυσικά και αυτό που βλέπουμε στα πρωταθλήματα δεν είναι η κατάληξή τους αλλά η φωτογραφία της στιγμής, αλλά το πράγμα είναι εντυπωσιακό. Ισως αυτά τα απροσδόκητα αποτελέσματα να οφείλονται και στα πολλά συνεχόμενα ματς, στις μάλλον ελλιπέστατες προετοιμασίες (αφού όλα τα πρωταθλήματα ξεκίνησαν πιο νωρίς) και ίσως και στη βεβαιότητα των προπονητών πως φέτος όλα θα κριθούν μετά το Μουντιάλ και τις επιστροφές των παικτών από αυτό. Πρέπει να πω ότι αυτή την εικόνα ρευστότητας στα μεγάλα πρωταθλήματα την είχαμε και στα πρωταθλήματα της σεζόν 2020-21 – δηλαδή στα πρωταθλήματα των άδειων γηπέδων και της πανδημίας, όταν και πάλι τα ματς ήταν συνεχόμενα και στην αρχή της σεζόν πάρα πολλά.

Απλό

Οσο προετοιμασμένες κι αν είναι οι ομάδες το να δίνουν τρία παιχνίδια την εβδομάδα διαρκώς δεν είναι απλό. Μην πει ωστόσο κάποιος πως και οι ευρωπαϊκές ομάδες ήθελαν τη διακοπή που θα έχουμε εξαιτίας των υποχρεώσεων των εθνικών ομάδων. Εχουν τόσους πολλούς διεθνείς που για τους προπονητές τους η φυγή των παικτών θα είναι τεράστιο πρόβλημα…

Sports in

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Φούλαμ 1-0: Τη λύτρωσε ο Ζίρκζι στο 87′!

Ο Ζίρκζι έκανε ντεμπούτο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και με δικό του γκολ στο 87′ έδωσε τη νίκη με 1-0 κόντρα στη Φούλαμ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024